Društvo

Vodič kroz Podgoricu na jednom kliku

„Zadovoljstvo je danas prisustvovati ovom važnom događaju za sve nas, kako u gradskoj upravi, tako i za naše partnere, Telenor fondaciju, NVO Mladiiinfo Montenegro i kompaniju Studio Lasso. Za nas u Glavnom gradu je to zadovoljstvo dvostruko, jer smo dobili aplikaciju koja umnogome olakšava  mobilnost u Podgorici, ali  zbog činjenice da imamo mlade, sposobne i pametne ljude koji brinu o svom gradu i svoje znanje usmjeravaju na dobro svih nas“ istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović danas na prezentaciji Klik Podgorica – Vaš vodič kroz Glavni grad.
Vodič kroz Podgoricu na jednom kliku
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o mobilnoj aplikaciji i web platformi gdje će biti predstavljene najznačajnije informacije relevantne za građane Podgorice i turiste. U prvoj verziji će biti dostupne informacije o gradskom prevozu  u Podgorici, zatim sve o biciklizmu, kulturnim i istorijskim lokacijama, ugostiteljskim objektima, parkovima, sportskim objektima, zdravstvenim ustanovama, finansijskim institucijama i željezničkom saobraćaju.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je ovaj projekat je od starta podržan od strane Glavnog grada jer on korespondira sa naporima grada da se izvrši digitalizacija gradskog prevoza i drugih sadržaja grada. Svjedoci smo da se svakim danom sve više oslanjamo na mogućnosti koje nam nude moderne tehnologije, i da afirmacijom ovakvih ideja i projekata odgovaramo na potrebe građana da na brži, lakši i jednostavniji način imaju sve potrebne informacije o gradskom saobraćaju, biciklizmu, istoriji i kulturi Glavnog grada, ugostiteljstvu, parkovima i izletištima, sportskim objektima, zdravstvenim ustanovama, željezničkom saobraćaju i finansijskim uslugama.

„Sve ove informacije su takođe, od značaja i za naše turiste, kojih je svake godine sve više u Podgorici, pa samim tim možemo govoriti o turističkoj valorizaciji ovog projekta i dodijeliti mu epitet digitalnog vodiča kroz Glavni grad. Takođe, i ono što je najvažnije, realizacija takvih projekata rasterećuje građane i doprinosi njihovom komforu, utičući i na bolji kvalitet saobraćaja ali i ukupne mobilnosti naših građana“ istakao je Stijepović naglašavajući da će Glavni grad će i dalje pružati svu tehničku pomoć kako bi ovakvi projekti koji su od koristi za sve naše sugrađane, bili relizovani.

Po riječima direktorke Telenora Crna Gora, Sandre Štajner, većina korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori, gotovo 70%, koristi pametne uređaje i putem njih pristupa internet.

“Projekat ,,Klik Podgorica” jedan je od devet koje smo tokom prošle godine uspješno realizovali u saradnji sa nevladinim organizacijama, institucijama i pojedincima, vodeći se potrebama društva i principima odgovornog poslovanja. Upravo zato što je u našem fokusu briga o korisnicima, ali i cjelokupnoj zajednici, zajedno sa Glavnim gradom podržali smo ideju NVO ,,Mladi info” da razviju aplikaciju koja će građanima i turistima potrebne informacije učiniti lako dostupnim. Praktični podaci o saobraćaju, zadravstvu, kulturi, sportu – objedinjene su, u digitalnom obliku, u aplikaciji ,,Klik Podgorica” istakla je Štajner.

“Skoro godinu dana je naš tim radio na istraživanju gradskog saobraćaja, gdje smo uspjeli da identifikujemo i označimo na mapi, skoro 500 autobuskih stajališta u Glavnom gradu i iscrtamo na elektronskoj mapi oko 900km autobuskih linija. Značajno je to da korisnici mogu da pregledaju red vožnje za svaku stanicu pojedinačnu i saznaju za koliko dolazi naredni autobus” naglasio je Džemal Lekić, koordinator projeka.

U prvoj verziji će se naći blizu 1.500 lokacija u ovim kategorijama. Plan je da se nastavi sa istraživanjem i unosom podataka za još nekoliko kategorija koje bi bile od koristi stanovnicima i turistima Podgorice.

Ova aplikacija sadrži relevantnu bazu ugostiteljskih objekata u Podgorici, gdje vrlo jednostavno korisnik može da pretražuje u kojim objektima su dozvoljeni kućni ljubimci, gdje je obezbijeđen pristup za osobe za invaliditetom, gdje mogu platiti karticom i slično. Svaki objekat ima svoju stranicu u okviru aplikacije gdje je moguće detaljnije se informisanti o sadržaju i kontakt informacijama, kao i pristupiti foto galeriji.

Po riječima Lekića, kulturno, istorijsko i vjersko nasljeđe, korisnici mogu pretraživati kroz 80 objekata na Klik Podgorica aplikaciji.

“Biciklizam je dobio posebno mjesto na aplikaciji, gdje su iscrtane sve biciklističke staze, locirani parkinzi za bicikl, kao i prodavnice i servisi za isto. Sportske objekte korisnici mogu da pretražuju u odnosu na sport koji ih zanima, a takođe i da filtriraju otvorene i zatvorene terene i objekte koji prodaju sportsku opremu. Bogat sadržaj parkova i izletišta daje mogućnost korisnicima da pretraže dječija igrališta, trim staze, sportske terene, sprave za vježbanje i druga javna dobra u okviru parkova i izletišta” naglasio je Lekić.

Zdravstvene ustanove su podijeljene na apoteke, klinike, poliklinike, domove zdravlja, ordinacije, laboratorije i urgentne centre. Zatim je moguće brzo pretražiti koje ustanove rade 24h, a takođe i po specijalnostima koje obavlja.

Osim toga, korisnici mogu pronaći sve poslovnice banaka i bankomata na teritoriji Gavnog grada. Takođe moguće je pogledati stanice i red vožnje za željeznički saobraćaj. Posebno mjesto na plikaciji će zauzimati kulturno – zabavni događaji, gdje će korisnici moći da se informišu o detaljima događaja, terminu, lokaciji, cijeni ulaznice i slično. Aplikacija je prevedena na engleskom jeziku, što će umnogome koristiti turistima koji posjete Podgoricu.

Aplikacija je dostupna na Google Play prodavnici, a uskoro će biti dostupna i na Apple App Store.

Portal Analitika