Crna hronika

Vještak Lakić: Sam sam sačinio izvješaj; Katnić: Nijesmo u pozorištu

Suđenje za pokušaj terorizma danas je nastavljeno saslušanjem vještaka Marka Lakića,koji je sačinio izvještaj o informaciono tehničkom vještačenju mobilnih telefona i lap topa, koji se nalaze na eksternom hard disku. Vještak Lakić je kazao da je sam sačinio izvješaj, ali da nije dao mišljenje jer to od njega nije ni zahtijevano, a advokati odbrane su pokušali da ospore njegovu stručnost. Danas je prikazan dio iz telefona optuženog Bratislava Dikića, medju kojima su i njegove fotografije ispred Skupštine, Vlade i centra Podgorice. Za jedan od telefona koji su vještačeni je rekao mu ga je podmetnuo optuženi Mirko Velimirović.


Vještak Lakić: Sam sam sačinio izvješaj; Katnić: Nijesmo u pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje se prekida jer sud ima obaveza u drugom postupku.Suđenje će biti nastavljeno 23. maja u 9 sati.

13.00 - Prikazuju su internet linkovi iz Dikićevog telefona na osnovu oje se vidi da je pretraživao proteste u Podgorici. “Tražio sam na internetu je li najavljen protest protiv NATO-a na kojeg me je Sinđelić pozvao. Otvorio sam pretragu, a nisam pogledao sve fotografije. Samo jednu ili dvije, nemam razloga da gledam sve fotografije”, kazao je Dikić.

Prikazana je i mapa na kojoj je Dikić pretraživao putanju do Podgorice. Dikić kaže da je tokom pretrage na internetu, tražio na google-u mapu Pogorice, jer nije dugo vozio i da bi se lakše snašao.

12.40 - Suđenje se nakon pauze nastavlja. Dikić je rekao da Kristina nije znala sa kim se on viđao nito poznaje bilo koga od tih ljudi.

12.20.- Sutkinja Mugoša je dala pauzu od 15 minuta.

12.04 - Prikazuju se Dikićeve fotografije ispred Skupštine Crne Gore, za koje on kaže da su napravljene u opuštenoj atmosferi. On kaže da ga je optužena Kristina Hristić slikala, a ne zgradu Skupštine kako insinuira Tužilaštvo. Pregledaju se i fotografije ispred Vlade i snimljene u centru Podgorice.

dikic

11:40 - Dikić je rekao da za jednu od poruka iz marta nikad nije čuo i da na nju sigurno nije odgovorio.

On je kazao da želi da se izjasni o svakoj poruci.

11:30 - U toku je pregled prepiske porukama Dikića i Saše Sinđelića.

''Poruke su iz januara, tu je hiljade poruka preko Fejsbuka. Kad god sam imao vremena ja sam odgavarao na poruke, tada nijesam poznavao Sinđelića. Što se tiče poruke iz marta 2016., prvi put čujem za nju i mislim da na nju nijesam nikada odgovorio'', rekao je Dikić.  

Dikić je rekao da je što se tiče poruka od 1. oktobra 2016., obrisana poruka Sinđelića u kojoj on moli Dikića da se vide. 

10.37 - U Višem sudu je počelo sa pregledanjem sadržaja mobilnih telefona. Optuženi Bratislav Dikić je rekao da u njegovom telefonu ima privatnih stvari i da nije prihvatljivo da budu javno objavljena. Dikić je rekao da mu je telefon koji se vještači podmetnuo optuženi Mirko Velimirović.

listinzi

 

10.00 - Katnić je tražio od sutkinje Suzane Mugoše da spriješi pitanja advokata koja se ne odnose na dokazni postupak. Nakon što je ona rekla da ih je već opomenula,  Katnić je rekao da se zahvaljuje ali da mora da ih spiječi. "Nemojte mi se zahvaljivati jer i ovako imam problem sa svima", odgovorila je sutkinja Mugoša.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić istakao je da danas nije u pozorištu, već u sudnici. On je kazao da više ovako ne mogu da sjede u sudnici, te da smatra da advokat Miroje Jovanović odugovlači današnje suđenje jer ne želi da se dođe do podataka. 

09.45 -  Advokat Jovanović  pokušava da ospori stručnost vještaka pitanjima da li može da utvrdi brojeve telefona ako ih provajder nije upisao na SMS kartici kao i da li su telefoni bili zaštićeni i da li je imao problema da prenese podatke.

"Meni nije poznato da postoji alat koji sa SIM kartice može da izvuče broj ako ih provajder nije upisao, odnosno ako su zaštićeni, ali se do broja može doći obraćanjem mobilnom provajredu", rekao je vještak.

9.38 - Radosaljević je rekao da se u ovom slučaju ne radi o vještačenju, jer je i Lakić sam rekao da nije dao mišljenje, već samo o potvrdi onoga što je već uradio drugi vještak.

9:30 – Advokat Radosavljević je pitao vještaka zašto nije vještačio dva telefona svjedoka Saše Sinđelića. Lakić je odgovorio da je izvršeno vještačenje onih aparata koji su bili dostupni. ''Pretpostavljam da ta dva nijesu bila dostupna'', dodao je vještak.

vjestak

Vještak Lakić: Sam sam sačinio izvješaj

9.00 - Suđenje za pokušaj terorizma danas je nastavljeno saslušanjem vještaka Marka Lakića koji je sačinio izvještaj o informaciono tehničkom vještačenju mobilnih telefona i lap topa, koji se nalaze na eksternom hard disku. Izvještaj se odnosi na 31 mobilna telefona i jedan lap tot.

Vještak Marko Lakić kazao je da ostaje pri nalazu.

Advokati odbrane su pitali vještaka da li je sam sačinio izvještaj, na što je vještak odgovorio potvrdno."Bilo je potrebno uzeti sve podatke sa telefona, tako da nijesam morao da dajem posebno mišljenje", rekao je on.

Na jučerasnjem glavnom pretresu svjedočio je jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

On je, između ostalog, kazao kako je dobio informacije o navodnom planu vlasti da inscenira nerede ispred parlamenta i za to optuži DF, s kim su sarađivali tokom izborne kampanje, kao i njegovim nadležnostima u Odboru za odbranu i bezbjednost.

Dobrilo Dedić juče nije svjedočio iz zdravstvenih razloga.

Sud je saopštio da se bivši operativac CIA, Brajan Skot, predomislio i da želi da svjedoči. Suđenje se nastavja u devet sati.

Portal Analitika