Abiznis

FREI: Kroz aerodrome prošle tri i po Crne Gore

U Crnoj Gori postoje različiti stavovi o budućem razvoju aerodroma, a konačne odluke tek treba da se donesu, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.
FREI: Kroz aerodrome prošle tri i po Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je na panelu pod nazivom Aerodromska infrastruktura kao osnovni faktor dostupnosti destinacije, koji je održan u okviru Festivala investicija i nekretnina (FREI) u Budvi, rekao da su Aerodromi kompanija koja iz godine u godinu ima sve bolje rezlultate.

„Samo prošle godine imali smo promet putnika od skoro 2,2 miliona, što znači da je oko tri i po Crne Gore prošlo kroz naše aerodrome. Svjesni smo da moramo da širimo kapacitete ali moramo i da budemo oprezni i sagledamo sve aspekte“, poručio je Orlandić.

Iz Aerodroma je saopšteno da je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, kazala da je Crna Gora prepoznata kao aviodestinacija i da je razvoj tog vida saobraćaja imperativ.

„U Crnu Goru oko 50 odsto gostiju dolazi avionom i to je otprilike prosjek na svjetskom nivou. Posljednjih godina svi pokazatelji su u rastu, a dolazak niskobudžetnih aviokompanija je naravno doprinjela tome“, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da je želja svih da otvorenost Crne Gore bude još veća posebno ka tržištu Zapadne Evrope.

Direktor aerodroma Pula, Svemir Radmilo, naveo je da nije protivnik koncesije.

„Za mene postoji samo pitanje da li ste uspješni u upravljanju. Ako vam jedan poslovni način donosi prihod, i vama i lokalnoj zajednici, zašto mijenjati. Ne znam zašto bi koncesionar bolje to radio“, rekao je Radmilo.

On smatra da treba biti veoma obazriv i uključiti lokalnu zajednicu jer ona najviše trpi i štete i koristi.

Direktor trgovine aerodroma Dubrovnik, Roko Tolić, poručio je da jedna stvar mora biti jasna.

„Bez obzira na napore svih naših država da obnavlja i gradi putnu infrastrukturu, mi u avijaciji imamo običaj da kažemo da vas dva kilometra puta neće odvesti nigdje, ali da ako imate dva kilometra pist stići ćete gdje god želite“, rekao je Tolić.

On je dodao da je jasno da koncesionar dolazi da zaradi, ali zato svaka država mora biti pametna i treba da okupi spretne i pametne ljude koji će izmjeriti sve i donijeti pametnu odluku.

„Mi smo na aerodromu Dubrovnik uspjeli u namjeri da dokažemo da možemo sami da vodimo i podignemo kompaniju do nivoa na kojem je sad. Naravno, crpili smo jedan dio sredstava iz fondova Evropske unije (EU), ali je i za to trebalo imati stručan kadar koji je uspio da ispuni sve stroge uslove EU“, kazao je Tolić.

Učesnici panela su zaključili da je ovaj dio Evrope izuzetno zanimljiv stranim turistima i da veliki rast aviosaobraćaja na skorosvim aerodromima o tome jasno govori.

„Zato treba tu šansu iskoristiti ali prije svega nastaviti sa ulaganjem u razvoj infrastrukture, kako bi svaki putnik ponovo odlučio da dođe“, zaključeno je na panelu.

Portal Analitika