Crna hronika

Katnić: Svjedok ne razlikuje javu od sna; Medojević: Informacije sam dobio iz ANB-a

Suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra okončano je za danas. Na današnjem ročištu u Višem sudu u Podgorici svjedočio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, dok se drugi svjedok Dobrilo Dedeić nije pojavio. Prije samog svjedočenja Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da ima dokaze da Medojević pati od psihičkih poremećaja i tražio je vještačenje, što je sudsko vijeće odbilo. Tokom iznošenja svog iskaza, današnji svjedok je demantovao navode svjedoka saradnika Saše Sinđelića da je član zemunskog klana i da je znao za 100.000 eura koje su mu date u Beogradu. Svjedok je dalje odgovarajući na pitanja zastupnika optužnice i advokata odbrane kazao da informacije koje je proslijedio tužilaštvu dobija anonimno iz ANB-a što može potvrditi šifra pahuljica.ca. Nakon završenog svjedočenja Glavni specijalni tužilac je kazao da je svjedok iznio neistine i da je bio u pravu kada je predložio psihijatrijsko vještačenje, dok su sa druge strane zastupnici odbrane insistirali da je iskaz Medojevića bio tačan i precizan te da potvrđuje apsurndnost optužnice.
Katnić: Svjedok ne razlikuje javu od sna; Medojević: Informacije sam dobio iz ANB-a
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

13:47 Advokat Jugoslav Krpović je kazao da je svjedok svojim iskazom potvrdio apsurdnost optužnice.

13:37 ''Nakon ove opservacije od strane tužilaštva prva asocijacija mi je bila kako odbrana potpuno drugačije posmatra stvari. Današnje svjedočenje prethodilo je skandalu u kojem je svjedok diskreditovan i etiketovan kao duševni bolesnik. Mogu da primijetim da ovaj svjedok, iako od nas nije učeni neuropsihijatar, nije psihički obolio. Ja mislim da je čovjek zdrav. Svjedok je ovdje objasnio da to niej bila krivična prijava neko informacija. Vi ste usvojili prijedlog da se to izvede kao dokaz. Sudsko vijeće je moglo da se uvjeri da je on rekao kako je dobio te informacije. Mi smo imali saslušanje ovog svjedoka na okolnosti saslušanja svjedoka saradnika. Mi imamo proces koji teče ali optužnicu koja se mijenja. Mi svakog dana čujemo neke nove informacije kao što smo danas čuli o toj kući u Kokotima. Ja smatram da je svjedok bio potpuno iskren i govorio istinu i pomogao nam ka određivanju činjeničnog stanja'', kazao je Radosavljević.

13:28 ''Meni je žao što danas nisu do kraja postalvjena sva pitanja da se vidi preciznost i tačnost i opis koliko je tamo detalja. Danas smo čuli da su te informacije dobijane anonimno putem pošte. Nije rečeno zašto su pojedine informacije uništene i zašto nisu dostavljene tužilaštvu. Takođe sam pitao ko je sve obaviješten pa je on pominjao da su neki načelno obaviješteni pa tek kasnije detaljno. Mi smo ovdje imali optužene koji nikada nisu pomenuli tako nešto. Imali smo i svjedoka Radunovića kojem sam ista pitanja postavljao. Radunović je jasan bio da su to saznanja koja je imao Medojević. Jasno je da je današnje svjedočenje netačno. Sada se tek vidi da nije bilo ništa lično u vještačenju koje sam tražio već se vidi da svjedok nije sposoban da iznese istinu. Što se tiče priče o tabletima da su preko njih slali informacije te dokaze ćemo dostavit da nikada nisu korišćenji i da se nisu slale poruke niti vršili pozivi. Ne stoji činjenica da je DF spriječio okupljanje, to je uradila država preko tadašnjem ministra Danilovića i preko Amfilohija'', kazao je Katnić.

13:25 Sutkinja je pozvala stranke da iznesu primjedbe i komentare na svjedočenje Medojevića.

13:15 Na naknadno pitanje Glavnom specijalnog tužioca Medojević govori da je obavijestio sve članove DF-a ali im nije dao da ga pročitaju jer je bilo konfuzno.  Katnić je pitao da je Medojević kojim slučajem kontaktirao nekog od agenata GRUA da li je o tome imao dužnost da obavijesti Odbor? ''I da sam ja kontaktirao bilo kog člana GRUA ja bih to javno kazao kao što sam to uvijek radio'', dodao je on.

