Društvo

Poslije dvije godine u Bijelom Polju opet će se upisivati pravo

Uprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici odlučila je da ove studijske godine "odmrzne" odluku o obustavi upisa studenata na Odjeljenju pravnih nauka u Bijelom Polju, koja se primjenjivala dvije godine, a moći će da se upiše 50 brucoša.
Poslije dvije godine u Bijelom Polju opet će se upisivati pravo
Portal AnalitikaIzvor

Senat UCG prihvatio je taj prijedlog na sjednici koja se odr- žala ove sedmice, a dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević kazao je za Pobjedu da su ponovo aktivirali prijem brucoša, jer je to u skladu sa Vladinom strategijom o razvoju sjevera.

- Ni prošle ni pretprošle godine nije bilo upisa. Svjesni smo da ako zatvorimo fakultet u jednom gradu da to nije dobro i odlučili smo da brucošima stvorimo uslove da mogu da studiraju kod kuće i da se ne izlažu dodatnim troškovima odlaskom iz Bijelog Polja. Treba da damo šansu mladima da studiraju kod kuće i da ostanu tu, da nemamo migracije sa sjevera – objasnio je on.

Istakao je da je važno što je UCG prihvatio ovu njihovu odluku, te kaže da će je opravdati sa aspekta kvaliteta.

- Jako je bitno da se mladim ljudima stvore uslovi da na sjeveru mogu da dobiju kvalitetnu edukaciju. Lako je nešto ugasiti, ali ga treba održavati i mi ćemo im omogućiti uslove studiranja kao što imaju studenti u Podgorici – poručio je on.

Podsjetio je da bjelopoljsko odjeljenje Pravnih nauka funkcioniše od 2004. godine, te da se u tamošnjoj ustanovi redovno odvija nastava. Studentima je, kako je dodao, omogućeno da završe osnovne studije u trajanju od tri godine, dok master okončavaju u Podgorici.

- Za sada je tako. Komplikovano je malo organizovati tamo i master, ali osnovne niko neće dovoditi u pitanje – istakao je on.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika