Politika

MANS: Prikrivene donacije pojedinih medija DPS-u

Demokratska partija socijalista (DPS) je, tokom parlamentarnih i predsjedničkih izbora, imala prikrivene donacije pojedinih medija, čime je prekršen niz zakonskih propisa, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).
MANS: Prikrivene donacije pojedinih medija DPS-u
MinaIzvor

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je na konferenciji za novinare prezentovao nekoliko primjera koji, kako je naveo, pokazuju zbog čega je izuzetno važno da javnost ima pristup informacijama o finansiranju političkih partija.

On je naveo primjer iz parlamentarnih izbora 2016. godine koji se odnosi na Lutriju Crne Gore, odnosno njenu televiziju 777.

„Koja je za potrebe političkog oglašavanja - reklamiranja DPS-a izdala ugovor i fakturu kojom je pravdano 4.145 EUR usluga koje je ta kompanija pružila DPS-u tokom parlamentarnih izbora", kazao je Milovac.

Ugovorom je, kako je pojasnio, predviđeno da TV 777 emituje spotove DPS-a u trajanju od 15 dana, i to 15 puta dnevno, kao i da 60 puta dnevno emituje poruke DPS-a na led displeju koji se nalazi na trgu u centru Podgorice.

Milovac je kazao da je ugovorom bilo predviđeno i da na sajtu Lutrije dva puta sedmično stoje „markice“ DPS-a, kao i reklama na jednoj strani Arene, sportskog dodatka u Pobjedi.

Predviđeno je, kako je naveo, i da TV 777 radi prenos uživo završne konvencije DPS-a u Podgorici.

„Za kompletnu ovu marketinšu usluku, TV 777 je od DPS-a naplatila 4.145 EUR“, kazao je Milovac.

Prema njegovim riječima, ta cifra je bila veoma sumnjiva, imajući u vidu da TV 777 nikada Agenciji za sprječavanje korupcije nije dostavila cjenovnik svojih usluga. 

Milovac je kazao da je MANS, na osnovu cjenovnika za ove izbore, izračunao da je realna vrijednost usluga koju je TV 777 pružila DPS-u najmanje 81 hiljadu EUR.

Taj iznos se, kako je naveo, odnosi samo na emitovanje spotova, dok za prenos konvencije, zakup prostora u Areni i banera na sajtu Lutrije nijesu imali podatke, odnosno takvih stavki nema u cjenovnicima.

„Znači, govorimo o nenovčanoj donaciji Lutrije Crne Gore DPS-u koja je 2016. godine vrijedjela najmanje 81 hiljadu EUR“, kazao je Milovac.

On je podsjetio da Zakon o finansiranju političkih partija izričito zabranjuje kazinima, kladionicama i drugim priređivačima igara na sreću da daju bilo kakve donacije, novčane ili nenovčane, političkim subjektima.

„Ovdje imamo donaciju koja je bila javna, i potpuno nezakonita“, naglasio je Milovac i dodao da Agencija za sprječavanje nije ništa uradila po tom pitanju.

Simptomatično je, smatraju u MANS-u, da se favorizovan položaj DPS-a, odnosno njegovog kandidata, nastavlja i tokom predsjedničke kampanje,.

„MANS je zabilježio da TV 777 nije ugostila Mila Đukanovića kao predsjedničkog kandidata, već je preuzela sadržaje drugih emisija, u prvom redu Javnog servisa i TV Prva, i u kompletnom trajanju ih emitovala na svojoj TV, bez navođenja izvora tih emisija“, naveo je Milovac.

Na taj način je, smatra on, TV 777 prekršila čitav niz zakona.

Milovac je kazao da je i predsjednički kandidat DPS-a imao reklamu u Areni.

„Isključivo je kandidat DPS-a mogao da se reklamira u Areni, za iznos koji nama nije poznat“, dodao je Milovac.

On je kazao da je kandidat DPS-a privilegovan prostor za medijsko predstavljanje dobio i na TV Pink u formi specijanog intervjua koji je emitovan samo u martu. 

»Emisija “Intervju mjeseca” nije emitova ni tokom aprila ni tokom maja, pa zato nije riječ o redovnoj emisiji. Sudeći po programu koji je ova televizija dostavila Agenciji za elektronske medije, nijedno emitovanje ove emisije nije bilo ni planirano«, rekao je Milovac.

On je najavio da će MANS po pitanju evidentiranih prikrivenih donacija DPS-u i Đukanoviću, podnijeti inicijative ASK-u i AEM-u jer je, smatraju u toj NVO, evidentno došlo do kršenja niza zakonskih propisa.

Portal Analitika