13:07 Mugoša je pitala svjedoka zašto tužilaštvu nisu proslijedili informaciju da je planirano ranjavanje članova DF-a?

''Informacija koju sam danas iznio a tiče se saznanja da je bilo planirano ranjavanje članova DF-a bila je povjerljiva i nismo je plasirali nigdje dalje. To bi izazvalo paniku i haos i uradili bi isto što je uradilo tužilaštvo'', kazao je Medojević.

13:06 ''Kada sam rekao da DPS neće predati mirno vlast to je naš politički zaključak na osnovu protesta koji su nasilno razbijeni'', dodao je Medojević.

13:05 Sutkinja je pitala kako je moguće da komunicira sa ljudima i dobija informacije a ne zna ko su oni, te kako to komunicira?

''Ponekad je to anonimna dostavka. Dođe koverta ne piše ni jedno ime. Opisana je sumnja indicija da se radi o krivičnom djelu i ja provjerim. Da su ljudi iz ANB-a zaključio sam jer je pisalo pahulica.ca. Ovu odštampanu informaciju sam dobio 9. pa sam morao da je sredim. Koverta je dostavljena u centralu NOVE, poštom. Izvor nikada ne može 100 procentno da se provjeri ali ovu šifru pahuljica.ca je malo ko znao. To je šifra da ja znam da se radi o dokazanom izvoru koji mi je dao i informaciju u vezi listinga, a podsjetiću kredibilitet tadašnje informacije je dokazan jer je nakon razotkrivanja smijenjen šef ANB-a'', kazao je Medojević.

12:57 Medojević je dodao da mu je Mandić kazao da će imati sastanak sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova, Goranom Danilovićem.

''Danilović mu je tada rekao da postoji opasnost za ugrožavanje života lidera DF-a. On nam je dodao da niko ne izađe na ulice zbog opasnosti po život. To je već bilo kucanje na otvorena vrata jer smo tu odluku već ranije donijeli'', kazao je on. Mugoša je pitala kada je ta odluka donijeta? ''Mi smo bili svjesni da nas službe bezbjednosti neustavno prisluškuju. Mi nekada namjerno kažemo nešto što je netačno da testiramo te službe. Naravno te službe kasnije ispadnu smiješne jer prenesu nešto što nije tačno. Mi smo tu raniju informaciju da ne izađemo na ulice čuvali zajedno kako nam ne bi protekao plan da sve prođe mirno'', odgovorio je medojević.

12:54 Odgovarajući na pitanja predsjedavajuće sutkinje Mugoše, Nebojša Medojević je kazao da je 16.10. bio u prostorijama Demokratskog fronta.

12:51 Suđenje je nastalvjeno

12:25 Sud je dao pauzu od 20 minuta.

12:15 Odgovarajući na pitanja advokata Jovanovića, svjedok je rekao da tokom događaja u oktobru ambasador SAD-a nije dislociran. ''To je osnovna funkcija ako psotoji i najmanja opasnost po ambasadu i državu u kojoj se ambasada nalazi da se ambasador dislocira'', odgovorio je Medojević.

12:09 Advokat Jovanović je pitao svjedoka da li ga je iko kontaktirao povodom navodnog napada na Avali o kojem je pričao svjedok saradnik. 

“Ni jedan državni organ iz Srbije me nije kontaktirao povodom izjave Sinđelića da sam ja učestvovao u njegovom navodnom atentatu na Avali”, rekao je Medojević.

12:04 Odgovarajući na pitanja advokata Miroja Jovanovića, svjedok je kazao da nije moguće da se sve ovo organizuje a da za to ne znaju ostali članovi odbora Demokratskog fronta. ''Sve odluke koje su donijeli Mandić i Knežević donio sam i ja'', kazao je Medojević.

12:02 Advokat Medojević je pitao svjedoka da se kao član Odbora ikada bavio uticajem Rusije na Crnu Goru.

''Naravno da jesam i bilježili smo snažan uticaj 2007. i 2013. godine. Ruskog uticaja nije bilo preko opozicije bilo je preko vlasti što je priznao i Đukanović zahvalivši se Rusiji za nezavisnost Crne Gore'', odgovorio je Medojević.

