Politika

DIK da pojača kapacitete

Me­di­ji ­treba­ da ­pri­su­stvu­ju sjed­ni­ca­ma Državne izborne komisije (DIK) za­ ko­je­ vla­da­ in­te­re­so­va­nje jav­no­sti ­či­me ­bi ­se ­po­ve­ća­la­ transparentnost i ­po­ka­zao ­sam rad­ čla­no­va­ DIK­-a, smatra novoizabrani član Komisije, Zoran Vujičić.
DIK da pojača kapacitete
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao Danu da je neo­p­hod­no ­da ­DIK ­po­jača pri­je ­sve­ga ­sop­stve­ne ­ka­pa­cite­te ­i ­edu­kuje ­člano­ve­ opštin­skih­ iz­bor­nih ko­mi­si­ja.

Vu­ji­čić je ocijenio da je ­neo­p­hodn­ ­da ­DIK ­iza­đe ­iz pa­siv­nosti­ i ­re­dovn­o­ šalj­e­ inicijative za unapređenje izbornog zakonodavstva. 

"­Soft­vers­ka ­rješ­enj­a­ ko­ja su ­pri­mi­jenjenja za predsjedničke izbore treba dodatno poboljšati u uputiti inicijativu svim Opštinskim izbornim komisijama da počnu da primjenjuju softverska rješenja, čime bi se i na lokalnom nivou stanje poboljšalo", kazao je Vujčić.

Kak­o ­je ­na­glas­io, ­veo­­ma ­teško­ se ­mo­že ­do­ći ­do depolitizovanog ­­or­ga­na ­za ­spro­vo­đenje­ iz­bor­a ­sa ovim ­zak­on­skim rješ­enj­i­ma.

"­Upo­redn­a ­prak­sa ­po­kaz­u­je da DIK treba da se transformiše tako da u njoj rade isključivo profesionalci sa manjim brojem članova od postoječeg broja", rekao je Vujičić.

On je ocijenio da je pri­je ­sveg­a, ­da bi ­se određene stvari pokrenule, potrebno da dođe do dijaloga između političkih partija vlasti i opozicije po­sebn­o, ­jer ­iz­born­o ­zak­o­nodav­stvo traži odluke dvotrećinskom večinom.­ 

Portal Analitika