Svijet

Veliki dan za Izrael

Američki predsjednik Donald Tramp pozdravio je otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu, uz ocjenu da je to "veliki dan za Izrael".
Veliki dan za Izrael
N1Izvor

Tramp je na Tviteru naveo i da će televizija Foks, koju predsjednik SAD vjerno gleda svako jutro, direktno prenositi ceremoniju otvaranja.

"Veliki dan za Izrael!", napisao je Tramp.

SAD će otvoriti ambasadu u Jerusalimu poslije odluke američkog predsjednika da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i prizna Jerusalim kao samo glavni grad Izraela.

Otvaranju ambasade prisustvovaće Trampova ćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, oboje savjetnici u Bijeloj kući.

Palestinci, koji istočni Jerusalim smatraju glavnim gradom svoje buduće države, prekinuli su odnose s Bijelom kućom, nezadovoljni potezom američke administracije.

Izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim vječnom prijestonicom Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom dijelu, gdje se nalaze sveta mjesta muslimana, Jevreja i hrišćana, namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Rusija kritikuje Trampovu odluku

Odluku Trampa da premesti ambasadu u Jerusalim kritikovala je danas i Rusija, navodeći da će to podići tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov opisao je danas Trampovu odluku o premještanju ambasade kao "kratkovidu".

U intervjuu za Interfaks, Bogdanov je kazao da Trampova odluka "ide protiv stava najvećeg dijela međunarodne zajednice" i okrivio SAD za "oštru eskalaciju oko pojasa Gaze".

Dodao je da bi premještanje ambasade "moglo da podstakne masovne sukobe Palestinaca i Izraelaca i dovede do rasta broja žrtava".

Portal Analitika