11:54 Odgovarajući na dalja pitanja Medojević je kazao da je jasno da ni američka ambasada nije znala ništa o državnom udaru.

''Prostorije ANB-a se nalaze odmah pored prostorija američke ambasade što nema nigdje u svijetu, jer bi trebale da budu dvije suprotne ustanove. ANB treba da štiti interese naše države, a američka ambasada njihove. Kada bi američka ambasada znala da postoji potencijalni ruski napad na zemlju kandidata, odmah bi se angažovale bezbjednosne mjere, postavljaju se bodlje, angažuju se marinci i tako dalje. Takođe ANB je morao da dostavi informacije Ministarstvu odbrane jer taj resor komunicira sa bezbjednosnim službama SAD-a. Tadašnja ministarka je javno rekla, da MO nikakve informacije nisu dobili'', kazao je Medojević.

11:46 Radosavljević je pitao Medojevića, kao člana Odbora, kakva je trebala da bude procedura u slučaju državnog udara.

''Kao član odbora vršio sam ustavnu ulogu da li policija prisluškuje građane. Otkrio sam mnoge stvari i mnoga kriminalna djela u strukturama države. U ovoj situaciji ANB je jedino mogao tehnički kapacitativno i preko ustavnih ovlašćenja da prikupi informacije ako je u saznanju da partnerska strana služba, jer GRU je nama partner koji ima rezidenta. ANB bi morao o tome da obavijesti mene i da kaže da smo imali kontakt sa tim i tim, da zakaže sastanak, da predoči dokaze i da taj XY čovjek nelegalno i nelegitimno vrši svoje dužnosti. ANB nas nikada nije kontaktirao. Dalje da je ANB imao ikakve dokaze trebala je da prenese dokaze tužilaštvu i onda Glavni specijalni tužilac postupa dalje shodno svojim nadležnostima. Ovdje ANB nije uopšte učestvovao. Umjesto da upravo oni obavijeste o ovom paklenom planu o rušenju države, likvidaciji premijera Mila Đukanovića desilo se suprotno. Možda ja imam problema sa percepcijom jave i sna ali moji izvori kažu da je upravo Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, 16. ujutru kazao ANB-u za ovo. Ja znam da ove informacije stižu iz ANB-a jer je taj neko koristio istu šifru, i sada sam ja taj izvor uništio i nikada mi više neće davati informacije'', kazao je Medojević.

11:38 Odgovarajući na dalja pitanja Medojević je kazao da kao član Odbora za bezbjednost i odbranu od zvaničnih organa Crne Gore nije dobio nikakvu informaciju da se spremaju bilo kakvi neredi.

11:31 Medojević je odgovarajući na dalja pitanja kazao da nije nikada imao kontakta sa Brajanom Skotom niti firmom ''Patriotic defence group'', odgovorio je Medojević.

11:28 Medojević je na pitanje Radosavljevića odgovorio da DF ima šest članova odbora i da se svaka odluka donosi konsenzusom.

11:26 Medojević je odgovarajući na pitanja Radosavljevića negirao navode svjedoka saradnika i kazao da nije član Zemunskog klana. ''Ja imam saznanja da su članovi tog klana agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost'', dodao je on.

11:18 Odgovarajući na pitanja advokata Bulatovića, Medojević je istakao da je, za razliku od ostalih konistituenata DF-a, Pokret za promjene bio za članstvo u NATO, o kojem je, kako je dodao, trebalo odlučivati na referendumu. Medojević je naveo da su oni iz DF-a prvi put koristili digitalnu kampanju za izbore, te da su preko “čuvenih” tableta koordinatori obavješteni da režim priprema nerede i da svi budu pripravni u svojim štabovima da se tu slavi.

11:05 Na pitanja Katnića, svjedok odgovara da se nikada nije sastajao sa Džozefom Asadom i da mu nije upućivao mejlove i komunikacije sa njim. On je dodao da ne zna osobu Joran Frigan.

11:04 Katnić je pitao da li je angažovao osobu da zakupi kuću u Kokotima gdje se postavljala kontraobavještajna zaštita? Medojević je dodao da nema nikakva saznanja da je vršena bilo kakva kontraobavještajna zaštita. Odbrana je reagovala i kazala da se kuća u Kokotima nigdje ne pominje, te da tužilac postavlja pitanja iz drugog postupka.

