Društvo

Od 1989. do 2016. registrovano 228 HIV pozitivnih

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori kada je u pitanju HIV/AIDS je stabilna, ocijenio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović navodeći da je stopa novoinficiranih niska.
Od 1989. do 2016. registrovano 228 HIV pozitivnih
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz tog resora, Hrapović i sekretar ministarstva, Nikola Antović, učestvovali su na ministarskom sastanku Jugoistočne Evrope "Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu", koja je održana u Skoplju.

Hrapović je kazao da je, kada je riječ o HIV/AIDS-u, u Crnoj Gori epidemiološka situacija stabilna.

„Registrovano je 228 osoba sa HIV pozitivnim statusom u Crnoj Gori od 1989. do 2016. godine, a što je posebno značajno, stopa novoinficiranih od HIV-a je relativno niska i stabilna“, rekao je Hrapović.

On je kazao da je i stopa sa AIDS dijagnozom niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini.

Prema njegovim riječima, pozitivni rezultati u velikoj mjeri su ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i implementacije programa kontrole HIV-a i tuberkoloze u Crnoj Gori, obezbijedio 10,6 miliona dolara.

„Izazovi sa kojima se suočavaju države regiona, kada je u pitanju HIV su, u velikoj mjeri slični, a Hrapović je upoznao kolege koje je korake preduzela Crna Gora u prevazilaženju nekih od njih“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da održivo finansiranje HIV preventivnih servisa predstavlja kritičnu kariku sveobuhvatnog odgovora na HIV u državi.

„U cilju trajnog i održivog rješenja pružanja HIV preventivnih servisa visoko rizičnim osobama, sa nevladinim organizacijama ugovoreno je kroz projekte 100 hiljada EUR za tu vrstu aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, Hrapović je sa predstavnicima ministarstava iz regiona razgovarao o pronalaženju modaliteta za kreiranje odgovora na zarazna oboljenja, kroz rad na prevenciji i jačanju zdravstvenih sistema.

Portal Analitika