Turizam

Četiri tivatska hotela u programu Ekosertifikacije

Predstavljen program podsticaja za dodjelu međunarodnih eko sertifikata i potpisani memorandumi o saradnji hotelijera, Turističke organizacije Tivat i UNDP-a.
Četiri tivatska hotela u programu Ekosertifikacije
Portal AnalitikaIzvor

Memorandumi o saradnji u oblasti ekosertifikacije između turističke organizacije Tivat, Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i tivatskih hotela “Helada”, “Magnolija”, “Palma” i “Astoria”, potpisani su danas u Opštini Tivat u prisustvu predsjednice opštine Tivat Snežane Matijevid, stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Fione Mekluni i direktorice Turističke organizacije Tivat Gabrijele Glavočid. Ova saradnja je rezultat partnerstva Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivat sa UNDP-em na projektu “Razvoj niskokarbonskog turizma”, i predstavlja podsticaj za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele: EU Eko znak i Travelife. Do kraja 2018. godine, pomenuti hoteli uskladide poslovanje sa principima “zelenog” poslovanja i bez troškova dobiti eko sertifikate.

potpisivanje-2

“Sve više putnika i turista zahtjeva hotele koji posluju na principima održivosti”, kazala je predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni, dodajudi: “Crna Gora je posvedena razvoju i promociji zelenog koncepta u turizmu. Sa svojim prirodnim ljepotama, postaje prepoznatljiva na globalnoj mapi održivih destinacija koje posjeduju turisti koji vode računa o očuvanju životne sredine.”  Ona je najavila da de do kraja 2018. u Crnoj Gori biti 25 sertifikovanih hotela, koji raspolažu sa 3,500 kreveta.

Predsjednica Opštine Tivat naglasila je kako ovaj program dodjele Ekosertifikata, šalje dvije važne poruke, jednu koja govori o značaju primjene ekoloških praksi u svim oblastima života i drugu koja govori o značaju partnerskih odnosa lokalne uprave i hotelijera. “Cilj Opštine Tivat je da pomogne tivatskim hotelijerima da unaprede svoje standarde poslovanja u skladu sa direktivama EU i principima održivog razvoja.” 

“Od velike važnosti je jak partnerski odnos turističke industrije u Tivtu i lokalne uprave. Lokalna uprava razvoj Tivta vidi kroz razvoj kvalitetne turističke ponude,“ kazala je Matijevid i podsjetila na uspješnu saradnju Opštine Tivat sa UNDP-em kroz niz sprovedenih projekata. Kroz ovaj konkretan projekat, sertifikate de dobiti 4 hotela sa blizu 450 kreveta. 

Portal Analitika