11:01 Medojević je dalje u odgovorima naveo da nema saznanja da je Mandić imao komunikaciju sa agentima ANB-a.

11:00 Katnić je pitao kako su dobili anonimne prijave, preko čega su dostavljene?

''Postavljeno je Cloud sa okruženjem, to je informatičko virtuelno okruženje, preko njega nije bitno preko čega pristupate a možete se povezati i pristupiti resursu. Tužilac me pitao i kako inače dobijam informacije. Recimo informaciju o listingu razgovora jednog šefa narko kartela sa vrhom državnih funkcionera dobio sam preko imejla pahuljica.ca@gmail.com'', kazao je Medojević.

medojevic-katnic-2

Medojević je dalje kazao da je tačno da je sa Mandićem svakodnevno imao komunikaciju i razmjenjivao informacije. Sa Čađenovićem kaže da nije ali da ima privatno dobru komunikaciju.

10:55 Medojević je dodao da su sve informacije koje je dostavio 12. tužilaštvu iz istog izvora anonimnog.

10:54 Katnić je pitao ko je ratni zločinac, specijalni agent, bivši ratni komandant, koji je angažovao dvije osobe da lažno svjedoče i obmanjuju javnost?, Katnić je tražio da se otkrije identitet tog lica.

''Ovo što me tužilac pita nije u informaciji. Ja ni toga dana nisam znao za Sašu Sinđelića. Da sam znao to 12. onda bi ovo bilo bespredmetno'', odgovorio je Medojević.

Katnić dalje pita da li je ikada to Medojević izjavio?

''Jesam izjavio sam to. Ne znam ime tog čovjeka. To sam dobio od mojih izvora ali ne znam imena'', odgovorio je Medojević.

10:50 Katnić je pitao da li je dopis gdje je rečeno da će biti okupljanja ciljano dostavljen da bi i tužilac bio obmanjen il ije i to anonimno?

''Ja sam nezakonito i protivustavno prisluškivan, prate me fizički.. Mi nemamo povjerenje u Demokratsku partiju socijalista. Nama nije suprotna strana državna insititucija već režim. Mi smo ključnu informaciju da li će biti okupljanja ili ne prezentirali DPS-u i ANB-u da nastave svoj plan a mi da izađemo 12. i kažemo to što će stvarno biti. To smo uradili jer smo pod mjerama tajnog nadzora. Nije bilo namjere da se obmane tužilac, sve što smo saznali provjeravali smo logički upoređivali sa našim saznanjima... Mi smo se obratili državnoj instituciji i ovo će ostati istorija Crne Gore. Vidi se da je 16. oktobra Glavni specijalni tužilac propustio da išta od ovoga ispita'', odgovorio je Medojević.

10:43 Medojević je odgovarajući na pitanja Katnića dalje kazao da inicijalne spise nisu dostavili Glavnom specijalnom tužiocu jer nemaju povjerenja u njega. ''Te spise smo uništili'', kazao je Medojević. On je ipak odmah nakon toga dodao da bez obzira što nemaju povjerenja u Glavnog specijalnog tužioca, dostavili su prijavu jer su ''odgovorni građani i jer je tužilac zadužen za krivična djela tokom izbornog procesa''.

10:41 Sutkinja je pitala kako zna da su te anonimne informacije iz ANB-a?

''Ja sam rekao da su te informacije navjerovatnije iz ANB-a, to su moje procjene da dolaze odatle'', kazao je Medojević.

10:39 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je svjedok govorio o dopisu koje je dostavljeno tužilaštvu i u vezi toga će postaviti svjedoku nekoliko pitanja. Katnić je pitao odakle im te informacije i ko ih je dostavio?

''Informacije i saznanja koja smo dostavili tužilaštvu su naša saznanja koja godinama dolaze iz ANB-a. Ova saznanja smo dobili na poseban način, to je putem anonimne pošiljke'', kazao je Medojević.

