Društvo

Prava intelektualne svojine značajna za investicioni ambijent

Primjena prava intelektualne svojine značajna je za povećanje kvaLiteta investicionog ambijenta u Crnoj Gori, što će u doglednoj budućnosti rezultirati ukupnnim društvenim, a posebno ekonomskim progresom, ocijenio je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Vladimir Savković.
Prava intelektualne svojine značajna za investicioni ambijent
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

On je na predavanju Intelektualna svojina u Crnoj Gori, od Oboda do Brisela, koje je organizovao Univerzitet Crne Gore (UCG) u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, upoznao prisutne sa specifičnostima prava intelektualne svojine, evropskim standardima na tom polju i benefitima za crnogorsko društvo od njihove primjene.

"Ključne koristi su povećanje stepena pravne sigurnosti nosilaca ovih prava, kao i povećanje kvaliteta investicionog ambijenta u Crnoj Gori, što će svakako, u nekoj doglednoj budućnosti, rezultirati ukupnim društvenim, a posebno ekonomskim progresom u Crnoj Gori“, kazao je Savković.

On je, kako je saopšteno iz UCG-a, ocijenio da je to predavanje bilo prilika da se studenti i ostale kolege sa Univerziteta upoznaju sa aktuelnim trenutkom u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom uopšte, a posebno u pogledu poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine.

Direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu, Valentina Radulović Šćepanović kazala je da je to predavanje jedno u nizu dešavanja u okviru mjeseca obilježavanja intelektualne svojine.

„Namjera Zavoda je da podigne nivo svijesti građanima, a prije svega studentima i mladoj populaciji o važnosti i značaju intelektualne svojine u Crnoj Gori“ , rekla je Šćepanović.

Ona je najavila da će saradnja sa Univerzitetom Crne Gore biti krunisana potpisivanjem Memoranduma o saradnji, na svečanoj proslavi povodom deset godina rada Zavoda, 28. maja. Tom prilikom, biće promovisana i saradnja sa svim međunarodnim organizacijama u oblasti intelektualne svojine, kao i prestižni rezultati rada Zavoda.

Među njima, Šćepanović je navela da je samo za prva četiri mjeseca u ovoj godini budžet Crne Gore prihodovao gotovo milion EUR od rada Zavoda za intelektualnu svojinu, sa timom od samo 19 ljudi.

Kada je riječ o ulozi Univerziteta Crne Gore na polju prava intelektualne svojine, profesor Milorad Burić sa Mašinskog fakulteta UCG navodi tri važna pozitivna faktora: sve veću transparentnost, sve jaču i kvalitetniju vezu sa evropskim institucijama, kao i konstituisanje predmeta iz oblasti intelektualne svojine na svim fakultetima.

On je naveo i negativne faktore koje Univerzitet Crne Gore treba da rješava. 

„Na našem Univerzitetu nastava je najvećim dijelom teorijska i trebalo bi uvoditi što više prakse. Takođe, treba da se promijeni status studenata u smislu povećanja njihove aktivnosti u nastavi, te da od korisnika nastave pređu u učesnike u nastavi“, kazao je Burić.

On smatra da talentovani studenti ne treba da ostanu da rade samo kao profesori na Univerzitetu već i da se integrišu u privredu i daju svoj doprinos prosperitetu društva.

„Univerzitet u tom kadrovskom smislu treba da bude jedna vrsta rasadnika“, rekao je Burić.

Prema njegovim riječima, funkcija Univerziteta prije svega je da stvara društvo znanja i društvo morala jer se bez jedne od te dvije komponente ne može se stvarati zdravo i prosperitetno društvo.

Portal Analitika