Crna hronika

Dikić i Sinđelić su komunicirali deset mjeseci prije planiranog napada

Predstavljanjem podataka koje su vještaci našli u telefonu bivšeg komandanta srpske žandarmerije Bratislava Dikića, juče se u podgoričkom Višem sudu moglo vidjeti da je ovaj optuženi ostvario komunikaciju sa svjedokom saradnikom Aleksandrom Sinđelićem deset i po mjeseci prije pokušaja terorističkog napada na crnogorske institucije.
Dikić i Sinđelić su komunicirali deset mjeseci prije planiranog napada
Nova PobjedaIzvor

Iz predočenih dokaza proizilazi i da je Dikić na internetu pokušao da se informiše o poziciji crnogorskog parlamenta, protestima opozicije, zaštitnoj opremi.

Dikić je juče istakao da telefon „lenovo“ koji je imao instaliranu aplikaciju za zaštićene razgovore nije koristio i podsjetio da mu je ovaj mobilni aparat, neposredno prije hapšenja „podmetnuo Mirko Velimirović“.

Sudski proces vodi sutkinja Suzana Mugoša.

KAKO JE POČELO

Suđenje za pokušaj terorizma juče je nastavljeno saslušanjem vještaka Marka Lakića koji je sa- činio izvještaj o informacionotehničkom vještačenju mobilnih telefona i laptopa. Izvještaj se odnosi na 31 mobilni telefon i laptop.

Prema podacima koje je Lakić izvukao iz Dikićevih telefona, juče se moglo vidjeti da je komunikaciju sa bivšim generalom inicirao svjedok saradnik Saša Sinđelić 1. januara 2016. godine, pola sata nakon ponoći, tako što mu je preko aplikacije „mesindžer“ čestitao Novu godinu.

Svjedok saradnik je bivšeg generala u tom obraćanju podsjetio na njihov davni susret u Nišu, gdje je Sinđelić rukovodio pobunom zatvorenika.

- Tada sam ti obećao gusle i da ću ti ih predati kada bude trenutak za to. E pa nabavio sam ih – pisao je Sinđelić.

Dikić je tek sjutradan odgovorio na ovu poruku, uzvraćajući lijepim željama za Novu godinu. Ponovna komunikacija uslijedila je 25 dana kasnije, a potom u martu 2016. godine. Sinđelić hvali Dikića zbog njegovog angažmana u udruženju veterana i interesuje se kako je dočekan u Rusiji.

Komentarišući ove komunikacije, Dikić je kazao da kada mu je Sinđelić poslao poruku u januara nije ga poznavao. Istakao je da je Sinđelić jedan od mnogih koji ga kontaktiraju preko društvenih mreža zbog pozicija koje je imao tokom radnog vijeka i da mu to nije bilo ništa neobično.

- Na ove poruke sam nekada odgovarao lično, a nekada neko iz udruženja veterana, kada bi se nalazio na ovom Fejsbuk profilu. Tada sam na svom profilu objavio da sam bio u Rusiji kao gost Heroja Rusije predstavljajući patriotski pokret iz Srbije – pojasnio je Dikić.

DOLAZAK

Sljedeća komunikacija Dikića i Sinđelića dogodila se 1. oktobra 2016. godine. Bivši srpski general primijetio je da među predstavljenim podacima iz njegovog telefona postoji samo komunikacija koja je prethodila jednom od tri susreta koje je imao sa Sinđelićem.

- Tada smo se prvi put susreli. Ovdje postoji samo jedna poruka i samo jedno viđenje, a mi smo se sreli tri puta. Ne znam šta je rađeno sa podacima – kazao je Dikić.

Petnaest dana kasnije, dan pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, kada je Dikić sa prijateljicom Kristinom Hristić doputovao u Podgoricu, komunikacija sa Sinđelićem je bila učestalija.

U jednoj poruci Dikić je Sinđeliću poslao fotografiju dnevne štampe, kako bi mu dao do znanja da se nalazi u Crnoj Gori i da očekuje sastanak sa prijateljima koji su bili organizatori okupljanja na kojem je i on trebalo da bude jedan od govornika. Prezentirane su Dikićeve fotografije ispred Skupštine Crne Gore, kod spomenika Puškinu i kod sporednih ulaza u parlament.

dikic2(opširnije u Pobjedi)
Portal Analitika