medojevic-katnic

10:32 ''Dalje, zaštićeni svjedok je rekao da je pročitao moju objavu na tviteru gdje sam rekao da je Đukanović dao 100.000 eura određenim ljudima da dođu da naprave metež. To jednostavno nije tačno, to je lako provjeriti. Ja nikada nisam dao takvu objavu. Vijest je dao dnevni list Blic, i vidite da zaštićeni svjedok nije govorio istinu. U tome trenutku ja niti znam da on ima 100.000 eura, niti znam da se on sastaje sa nekim Šišmakovom. Ključna stvar slijedi da se Sinđelić Saša toliko plašio mene jer sam ja zaštićen od CIA-e. Evo kako sam ja bio zaštićen. Ja sam imao 2012. godine imao jedan veliki politički incident sa CIA-om. Kada sam ja uočio i dobio informacije da se jedan strani rezident suprotno zakonu miješa u izborni proces. To je uradio Andrija Popov, rezident CIA-e koji je preko svog kurira Dritana Abazovića unio platformu iz Nikšića. Nakon što smo ga razotkrili dobili smo direktnu prijetnju od direktora ANB-a i od stranih obavještajaca. Eto to je DF koji radi protiv države i koji želi da je sruši, rizikujući svoje živote da je odbranimo'', nastavlja Medojević.

10:26 ''Nakon svih prijava koje smo dali tužilaštvo bi trebalo da reaguje odmah, ali oni prve istrage pokreću tek dva dana nakon izbora, što znači da je tužilaštvo sve vrijeme ignorisalo ovaj slučaj'', tvrdi Medojević.

10:20 ''Pazite mi na preskonferenciji 12.10. javno otkrivamo plan režima. Tada se ništa ne dešava, nema postupaka, nema procesnih radnji, sve je mirno. Kako mi objavljujemo plan, pola sata posle toga saznajemo da se pojavljuje izvjesni Velimirović koji prijavljuje slučaj. Slučajnosti su moguće ali baš u ovako velikoj političkoj priči tolika slučajnost je sporna. Plan B je svakako bio da se angažuju saradnici bezbjednosne službe Srbije i to nižeg ranga. Poznato je da službe bezbjednosti regrutuju ekstremiste kako bi za potrebe Vlade zastrašivali širu masu pričama da postoje četnici, balije i šta već ne. Mi smo predali i sva saznanja državnim organima. Taj pres su objavili svi regionalni mediji. Dakle ako je neko organizovao taj napad, a iza njega stoji jedna od najvećih službi GRU, već tog dana 12. oni su morali znati da je plan provaljen - dakle neće biti ljudi na ulicu, plan propada. I tu dolazimo do našeg motiva. Mi iz DF-a koji smo sigurni pobjednici izbora, koji smo imali sjajan odziv kod građana, mi nemamo niti jedan motiv da nasilno rušimo Vladu, mi želimo da sve prođe mirno'', dodaje Medojević.

10:13 ''Srž naše kampanje nije bila da Crna Gora ne uđe u NATO. To dovodi u pitanje i svjedočenje Sinđelića koji je više puta kazao da je on nama pomagao baš na tom planu. Naša kampanja se tica promjene, reformi, boljeg socijalnog života... Mi smo imali saznanja da DPS ni po koju cijenu neće dozvoliti mirnu smjenu vlasti jer smo imali istraživanja kao i oni da DPS neće pobijediti na izborima. Dobili smo informacije da su pripremili huligane koji će kada se završi prebrojavanje glasova doći u našim majicama i izazvati teške incidente. Trebalo je da se zapali sjedište redakcije Pink i da se napadne sjedište DPS-a. Naravno trebali su da napadnu organe reda kako bi se stvorio pravni osnov za naše hapšenje. Čak su bile informacije da ćemo biti ranjeni ili likvidirani kako bi se stvorilo vanredno stanje slično režimu Erdogana. DPS je nastavio sa tim planom misleći da ćemo mi izvesti ljude na ulicu. Mi smo to znali i već 9. ili 10. oktobra smo svakom koordinatoru dali precizne instrukcije preko SMS-a da 16. oktobra ni po koju cijenu ne izlaze na ulicu. Naravno u isto vrijeme smo na pres konferencijama davali lažnu informaciju da će ljudi doći kako bi u pravo vrijeme iznijeli da ljudi neće biti, kako im ne bi dali dovoljno vremena da naparve plan B'', nastavlja Medojević.

