Društvo

Predstavnici OEBS-a snažno osudili napad na novinarku Oliveru Lakić

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet danas su snažno osudili napad na novinarku Oliveru Lakić u Crnoj Gori. Lakić, istraživački novinar dnevnih novina Vijesti, sinoć je ispred njene kuće napadnuta od strane tri osobe i ranjena u nogu. Odmah je hospitalizovana i, prema izveštajima medija, trenutno je u stabilnom stanju.
Predstavnici OEBS-a snažno osudili napad na novinarku Oliveru Lakić
Portal AnalitikaIzvor

"Snažno osuđujem sinoćni brutalni napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić u Podgorici. Olivera Lakić je hrabra novinarka, poznata po svojim istraživačkim pričama o organizovanom kriminalu i krijumčarenju cigareta u zemlji. Ovo nije izolovani incident, jer je Lakić bila napadnuta i pretučena prije šest godina. Ona i drugi novinari “Vijesti” su bili meta brojnih prijetnji i napada. "(vidi https://www.osce.org/fom/88784). Počinitelji nikada nijesu uhapšeni.

"Ja upućujem Lakićkoj iskrene želje za brzim oporavakom", rekao je Désir. "Svi se napori trebaju uložiti kako bi se identifikovali i krivično gonili oni koji su odgovorni za ovaj užasni napad, a počinitelji ovog zločina moraju se suočiti s pravdom.  Ne smije biti nekažnjivosti. Obezbjeđenje sigurnosti novinara je ključ za budućnost demokratije u Crnoj Gori ", istakao je Désir.

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet je izjavila: "Oštro osuđujem ovaj čin nasilja protiv gospođe Olivere Lakić, poštovane novinarke “Vijesti”. Sloboda medija se ogleda u sigurnosti novinara i predstavlja temelj svake demokratije. Očekujemo da će državni organi posvetiti ovom napadu potrebnu pažnju i riješiti slučaj što je prije moguće. "

Désir je zaključio: “Pozdravljam javne osude predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta i istragu koju su vlasti već pokrenule. Radujem se brzom razrješenju slučaja i krivičnoj osudi počinilaca”.

Portal Analitika