Politika

Treba još rada na vladavini prava i slobodi medija

 Crna Gora je lider u evropskim integracijama, ali treba još rada na vladavini prava i slobodi medija, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanesa Hana.
Treba još rada na vladavini prava i slobodi medija
Nova PobjedaIzvor

Na prijemu koji je povodom Dana Evrope Han priredio u Tivtu poručili su da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali da našu zemlju očekuje još koraka među ostalim i u borbi protiv organizovanog kriminala i slobodi medija. Han je ponovio da je Strategija za Zapadni Balkan, koju je Evropska komisija usvojila prije nekoliko mjeseci, veoma važan politički signal ohrabrenja i jasno potvrđuje da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan, „ali nije blanko ček“.

Kako je istakao, jačanje sudstva, snažnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje sredine koja u potpunosti garantuje slobodu izražavanja i medija, obezbjeđenje i omogućavanje atmosfere i iskrene saradnje sa civilnim sektorom, ključni su izazovi koji imaju direktnog uticaja na život građana, zapošljavanje i poslovne mogućnosti.

Komesar Han je istakao da je Evropska unija danas to što jeste upravo zahvaljujući politici proširenja i integracija drugih država. Premijer Duško Marković kazao je da Dan Evrope, kojim se proslavlja usvajanje Šumanove deklaracije kao začetka jedne od naujspješnijih zajednica država u civilizaciji – važan je za sve nas i kao praznik, i kao simbol.

- On za Crnu Goru predstavlja ne samo ideal slobodne i demokratske Evrope, već potvr- đuje strateško i prirodno opredjeljenje naše zemlje - kazao je predsjednik Vlade.

Naglasio je da Crna Gora ponosno i dosljedno baštini tradiciju antifašizma kao vrijednosti koja „nam je uz međuetnički i međuvjerski sklad pomogla da u vremenu ratova u bivšoj Jugoslaviji sačuvamo mir i unutrašnju stabilnost, ali i održimo dobre odnose sa svim susjedima, doprinoseći regionalnoj i evropskoj stabilnosti“.

- Praznik Evrope povod je da istaknemo da su vrijednosti Evropske unije zapravo i istorijske vrijednosti Crne Gore, zbog kojih se suštinski osjećamo dijelom Evrope. Kao i da snažno i posvećeno idemo u susret danu kada ćemo to i formalno postati - rekao je Marković.

Op[irnije u Pobjedi

Portal Analitika