Politika

Sloboda medija da bude ključni zadatak za Vladu

Predsjednik Odbora za odnose sa EU u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum kazao je da je zabrinut zbog napada na novinare koji se dešavaju u Crnoj Gori. Smatra da međunarodna zajednica treba da izvrši međunarodni pritisak, kako bi ovakvih slučajeva bilo sve manje.
Sloboda medija da bude ključni zadatak za Vladu
J. Đurišić
J. ĐurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

- Zabrinuti smo jer ovo nije pojedinačan slučaj, bilo ih je mnogo više. To je neprihvatljivo. Ono što možemo da uradimo je da izvršimo međunarodni pritisak koji smo pokazali juče kada su predstavnici EU posjetili novinarku Oliveru Lakić u bolnici, rekao je Krihbaum tokom razgovora sa crnogorskim novinarima.

Kaže i da Evropska komisija treba da izvrši pritisak, ali ne samo posjetama u bolnici, već u sljedećem Izvještaju o Crnoj Gori.

- Poseban dio izvještaja treba da bude posvećen ovom problem da bi zemlje shvatile da moraju da riješe ovaj problem. U suprotnom, pristupanje EU nije zamislivo. Teoretski, zamislite da se ovaj slučaj desi u Španiji, Njemačkoj, Holandiji. Nemoguće, jer se u tim zemljama poštuje sloboda izražavanja - rekao je novinarima Krihbaum.

Na pitanje da li je tokom sastanka sa izabranim predsjednikom Milom Đukanovićem razgovorao io napadu na novinarku Oliveru Lakić, njemačkidiplomata kazao je da su govorili o tome, ali i o političkim temama, ruskom uticaju, procesu proširenja, odnosima sa susjedima.

Govoreći o evropskoj perspektivi Crne Gore, Krihbaum kaže da je 2025. godina kao godina pristupa, ,,glupa odrednica“.

- Zato što to nije kalendar ispunjavanja aktivnosti, već stvar političkih ciljeva koji treba da budu implementirani. Gledanje u kalendar nije odlučujuće, to može da se desi prije ili kasnije, i to ne zavisi od mene ili vas, Njemačke ili bilo koga drugog. To zavisi od Vlade. To nije lak proces. Put ka EU je transformacija zemlje iz jednog u drugi oblik, i za to treba biti strpljiv. Stvari se mijenjaju korak po korak. Za sad postoji mali progres u borbi protiv korupcije. Nadam se da će veći koraci biti preduzeti u budućnosti. Ne treba potcijeniti borbu protiv korucije i ono što je postignuto, ali potrebno je još borbe, naveo je on.

On je odgovarajući na pitanje o progesu u oblasti medijskih sloboda, rekao da ne vidi boljitak.

- Kao što je i izvještaj rekao, ne vidim nikakav napredak u slobodi izražavanja. I po mom mišjenju to bi trebao biti ključni zadatak za Vladu. Otvoreno društvo treba da ima kvalitetne i otvorene medije, to je prednost društva, zaključio je njemački zvaničnik.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika