Društvo

Bjelici sporni Veljović, Bogojević i Jovanović

Sjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kako Pobjeda saznaje, zakazana je za petak, a pored ostalog raspravljaće se i o „zakonitosti statusa rukovodilaca pojedinih organizacionih jedinica“, prema saznanjima tog lista, konkretno o statusu dekana tri univerzitetske jedinice – Elektrotehničkog, Filološkog i Biotehničkog fakulteta.
Bjelici sporni Veljović, Bogojević i Jovanović
PobjedaIzvor

Dekanima ovih ustanova – Zoranu Veljoviću, Draganu Bogojeviću i Miomiru Jovanoviću istekli su petogodišnji radni  ugovori koji su sa njima potpisani na osnovu izbora u zvanja u koja su promovisani.

DOPIS

To je, sudeći prema informacijama kojima Pobjeda raspolaže, zasmetalo predsjedniku Upravnog odbora Dušku Bjelici, koji je, kako saznaje taj list, 10. aprila uputio dopis trojici dekana sa zahtjevom da se izjasne smatraju li da funkciju dekana obavljaju zakonito s obzirom na okolnost da im je istekao ugovor o radu po osnovu izbora u zvanje.

Sva trojica, saznaje Pobjeda, odgovorila su na dopis Bjelice i pojasnili da nijesu odgovorni za takvu situaciju.

Prema Statutu UCG, jedino se nakon izbora u zvanje redovnog profesora potpisuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dok se za sva ostala zvanja ugovor potpisuje na pet godina.

Trojica „spornih“ dekana u zvanju su vanrednog profesora, što znači da im je nakon isteka roka od pet godina istekao i ugovor o radu.

Postupak izbora u akademsko zvanje profesora Veljovića, Bogojevića i Jovanovića je u toku, ali su konkursne procedure kasnile, zbog čega je i došlo do ovakve situacije.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, nijedan od njih nije „u milosti“ nove uprave UCG, a pogotovo Dragan Bogojević koji je u prošlogodišnjem obračunu Vlade sa neposlušnom rektorkom Radmilom Vojvodić, stao na stranu rektorke. Veljović i Jovanović na „crnoj su listi“ jer nijesu podržali napore Upravnog odbora da smijeni Vojvodić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika