Kultura

Rezultati Kotor APSS-a biće predstavljeni u Bazelu i Njujorku

Nakon brojnih radionica, ciklusa predavanja i panel diskusija na temu revitalizacije zapuštenih objekata u Crnoj Gori (koncept RE-USE), rezultati petogodišnjeg istraživanja KotorAPSS-a biće publikovani u knjizi „RE-USE-ISM“ koja će biti promovisana u Bazelu i Njujorku - najavila je za Pobjedu programska direktorica KotorAPSS-a, arhitektica Dijana Vučinić koja je jedan od idejnih tvoraca knjige.
Rezultati Kotor APSS-a biće predstavljeni u Bazelu i Njujorku
PobjedaIzvor

Djelo će biti prvi put predstavljeno 11. novembra u okviru programa izložbe ,,Transform” u Švajcarskom muzeju arhitekture SAM u Bazelu.

U okviru izložbe biće prikazan i projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću kojem je posvećeno jedno od poglavlja u knjizi.

PONOVNA UPOTREBA

Dijana Vučinić istakla je da je sve počelo u okviru ljetnje škole arhitekture KotorAPSS gdje je fokus rada bio na razmatranju mogućnosti revitalizacije zapuštenih objekata jugoslovenske moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, polazeći od potreba savremenog grada i sa predubjeđenjem da adaptacija i razvoj ne smiju podrazumijevati teret ambijentalnim, istorijskim i društvenim vrijednostima.

 - Početak je bio Stari austrijski zatvor u Starom gradu. Nakon radionice, KotorAPSS je dao prijedlog održive namjene u skladu sa istorijskim i arhitektonskim vrijednostima i pokrenuo inicijativu za rekonstrukciju kod Ministarstva kulture i Vlade Crne Gore nakon čega je urađen glavni projekat na osnovu idejnog rješenja koje je nastalo kao rezultat KotorAPSS radionice. Rezulati istraživanja 2013. i 2014. godine bili su Studija rekonstrukcije hotela ,,Fjord” i Crnogorski paviljon na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekure, gdje su predstavljena četiri zapuštena objekta jugoslovenske moderne i potencijalnog graditeljskog nasljeđa 20. vijeka. Autori postavke bili su KotorAPSS rezidenti - kazala je Vučinić.

59b2b273-c084-48ab-bb9d-4a750a0a0a64-0909dijana2-previeworg

KOLEKCIJA IDEJA

Dijana Vučinić podsjeća da osim rada na APSS-u i projekta Crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine - ,,Treasures in disguise”, a u okviru kojeg su prikazani objekti sa potencijalom za RE-USE koncept, knjiga prikazuje i projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću.

 - Jedan od indirektnih rezultata rada KotorAPSS-a je i rekonstrukcija Doma revolucije u Nikšiću koja je u toku, a projekat je prezentovan i na Čikaškom bijenalu arhitekture na poziv kustosa Johnston Mark Lee i biće prezentovan u SAM muzeju u Bazelu. Knjiga će zaokružiti jedno poglavlje kojim se bavimo već godinama, a to je ponovna upotreba zapuštenih prostora kroz projekte i inicijative koje smo kao dio ove teme pokrenuli i u Crnoj Gori. Odatle naziv ,,REUSE-ISM”. Svi ovi projekti obuhvaćeni su knjigom sa jošnekoliko vrlo specifičnih primjera iz svijeta - istakla je Vučinić. Dijana Vučinić napominje da se autori knjige teško mogu navesti precizno jer je to kolekcija tekstova, ilustracija, projekata, fotografija, ideja i misli. Ideju o knjizi pokrenuli su Dijana Vučinić, Simon Hartmann i Boštjan Vuga, a osim njih tekstove u knjizi potpisuju: Luise Rellensman, Milica Topalović, Ana Dobrašinović, Miloš Kosec, Andreas Ruby, Maroje Mrduljaš. Urednici knjige su Maroje Mrduljaš i Mira Stanić, dizajn potpisuje Ian Anderson i britanski studio ,,The Designers Republic”, a izdavač jeRuby Press iz Berlina. Fotografije u knjizi potpisuju Luka Bošković i Julien Lanoo. Prezentacija knjige „RE-USEISM“ već je zakazana za novembar u čuvenom Muzeju moderne umjetnosti MOMA u Njujorku. Knjiga će biti promovisana u okviru izložbe ,,Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980) koja će biti otvorena 15. jula u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Ta izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Svetlana Kana Radević, Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i Milica Šterić. Postavku će činiti više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijelog regiona.

Portal Analitika