Podgorica

Taksisti pozivaju nadležne riješe problem stajališta

Unija taksi prevoznika Crne Gore još jednom apeluje na nadležne institucije da preduzmu adekvatne mjere, u cilju rješavanja nagomilanih problema u oblasti auto-taksi prevoza.
Taksisti pozivaju nadležne riješe problem stajališta
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada nedavno je donio Rješenje za privredna društva o korišćenju taksi stajališta, od kojih kako dodaju samo  jedino, sa sjeveroistočne strane Gradskog stadiona ispunjava  potrebne uslove.

“Odlukom o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza, predviđeno  je da se taksi stajališta obilježavaju odgovarjućom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Horizontalnom signalizacijom žute boje obilježava se prostor za stajanje taksi-vozila, u okviru taksi stajališta upisuje se natpis “TAXI” žutom bojom. Na početku stajališta, postavlja se vertikalni saobraćajni znak kojim je označen broj taksi stajališta, podaci o zakupcu stajališta i broj parking mjesta”, objašnjavaju iz Udruženja taksi prevoznika.

Oni su upitali na osnovu kojih pozitivnih zakonskih propisa se vodio Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, prilikom dodjeljivanja auto taksi stajališta, obzirom da ista ne zadovoljavaju potrebne kriterijume?

“Takođe, pitamo Sekretarijat, po kom kriterijumu se dodijeljuju taksi stajališta preduzetnicima, zašto svi nemamo jednaka prava i uslove za rad  zagarantovana Ustavom? Na koji način, prema mišljenju Sekretarijata,  treba da posluju privredna društva, ukoliko postoji samo jedno uslovno taksi stajalište od dodijeljenih dvanaest”, pitaju se oni.

Podsjećaju,  da su održali sastanak sa gradonačelnikom Glavnog grada Slavoljubom Stijepovićem, na kome je dogovoreno da će se o zahtjevima Unije, na kome se  između ostalih, razgovaralo i o ovom pitanju, rješavati  u narednih 10 dana.

Međutim, do danas, kako dodaju, nijesu dobili nikakav odgovor iz kabineta gradonačelnika.

“Unija je uvijek nastojala da poštuje zakon i zakonske propise, težeći uređenju taksi djelatnosti, tako da svi imaju jednaka prava i posluju pod istim uslovima, pa tako i da taksi stajališta budu opšta. Ovim putem  obavještavamo Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, da ćemo u slučaju da u roku od 7 dana ne dobijemo  pozitivan odgovor od njih , radikalizovati naše zahtjeve”, zaključuju taksisti.

Portal Analitika