10:06 ''Ja sam pomenut na nekoliko okolnosti i trudiću se da u svom slobodnom izlaganju držim toga. Ja sam pomenut kao osoba koja je bitno uticala na jednog od šefova organizovane krimilane grupe Sinđelića da otkaže poslušnost izvjesnom Šišmakovu i da sarađuje sa tužilaštvu. Po iskazu zaštićenog svjedoka ja sam taj od koga se Sinđelić Saša toliko plaši više nego od operativca GRUA koji ga je angažovao da ruši vlast u Crnoj Gori. Druga stvar jeste da sam ja znao da se on susreće sa Šišmakovim u Beogradu i da je on pročitao moju izjavu da sam ja rekao da je dobio 100.000 eura da pokuša da izazove lažan državni udar u Crnoj Gori. Treža važna stvar je da sam ja zaštićen od strane obavještajnih službi SAD-a i da sam nedodirljiv od strane pravosuđa.

Da krenemo redom, ja sam u predsjedništvu Demokratskog fronta malo više zadužen za pitanja nacionalne bezbjednosti, kao dugogdišnji član odbora za bezbjednost učestvovao sam aktivno i u pisanju zakona i u međunarodnim aktivnostima. Na osnovu naših aktivnosti Crna Gora je dobila pozitivne ocjene i u evropskih i u evroatlanskim integracijama. Naše interesovanje šta bi se moglo desiti 16. oktobra vezano je za mirne proteste koje smo održavali godinu ranije kada su naše mirne demonstracije razbijene na način kada je grupa huligana iz prostorija DPS-a iz stare vlade došla i kamenicama gađala policajce i na taj način isprovocirala policajce. Niko ni dan danas nije odgovarao za tu vrlo opasnu provokaciju gdje je mogao neko da strada. Ja sam još tada kazao da je lično odgovoran Milo Đukanović koji je tada boravio u centru ANB-a. Zbog toga ja imam potrebu i motiv zajedno sa kolegama iz DF-a da prilikom priprema imamo dodatan oprez i pažnju da se ne ponovi provokacija režima. Ja sam tada još kazao bacite štitove, pridružite se narodu. Masa je prihvatila moj govor, nastalo je skandiranje, komešanje u redovima policije i po mojim saznanjima predsjednik Demokratske partije socijalista je tada naredio da se fizički razbiju demonstracije. Na sreću se to nije desilo nego su poslate grupe maskiranih huligana i bezbjednosno interesantnih lica koji su došli i iz zemlje i iz inostranstva. Cilj je bio da se izazove krvoproliće i da se okrivi DF i da se eliminiše politička konkurencija. Zbog toga mi smo posebnu pažnju posvetili bezbjednosti'', priča Medojević.

9:56 Pred sudom je Nebojša Medojević.

9:54 Nastavlja se suđenje. Nakon vijećanja sud je donio rješenje da odbije predlog tužioca da izvrši psihijatrisko vještačenje jer ZKP-om to nije propisano. ''ZKP-om je predviđeno da se jedino krivljeni mogu psihijatrijski vještačiti. Sud je taj koji cijeni da li lice da li svjedok može kredibilno da iznese svjedočenje'', kazala je Mugoša.

9:40 Sud daje pauzu kako bi odlučili o predlogu Katnića

9:37 Ostali advokati odbrane se takođe protive predlogu tužioca. Optuženi Čađanović je kazao da nikome nije prijetio.

''Ovo što je rekao tužilac je vrijeđanje koji je lider jedne od najvećih opozicionih saveza u Crnoj Gori. Takođe nije tačno da sam mu sa mjesta prijetio. Mihailo Čađanović nikada u životu prijetio nije. Jedini ođe koji od početka suđenja ko prijeti je Glavni specijalni tužilac'', kazao je Čađanović.

9:30 Advokat Jovanović je kazao da se ove tvrdnje nigdje ranije nisu pominjale.

''Ukazujem sudu da je Viši sud u Podgorici ovog svjedoka, na predlog tužilaštva, kaznio novčanom kaznom jer nije htio da svjedoči i ove činjenice se nigdje nisu pominjale. Takođe protiv Medojevića se u ovom sudu vodi postupak i ove tvrdnje tužilaštvo tamo ne pominje. Ukazujem na član Ustava gdje se mora jednako postupati. Takođe ukazujem da kada smo mi predlagali imali smo valjanu medicinsku dokumentaciju, sud je to odbio, vidjećemo da li je pogriješio ili ne'', kazao je Jovanović.

9:27 Advokat Radosavljević je kazao da je promjena mišljenja svjedoka Brajana Skota povezana sa reagovanjem Katnića.

