Politika

Grčevita borba za svaki glas

Novi pristup DPS-a, kažu dobro upućeni u partijska zbivanja, je da to što je neko nosilac liste ne znači da će biti i gradonačelnik. Takva strategija je primijenjema nedavno, u slučaju Mojkovca i Cetinja gdje su Dejan Medojević i Aleksandar Bogdanović dobili izbore, ali ne i mjesto gradonačelnika. U Podgorici, još uvijek se ne zna ko bi u slučaju pobjede na izborima mogao sjesti u fotelju gradonačelnika, već to zavisi od toga kakve će rezultate ostvariti tokom kampanje na terenu.
Grčevita borba za svaki glas
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

DPS je odlučio da nosilac liste u Podgorici bude dr Ivan Vuković, koji nije bio aktivan u partiji do pred predsjedničke izbore kada je javno podržao šefa stranke Mila Đukanovića. U Baru će nosilac liste biti Dušan Raičević, aktuelni potpredsjednik opštine, dok se, recimo, u Pljevljima odlučila za provjerenog partijskog kadra Mirka Đačića, a u Danilovgradu za popularnu direktoricu Kliničkog centra Zoricu Kovačević.

Glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović kaže da je izbor Ivana Vukovića za nosioca liste bilo iznenađenje ne samo za širu javnost već i za pojedince unutar DPS-a, naročito u Glavnom gradu.

vukovicIzbor Vukovića odgovor opoziciji: „Njegov izbor je rezultat promišljanja vrha DPS-a, odnosno Đukanovića i Markovića, jer je odavno poznato da unutar podgoričkog odbora postoje razne struje. Sa druge strane, ovo je i odgovor na pojedine opozicione liste, a DPS je očigledno procijenio da im je potrebno osvježenje. Ivan Vuković, sa biografijom univerzitetskog profesora i mladog čovjeka koji zna nekoliko jezika, može da privuče dio mlađe populacije“, rekao je on.

Đuranović kaže i da činjenica da je na listi DPS-a više od 60 odsto novih lica govori da se ozbiljno pristupilo izborima. Na listi, koju predvodi Vuković, drugi je aktuelni gradonačelnik Slavoljub Stijepović, na listi su i ministri Pavle Radulović i Dragica Sekulić, ali nema nekih ranije nezaobilaznih kadrova poput Daliborke Pejović.

Novi pristup DPS-a, kažu dobro upućeni u partijska zbivanja, je da to što je neko nosilac liste ne znači da će biti i gradonačelnik. Takva strategija je primijenja nedavno, u slučaju Mojkovca i Cetinja gdje su Dejan Medojević i Aleksandar Bogdanović dobili izbore, ali ne i mjesto gradonačelnika.  U Podgorici, još uvijek se ne zna ko bi u slučaju pobjede na izborima mogao sjesti u fotelju gradonačelnika, već to zavisi od toga kakve će rezultate ostvariti tokom kampanje na terenu.

Đuranović smatra da je iznenađenje što se na listi DPS nalazi i BS i DUA i to što se nije išlo na prinpcip afirmativne akcije.

0805drasko„Princip afirmativne akcije, koji je bio primijenjen u Ulcinju garantuje strankama manjinskih naroda da mogu ostvariti mandat sa mnogo manje glasova. Tako bi DPS mogao imati prednost od dva odbornička mandata. Očigledno je da su u DPS-u procijenili da rezultat sa predsjedničkih izbora, odnosno 54 hiljade glasova, koje je osvojio Đukanović znači dobru osnovu i da ne rizikuju da li će doći do rasipanja, te su išli na ukrupljivanje glasova“.

Samostalni nastup veći rizik za manjinske stranke: Politički analitičar Zlatko Vujović za Portal Analitika kaže da samostalni nastup nosi puno više rizika za manjinske stranke.

“Bez obzira na nepostojanje zakonskog cenzusa, za izbor prvog mandata potreban je značajan broj glasova, odnosno procenata. Za osvajanje mandata potrebno je nesto oko 2% , značajno više od recimo 0,35% za mandat rezervisan za hrvatsku zajednicu ili 0,7% za albansku i bošnjačku manjinu na nacionalnim izborima. Pozitivna diskriminacija je različita na nacionalnom i lokalnom nivo. Na nacionalnom postoji jedna vrsta rezervisanih mandata, plus zbrajanje rezultata više listi u jednu zbirnu listu, te takvo ulaženje u proces raspodjele mandata. Na lokalnom nivou postoji jedino ukidanje zakonskog cenzusa. Usljed manjih privilegija za manjine na lokalnom nivou, manje je i pokušaja samostalnog nastupa. Samostalni nastup nosi puno više rizika nego koaliciono djelovanje”, kaže on.

U Podgorici je opozicija  na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici.

Ovog puta su se odlučili da na izbore idu u nekoliko kolona – tako Demorate idu zajedno sa URA, SDP sa DEMOS-om, DF sa SNP-om.

Draško Đuranović ističe da je evidentno da postoje neslaganja unutar DF-a, jer ne nastupaju kao koalicija u svim gradovima – u Pljevljima i Danilovgradu DNP Milana Kneževića ne nastupa kao dio koalicije.

aleksa-becic-i-dritan-abazovicPrema njegovim riječima, u takozvanom građanskom dijelu opozicije ima raslojavanja, pa tako imamo situaciju da partije koje su uoči predsjedničkih izbora nastupale zajedno sada nastupaju odvojeno.

„Sada SNP ide u koaliciji sa DF-om i to u trenutku  kada ta grupacija ide u radikalnu zaštitu srpstva, URA i SDP koje su  najbliže po programsnim ciljevima su se razdvojile. Partije koje su formirale koalicije nemaju iste ili slične programske ciljeve i to ne može biti dobra poruka opozicionim biračima“, kaže Đuranović i dodaje da problem za opoziciju može biti apstinencija birača.

Zlatko Vujović ističe da je Demokratama ključno da budu najača opoziciona lista u slučaju da opozicione partije budu u prilici da formiraju lokalnu vlast, te da budu u prilici da daju gradonačelnika.

vujovic1“Očigledno da je takvu poziciju samostalnim nastupom bilo teško obezbijediti. Od svih potencijalnih partnera URA Ditana Abazovića je bila programski najbliža stoga i ne čudi izbor. DEMOS i SDP su suočeni sa takvim potezom ove dvije partije, te SNP ovom prelaženju na stranu DF, izabrali jedinu mogućnost da formiraju zajedničku listu. Uvertira tome je bila podrška predsjednickom kandidatu SDP-a Draginji Vuksanović. Na taj način, stvorene su ukupno tri opozicione liste koje su značajno različite”, kaže on.

 Kako dodaje, opozicioni birači imaju jasniju političku ponudu.

“Tri ključne opozicione liste su ne toliko velik broj da bi moglo da dodje do značajnije rasipanja glasova jer je realno da sve tri liste izbore parlamentarni status”, ističe Vujović.

U najvećem broju opštinama u kojima se održavaju lokalni izbori DPS vrši vlast. U Kolašinu lokalnu koalicionu vlast, od lokalnih izbora 2014. godine, čine partije koje su na državnom nivou opozicija, SDP, DF, SNP. U Rožajama Bošnjačka stranka (BS) samostalno vrši vlast, dok su Plužine opština u kojoj još od 1997. godine DPS nije na vlasti.

Osim Podgorice, najviše glasača, prema zvaničnim podacima, ima u Bijelom Polju, Baru i Pljevljima. Procjenjuje se da će se upravo u tim opštinama voditi grčevita borba za svaki glas.

 

 

 

 

Portal Analitika