Politika

Uvešće nove servise za socijalno ugrožene u Glavnom gradu

Socijaldemokrate će nastaviti sa uvođenjem novih socijalnih servisa i poboljšanjem postojećih sa ciljem da u Glavnom gradu bude obezbijeđena socijalna sigurnost svih građana.
Uvešće nove servise za socijalno ugrožene u Glavnom gradu
PR CentarIzvor

Kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu”, mr Boris Mugoša, je na pres konferenciji, predstavio segment izbornog programa te partije, koji se odnosi na socijalnu politiku u Glavnom gradu.

„Vođenje odgovorne socijalne politike je osnov stabilnosti i prosperiteta svakog našeg sugrađanina, odnosno osnov dugoročno održivog razvoja Podgorice po mjeri svih naših građana. Da to nije isprazno predizborno obećanje Socijaldemokrata najbolje potvrđuju rezultati koji su ostvareni u dijelu socijalne i dječije zaštite tokom aktuelnog mandata, u prethodne tri godine, odnosno u resorima kojima su dominatno rukovodili predstavnici Socijaldemokrata u gradskoj vlasti“, istakao je Mugoša.

On je podsjetio da je, od 2015.godine u Glavnom gradu otvoreno pet novih socijalnih servisa – Prihvatilište za beskućnike, Personalni asistenti za osobe za invaliditetom (OSI), Centar za tretman zavisnica od psihoaktivnih supstanci, Dnevni centar za podršku djeci i porodici u riziku i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

„Uporedo sa otvaranjem novih socijalnih servisa, uspjeli smo da poboljšamo sve aktivnosti iz oblasti socijalne i dječije zaštite koje se već dugo godina realizuju u Glavnom gradu. Kod pomoći i njege u kuži starim licima, povećan je obuhvat korisnika za 30 odsto, za 20 odsto je povećan broj besplatnih dnevnih obroka u Narodnoj kuhinji, preko hiljadu mališana je besplatno o trošku Grada ljetovalo i zimovalo u našem dječijem odmaralištu, blizu 900 djece iz socijalno ugroženih porodica je dobilnio novčanu pomoć za nabavku školskog pribora“, naveo je Mugoša.

On je kazao da je uvedena besplatna dodjela udžbenika svim prvacima u Podgorici, navodeći da se ta aktivnost realizuje četvrtu godinu zaredom.

„Duplo smo uvećali vrijednost poklon paketića za svako novorođeno dijete u našem gradu i sijaset drugih aktivnosti koje smo uspjeli da poboljšamo.Uslov za to je bilo znatno veće izdvajanje sredstava iz budžeta Glavnog grada i ta sredstva smo iz godine u godinu uvećavali, a ona iznose za ovaj četvorogodišnji period preko devet miliona eura“, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u prethodne tri ipo godine, dosta je urađeno i kada je u pitanju politika socijalnog stanovanja.

„Preko 170 porodica sa Konika je dobilo stan, blizu 200 porodica je penzionera je po povoljnijim uslovima riješilo svoje stambeno pitanje, dodijeljeno je 15 stanova licima u stanjima socijalne potrebe, a raspodjela za još 15 je u toku. I u narednom četvorogodišnjem mandatu, SD će insistirati na podršci rješavanju stambenih potreba socijalno ranjivih kategorija naših sugrađana, zajedno sa državom i našim međunarodnim partnerima.Nastavićemo i sa uspostavljenom veoma uspješnom praksom, iniciranom od naših predstavnika u lokalnoj vlasti, da kod sve većeg broja socijalnih servisa grad, zajedno sa donatorima, obezbjeđuje neophodna finansijska sredstva za realizaciju servisa i monitoring kroz svoje nadležne organe a da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju NVO, odnosno oni na koje se servisi odnose, jer se na taj način obezbijeđuje najbolji kvalitet u njihovoj realizaciji“, naveo je Mugoša.

Kandidatkinja za odbornicu na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu”, mr Ivana Raščanin, ocijenila je da je borba protiv porodičnog nasilja i nasilja nad djecom mora postati jedan od prioriteta.

„Otvaranjem sigurnih kuća i skloništa, kao i uvođenjem efikasnijih zakonskih mjera koje demorališu nasilnike, omogućićemo da se svaka osoba osjeća sigurno, da ne trpi nasilje, da se suprotstavi i da ga prijavi relevatnim institucijama“, istakla je Raščanin.