''Mi imamo svjedoka koji je odbio da svjedoči a sada od jednom želi da svjedoči. Ovaj predlog tužilaštva je nezabilježen. Ovdje se radi o strahu od istine jer i prije nego što smo saslušali svjedoka tužilac na ovakav način diskredituje svjedoka. Medojevića je u ovaj postupak uveo svjedok saradnik na taj način što ga je pomenuo u tri konteksta. I drugi svjedok kojeg smo slušali ovdje ga je takođe pomenuo. To su okolnosti na koje je Medojević pozvan i on treba da svjedoči. Predlog koji smo mi podnijeli za neuropsihijatrisko vještačenje ne može da se poredi sa poredlogom Katnića. U našem slučaju je postojala medicinska dokumentacija koja je ukazivala na razna stanja'', kazao je Radosavljević.

9:23 Advokat medojević je kazao da je Sud dozvolio Glavnom specijalnom tužiocu nešto što nije zabilježeno nigdje u sudskoj praksi.

''Vi ste dopustili da se vrijeđa svjedok na neviđen način. Ovako ga tretirati, na laički način i prije njegovog saslušanja je nedopustivo. Specijalni državni tužilac ulazi u tako neviđenu kontradikciju. On je ovog svjedoka optužio za pranje novca i druga krivična djela. Ako je on neuračunljiv onda on nije mogao da pokrene postupak protiv njega'', kazao je advokat Medojević.

9:19 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da ima dokaze da Medojević ima psihički poremećaj te traži vještačenje prije svjedočenja.

''Ovdje je predloženo da se sasluša u svojstvu svjedoka Nebojša Medojević. Tužilaštvo se ne protivi predlozima odbrane, međutim tužilaštvo imam saznanja i to iz značajnih dokaza da ovaj svjedok zbog psihičkih poremećaja ne može kredibilno svjedočiti. To što će on iznijeti neće imati značaja. Tužilaštvo traži da vijeće donese rješenje da se ovaj svjedok psihički vještači jer postoji bojazan da je kod njega došlo do poremećaja ''personality fabuloze'' ili mitomanije. To znači da ovaj svjedok ne može da razlikuje ono što je istina od onoga što nije i ima potrebu da iznosi laži. Ovaj svjedok je više puta iznosio nešto što je nemoguće. On je iznosio činjenice da je Glavni specijalni tužilac silovao osobu koja ne postoji. Iznosio je činjenice da je uradio nešto što je van granica normale. Ovaj predlog je podnošen više puta za svjedoka saradnika i mi nismo protestovali. Evo neka odbrana protestuje pa da radimo procesno, ali Medojević jednostavno ne može da razlikuje san od jave, to je jače od njega jer se radi o psihičkom poremećaju.'', kazao je Katnić.

9:12 Svjedok Brajan Skot koji je prošle nedjelje odbio da svjedoči, promijenio je mišljenje, navodi se u dopisu koji je dostavljen sudu.

9:08 Nebojša Medojević je pristupio ročištu, dok Dedeić nije. On je dan prije pretresa kontaktirao Sud putem telefona i obavijestio da ima određene intervencije i zatražio da mu se omoguće uslovi da sjedi dok govori. Sud će mu izaći u susret i obezbijediće mu se uslovi ali se ipak Dedeić nije pojavio.

9:06 Sutkinja je konstatovala prisustvo zastupnika optužnice. Prisutni su optuženi i njihovi advokati. Nisu pristupili Mandić Andrija i Knežević Milan jer su udaljeni do kraja dokaznog postupka.

Za današnje ročište planirano je svjedočenje lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je se više puta nije odazvao pozivu zbog ''obaveza u inostranstvu''. Takođe kao današnji svjedok pozvan je i Dobrilo Dedeić.

Podsjetimo, na prethodnom ročištu pročitan je izvještaj BIA-e o tajnom nadzoru, praćenju i prisluškivanju Saše Sinđelića. Prethodno je trebao da svjedoči Brajan Skot, ali je on to odbio.

Skot je prvo tražio da se konsultuje sa advokatom u vezi sa tim hoće li njegovo lice biti prikazano, a nakon što je javnost bila isključena gotovo dva sata, sutkinja Suzana Mugoša je saopštila da je Skot odbio da svjedoči.

Portal Analitika