Crna hronika

Bošković okrivljuje Čujovića za sve svoje probleme

Na suđenju optuženim za računarsku prevaru – Nebojši Boškovi- ću i Beograđaninu Milošu Čujoviću, kojem se sudi u odsustvu, juče je u Višem sudu preslušano tridesetak tajno snimljenih razgovora.
Bošković okrivljuje Čujovića za sve svoje probleme
PobjedaIzvor

Optuženi Bošković je nakon nekoliko preslušanih razgovora kazao da ne može da se sjeti o čemu je tačno pričao, ali zna da je veći dio komunikacije bio poslovne prirode.

On je pojasnio da je u 2013. godini kada su snimljeni razgovori poslovao sa mnogo ljudi iz okruženja. Moglo se čuti kako u jednom razgovoru Bošković od prijatelja traži da mu nađe advokata u Osijeku, kako bi uspio da riješi problem u banci.

- Tamo ima blokiranih 40.000 eura. Ministarstvo finansija blokiralo je to mom drugu - saopštava Bošković u razgovoru od 3. juna 2013. godine.

Samo dan nakon toga nepoznata osoba zove Boškovića i pita „Đe si“, na šta Bošković kaže: „A niđe“.

- Još to nije privedeno kako treba. Napisaću ti na mejl što se dešava, nemoj stopirati – upozorava Bošković.

Juče su prezentovane i telefonske poruke između Čujovića i Boškovića.

- U..ao si mi se u život. Sad me vadi iz g..ana. Na to mu Čujović odgovora: „Ja ti se u..ao u život: trebalo je fizički da ga uzmeš a ne da šalje – navodi se u prepisci Čujovića i Boškovića.

Optuženi Bošković ipak nije komentarisao pročitane poruke, nego je zatražio da sudsko vijeće prekine ročište jer se osjeća loše. Vijeće je prihvatilo njegov zahtjev i naredno ročište zakazalo za 11. jun.

Viši sud je 4. avgusta prošle godine Čujoviću ukinuo pritvor, nakon što je njegova porodica dala jemstvo od 230.000 eura, što je uplaćeno u sudski depozit.

Sud mu je tada zabranio napuštanje Podgorice i određena mu je mjera nadzora javljanja „državnom organu“, što je ovaj optuženi poštovao nekoliko mjeseci, tačnije, do sredine decembra 2017. godine, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Protiv Čujovića se u Višem sudu vode dva postupka zbog optužbi da je sa još nekoliko optuženih sa inostranih bankarskih računa prevarom skinuo milionske iznose.

U oba slučaja Čujović je priznao krivicu i detaljno ispričao na koji način je skidao novac i koje programe je koristio u prevarama.

Prema navodima jedne optužnice, Čujović je u dogovoru sa optuženim Nebojšom Boškovićem iz zatvorske ćelije ,,olakšao“ na desetine bankarskih računa stranih državljana u inostranim bankama za ukupno 1.446.171,80 eura.

Međutim, tokom suđenja, Čujović je otkrio da je skinuo mnogo više miliona nego što ga optužnica tereti.

Čujoviću se u drugom predmetu sudilo i zbog prevare iz 2006. godine kada je, prema stavu Tužilaštva, u nekoliko navrata, skinuo velike sume novca sa tuđih računa u inostranstvu, i na taj način oštetio banke za nekoliko miliona eura.

On je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda za prevare i kriminalno udruživanje. U ovom predmetu Čujović je za krivično djelo kriminalno udruživanje i prevara u podgoričkom Višem sudu osuđen na šest i po godina zatvora.

Portal Analitika