Društvo

Prestanak ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero

NP Skadarsko jezero predstavlja zaštićeno prirodno područje izuzetnih prirodnih vrijednosti koje se izdvaja od ostalih, između ostalog, veličinom vodenog tijela i bogatstvom ptičjeg i ribljeg svijeta. U cilju podizanja nivoa svijesti o značaju zaštite i održivog upravljanja ovim nacionalnim parkom, važno je isticati značaj njegovog očuvanja ne samo tokom ribolovnog zabrana, već i u periodu nakon 15. maja, kada se očekuje pojačano interesovanje posjetilaca za turističku ponudu ovog Nacionalnog parka - saopštio je direktor JPNPCG Elvir Klica.  
Prestanak ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Prestanak ribolovnog zabrana na Skadarskom jezeru, za sportski i privredni ribolov, stupa na snagu 15.05.2018. godine. Izdavanje dozvola za obavljenje privrednog i sportskog ribolova vrši se u Upravi Nacionalnog parka na Vranjini, radnim danima od 7-15 časova.

„U cilju zaštite ukupnih vrijednosti, posebno ribljeg fonda, tokom ovogodišnjeg ribolovnog zabrana, posebno ističemo značaj dobre saradnje i zajedničke aktivnosti koje je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sprovodilo sa brojnim subjektima, kao što su Granično-pomorska policija, inspekcija za slatkovodno ribarstvo i registrovana ribarska udruženja, kao i sa članovima NVO Grupe za zaštitu šarana, sportsko-ribolovnim klubovima SRK „Podgorica“ i SRK „Nikšić“, i volonterima koji su izrazili spremnost da zajedno sa Službom zaštite učestvuju u zaštiti akvatorijuma i doprinesu očuvanju ribljeg fonda“, kazao je direktor Klica.

Shodno Izvještaju o radu Službe zaštite NP Skadarsko jezero, u periodu ribolovnog zabrana, u cilju zaštite ribljeg fonda, od 15. marta do 15. maja, Nacionalni park je izvršio ukupno 75 patrola po akvatorijumu, 25 patrola na kopnu, uz 6 asistencija pripadnika policije i 28 asistencija volontera. Podnešeno je ukupno 10 prijava od kojih je 16 lica procesuirano nadležnim državnim organima. Služba zaštite je, između ostalog, oduzela u vršenju nelegalnog ribolova: 229 ribarskih mreža, 17 mreža čuvarki (sak), 9 plovila, 9 vanbrodskih motora, 4 plinske lampe, 4 plinske boce, 5 osti, 1 led lampu, 1 električni pretvarač, 1 sondu, 2 vesla, 2 akumulatora, 8 rezervoara, 2 kišna odjela i 1 prihvatilicu.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu Crne Gore uređuje se način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba u ribolovnim vodama. Shodno Odluci o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara Nacionalnih parkova, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, Dnevna sportska ribolovna dozvola za NP Skadarsko jezero iznosi 5 eura, Godišnja sportska ribolovna dozvola iznosi 100 eura, dok Godišnja sportska ribolovna dozvola za penzionere i studente iznosi 50 eura. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati NP Skadarsko jezero, radnim danima od 7-15 časova na sljedeće kontakte: npskadarskojezero@nparkovi.me, 020 879 100.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve građane da se na odgovoran način odnose prema ukupnim vrijednostima zaštićenih područja i da se u cilju njihove zaštite i očuvanja suzdrže od vršenja nezakonitih radnji i aktivnosti na prostorima Parkova.

 Imajući u vidu značaj edukacije školske populacije o vrijednostima zaštićenih prirodnih područja, JPNPCG je tokom ribolovnog zabrana organizovao edukativne radionice u Centru za posjetioce na Vranjini za učenike prvog, sedmog i devetog razreda OŠ „Niko Maraš“ - Bijelo Polje (Golubovci), četvrtog razreda OŠ „Maršal Tito“, iz Ulcinja, a takođe je zanimljiva priča o ribama Jezera podijeljena i sa mališanima vaspitne jedinice „Jelena Ćetković“, JPU „Đina Vrbica“.

Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta od kojih su mnoge endemične. Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. U cilju zaštite prirodnog bogatstva, crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen je Nacionalnim parkom 1983. godine.

 

Portal Analitika