Abiznis

Franović zapošljava, otpušta, troši bez kontrole i glasa u Beogradu

Direktor Turističke organizacije Budva Mladen Franović, ostaće upamćen u Budvi kao rekorder u partijskom zapošljavanju, ali i funkcioner Demokrata koji, iako se njegova partija zalaže za suprotno, krši brojne zakone prilikom organizacije manifestacija, pišu Dnevne novine.
Franović zapošljava, otpušta, troši bez kontrole i glasa u Beogradu
Dnevne novineIzvor

Zvuči kao nevjerovatan, ali je, nažalost, istinit, podatak da je broj domaćih angažovanih firmi koje sarađuju sa Turističkom organizacijiom Budve, u zadnjih 12 mjeseci opao za preko 60 odsto, jer je većina velikih poslova rezervisana samo za firme koje ispunjavaju dva uslova - ili su donatori Demokrata ili su iz Srbije!? 

U TOB-u broj svih radnika koji su stalno i privremeno zaposleni za manje od pet mjeseci, i od kojih skoro svi imaju partijsku knjižicu Franovićeve partije - Demokrata, porastao je za nevjerovatnih 90odsto. Kako saznajemo, to je najveći porast zaposlenih u jednoj lokalnoj ustanovi u posljednjih deset godina. Broj stalno zaposlenih takođe raste za oko 80 odsto, odnosno sa 24 na 45.

Zaposleni u TOB-u poluglasno govore da je Franović, koji je srpski državljanin i koji glasa u jednom dječjem vrtiću na Voždovcu u Beogradu, prilikom organizacije dočeka Nove godine u budvanskom Starom gradu na volšeban način podijelio nepodjeljivo i binu i video produkciju razložio na više djelova da ne bi raspisivao tender.

I tu nije kraj, Franović je u više tendera pozvao samo firme jednog jedinog vlasnika - grupacije Skymusic! Ista grupacija Sky je van ovog projekta za razne druge posliće koji se tiču promocije i sajamskih nastupa u Srbiji dobila desetine hiljada eura isključivo direktnim pozivima od  Franovića i bez ikakve šanse da se za te poslove takmiče crnogorske firme.

Tako je Franović za realizaciju novogodišnjih konferencija potpisao ugovor isto veče kada su se i konferencije desile time dokazujućida se sve radi po njegovom diktatu i ne čekajući žalbeni rok sa već unaprijed poslatim pozivnicama i organizovanim događajem jer je, naravno, i firma bila unaprijed poznata - jedna od mnogih iz grupe Skymusic.

Nije pomoglo ni što su se dugogodišnji crnogorski partneri Turističke organizacije Budva pobunili jer je Franović odlučio da desetine hiljada eura dodijeli stranoj i samo jednoj firmi, iako je bio dužan da pruži jednake šanse svima. 

Inače, dočcek Nove godine je plaćen mnogo više nego što je Skupština TOB dozvolila, što pokazuje ozbiljan sukob na relaciji Demokrate, kojima pripada Franović, i DF koji dominira u Skupštini TO Budva koja je opredijelila 150.000. Franović je potrošio preko 300.000 eura. Da bi se sve zataškalo po prvi put poslije 15 godina ukinut je i Odbor za organizaciju dočeka Nove godine. Tako je i izodlučivanja potpuno isključen DF, ali i kompletna turistička privreda. Demokrate su tako prigrabile ekskluzivno pravo da odlučuju o ovom velikom događaju i da sami troše preko 300.000 eura.

Ovih dana se vode intenzivni razgovori na relaciji DF - Demokrate jer Front insistira da se Franović hitno odstrani iz TO Budva zbog nelegalnog trošenja preko 150.000 eura protivno odlukama Skupštine TO Budva i bez odluka Odbora za doček Nove 2018.godine.

Da Franovićev problem nije samo političke prirode govori i isti zahtjev za njegovu smjenu svih najvećih hotelskih grupa u Budvi zbog diskriminacije crnogorskih firmi i zbog loše saradnje sanjima, iako mu je to primarni zadatak kao rukovodicu TO Budva...

Direktor bez odgovora na pitanja

Redakcija Dnevnih novina je u nekoliko navrata kontaktirala direktora TOB-a Mladena Franovića. Očigledno je da je odgovarao samo na pitanja koja su mu odgovarala i na koje je imao odgovore. Povodom današnjeg teksta nekoliko puta smo pokušavali da pitamo Franovića da nam objasni neke poteze, ali on nije odgovorio. Dnevne novine su Franoviću još 25. aprila poslale pitanja, ali odgovora nije bilo. Pitali smo: 1. Da li je istina da je broj domaćih angažovanih firmi u posljednjih godinu dana opao za 60 odsto, jer je, prema informacijama kojima raspolažemo, većina poslova rezervisana za firme koje su donatori Demokrata ili su iz Srbije? 2. Da li je tačno da broj stalno i privremeno zaposlenih u TO Budva bilježi znatan porast? 3. Da li je tačno da za binu i video produkciju, za doček Nove godine, niste raspisivali tender? 4. Da li je tačno da poslove dobijaju firme grupacije Skymusic, te da crnogorske firme ne dobijaju šansu da ih rade?

 

Portal Analitika