Svijet

UN pozvale Siriju i Izrael na maksimalnu uzdržanost

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "momentalan prekid svih neprijateljskih akata" i provokativnih akcija kako bi bio izbjegnut "novi požar" na Bliskom istoku, saopštile su UN.
UN pozvale Siriju i Izrael na maksimalnu uzdržanost
Beta/N1/Portal AnalitikaIzvor

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik rekao je novinarima da mirovna misija UN na Golanskoj visoravni održava kontakt sa sirijskom i izraelskom vojskom, "pozivajući obje strane na maksimalnu uzdržanost" i na poštovanje sporazuma o primirju iz 1974. godine.

Rekao je da je Gutereš prethodne noći "sa velikom zabrinutošću" pratio izveštaje o lansiranju raketa iz Sirije na izraelske pozicije i kontra udare Izraela i da današnja "djelimična normalizacija situacije" predstavlja olakšanje.

Dižarik je naveo da je Gutereš "veoma angažovan" i da je u kontaktu "s brojnim ljudima na raznim nivoima" u vezi s napadima.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da je izraelska vojska tokom noći pogodila gotovo cjelokupnu iransku vojnu infrastrukturu u Siriji, kao odgovor na raketne napade sa tih položaja na Golansku visoravan koja je pod kontrolom Izraela.

Portal Analitika