Ona je kazala da su žrtve nasilja većinom žene, koje, kako je navela, nasilje trpe zbog ekonomske zavisnosti od počinioca.

„Socijaldemorkate se zalažu sa obezbjeđivanje osnovnog paketa socijalnih usluga žrtvama, dok  ne steknu samostalnost – na principu pomoći do samopomoći“, pojasnila je Raščanin.

Prema njenim riječima, korisnici psihoaktivnih supstanci moraju postati predmet sve veće brige društva, ocijenjujući da će SD poboljšati uslove liječenja, „uvođenjem efikasnijih preventivnih programa kako za mlade, tako i za roditelje i odrasle“.

„Otvaranjem Detoks centra kao i Centra za maloljetne korisnike psihoativnih supstanci, smanjićemo broj korisnika psihoaktivnih supstanci, a takođe uvođenjem programa prekvalifikacije i dokvalifikacije uticaćemo na to da korisnici spihoaktivnih supstanci koji su prošli tretman za liječenje bolesti zavisnosti, da se stopa recidivizma smanji“, istakla je Raščanin.

Kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu”, Ivan Tezić, je, govoreći o mjerama za unapređenje i jačanje servisa OSI, najavio da će za OSI, koje zbog prirode svog invaliditeta nisu u mogućnosti da napuštaju svoj dom, osnovati mobilne timove, „sastavljene od stručnjaka različitih profila, koji će na adresama korisnika pružati usluge kako porodicama, tako i OSI“.

„Istovremeno, nastavićemo sa jačanjem servisa Personalne asistencije za OSI koji smo pokrenuli ove godine u Glavnom gradu, uz našu obavezu da taj servis jačamo i proširujemo. Nastavićemo i sa podrškom većem zapošljavanju OSI, kroz osnivanje Centra za radno osposobljavanje OSI, kao i daljeg prilagođavanja javnih objekata i institucija“, istakao je Terzić.

On je najavio da je jedan od ciljeva SD u narednom periodu uvođenje besplatne užine u osnovnim školama za svu djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice.

„Još jedan bitan servis koji namjeravamo da dalje razvijamo u narednom periodu je podrška hraniteljskim porodicama i djeci u tim poriodicama. Kroz saradnju sa NVO, unaprijedićemo rad Kluba hraniteljskih porodica i djeci u tim porodicama, kao i samohranim roditeljima“, rekao je Terzić.

On je kazao da SD u narednom periodu namjerava da više lokacija postave kontejnere za polovnu garderobu, navodeći da će zbog negativnih iskustava iz prošlosti pažljivije birati mjesta na kojima će kontejneri biti postavljeni, uz veće mjere nadzora.

Terzić je najavio osnivanje servisa sa najstarije stanovnike Glavnog grada – vešeraja i kartica za penzionere, kojima će se, kako je pojasnio, moći ostvariti popusti u trgovinama, apotekama, optičarskim radnjama.

Za najmlađe će, kako je rekao, SD uvesti servis bejbisitinga, „za šta će Glavni grad obezbijediti prostorne i finansijske uslove“.

Kandidatkinja za odbornicu na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu”, Behija Ramović, najavila je da će SD intenzivirati saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore, nadležnim organima, međunarodnim partnerima i udruženjima koji se bave problemima RE populacije, u cilju, kako je navela, poboljšanja seta usluga koje se pružaju toj kategoriji stanovništva.

„Pored segmenata koji se odnose na njihovo obrazovanje, rješavanje stambenih problema, odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, posebnu pažnju ćemo posvetiti rješavanju evidentnog problema prosjačenja“ , istakla je Ramović.

Prema njenim riječima, SD će, kroz saradnju sa zainteresovanim partnerima, uspostaviti Svratište za djecu sa ulice, u kojem će se, kako je pojasnila, djeci obezbijediti adekvatna ishrana, uslovi za održavanje higijene, odjeća i obuća, psihosocijalna podrška i osnovna medicinska pomoć.

„Naš prioritet biće nastavak izgradnje stanova za socijalno najugroženije građane Podgorice, od kojih su pripadnici RE populacije jedna od najranjivijih kategorija“, rekla je Ramović.

Portal Analitika