Kultura

Preporuka Miloša Pupovića: Bolje pozovite Sola!

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najupečatljivije i najslabije filmske, TV i muzičke naslove izdvaja Miloš Pupović, bubnjar podgoričkog benda Acid Radio.

Preporuka Miloša Pupovića: Bolje pozovite Sola!
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM
Od posljednjih oskarovskih hitova izdvajam ,,Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ u režiji Martina Mekdone. Ovaj film podsjeća na radove braće Koen i mnogo je bolji od bajkolikog ,,Shape of Water“ koji je osvojio priznanje Američke akademije. Preporučujem i ,,The Disaster Artist“ koji je uposlio Džejmsa Franka kao glavnog glumca i režisera. 
Lista filmova koje volim je podugačka, ali najviše volim ratne, krimi-drame i trilere. Nikad zaboravljeni prvi i drugi dio kultnog „The Godfather“, „Apocalypse Now“ Frensisa Forda Kopole, ,,Saving Private Ryan“ Stivena Spilberga, ,,We Were Soldiers“ Mela Gibsona, Tarantinov ,,Pulp Fiction“, Singerov ,,The Usual Suspects“...
Tu su i filmovi Martina Skorsezea ,,Casino“, ,,Good Fellas“ i ,,Raging Bull“, zatim ,,Heat“ Majkla Mana i naravno Finčerova ostvarenja ,,Se7en“, ,,Fight Club“ i ,,Zodiac“.
Što se tiče eks-Ju kinematografije, navešću samo neke od brojnih genijalnih ostvarenja: ,,Lepa sela lepo gore“, ,,Apsolutnih sto“, ,,Klopka“, ,,Mrtav ladan“, ,,Balkanski špijun“ i ,,Hadersfild“.

02-better-call-saul

TV
Uglavnom gledam utakmice, a pratim i mnogo serija. Svima preporučujem ,,The Sopranos“, ,,Breaking Bad“, ,,The Wire“ i prvu sezonu serijala ,,True Detective“. Fenomenalne su, počevši od priče, preko glume, do cjelokupne atmosfere.
Pored njih, ako nijeste pogledajte „Better Call Saul“ sa fenomenalnim Bobom Odenkirkom, „Westworld“, „Band of Brothers“, „Narcos“, „The Leftovers“, „Peaky Blinders“, „Dexter“ (ali samo četiri od osam sezona), „Black Sails“ i „The Terror“.

03-machine-head

MUZIKA
Muzika mi je hobi, pa neprestano preslušavam albume raznih bendova koji su uticali na moj ukus. Omiljeni mi je ,,And Justice For All“ grupe Metallica. Izdvajam i „Audioslave“, prvu ploču istoimenog benda Krisa Kornela, zatim „Reinventing The Steel“ – posljednji album Pantere, kao i „Nola“ - prvijenac grupe Down. 
Od novijih stranih izdanja dopao mi se ,,Psychotic Symphony“ benda Sons of Apollo. Onima koji poznaju rad Majka Portnoja, Dereka Šeriniana, Bilija Šinana, Džefa Skota Sota i Rona Bumblefoot Tala, nema potrebe da pojašnjavam.
Naravno, pohvalio bih i preporučio domaće bendove koji su uspjeli da objave sopstvena izdanja, kao mi. Među njima su Gomila nesklada, Autogeni trening, Goblin Zeppelin, Freedom, Emily Rose, Abhoth i Hostissto... To je veliki uspjeh jer ipak nije baš lako baviti se muzikom koja nije mejnstrim na ovim prostorima.

ZAOBIĐI
FILM 
,,Get Out“ u režiji Džordana Pila je nominovan za Oskara za najbolji film, iako je tema manje-više obrađena u drugim ostvarenjima sa sličnom tematikom i predvidljiva za žanr psihološkog horora. Vjerovatno sam to vrijeme mogao da potrošim na neki bolji i kvalitetniji naslov.
Ponekad prekinem da gledam film mnogo prije nego što priča stigne do zapleta zato što mi djeluje previše užasno. Jedan od takvih je ,,Daredevil“ sa Benom Aflekom, a sličnu sudbinu dočekao je i ,,Suicide Squad“ Dejvida Ajera.

TV
Gledanje serije ,,The Walking Dead“ je čisto gubljenje vremena. Česta promjena ekipe uticala je na to da kvalitet nekoliko posljednjih sezona značajno opadne. Ne može ni da se primakne vrhunskom nivou sa početka.

MUZIKA
Ukusi su različiti. Dešava se da se određeni bend ili album koji se meni pretjerano ne dopada, svidi nekom drugom ili obrnuto, tako da je ovo pitanje relativno.
Ne pratim mejnstrim muziku, a ako već moram da biram onda ću se fokusirati na metal. Album ,,Catharsis“ benda Machine Head nema ni oštrinu ni fokus onoga što su imala prethodna izdanja. Pjevač i lider ovog benda Rob Flin očigledno je pao pod uticaj trenda SJW (social justice warriors), pa su mu i aranžmani i tekstovi sasvim otrcani i nabacani.

FOTO: Nada Vojinović / hdqwalls.com / consequenceofsound.net

Portal Analitika