Društvo

Trgovina ljudskom patnjom

Prema podacima pet neformalnih humanitarnih organizacija sa Kosova i iz Sandžaka, u zemlje Zapadnog Balkana sa ISIL-ratišta od kraja 2012. do kraja 2016. godine vratilo se nešto više od 400 ljudi.
Trgovina ljudskom patnjom
R. Tomić
R. TomićAutor
Nova PobjedaIzvor

Od kraja 2016. do 10. januara 2018. godine, prema evidenciji iz istih izvora, broj povratnika u zemlje porijekla drastično je opao (vratilo se tek pedestak osoba, uglavnom žena i đece) uprkos činjenici da je ISIL-tvorevina gotovo uništena. Bivši aktivista novopazarskog Furkana, a aktuelni humanitarac Fahredin Ć. objašnjava:

Novi zadaci

„Poslije sve učestalijih borbenih poraza džihadista, početkom prošle godine, reaktivirane su takozvane logističke islamističke ćelije širom Evrope, a posebno u Austriji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Španiji, Njemačkoj i, najmasovnije, u Turskoj, ali i u većini zapadnobalkanskih zemalja.

Njihovi novi zadaci su organizacija povratničkih transfera sa što manje posljedica po ključne strukture i organizacione jedinice radikalnih islamista, kao i svojevrsna kolektivna duhovna reanimacija bivših ratnika“.

I dogodilo se, prema riječima Pobjedinog sagovornika, očekivano: muškarci sa Balkana ni po cijenu dodatnih patnji svojih porodica, ne žele da se vraćaju u zemlje porijekla, nego isključivo „negdje u Zapadnu Evropu“. Većina se infiltrira u migrantske kolone, a samo manje grupacije imaju novca da plate transfere rutama kojima gospodare turski, kosovski, bugarski, grčki i albanski trgovci ljudskom patnjom.

Povjereničke misije

To su, zapravo, povjerenici bivših džihadističkih ćelija, obučnih i logističkih centara, „transformisanih“ u tzv. povratničke ćelije, čiji su neprikosnoveni lideri Nedžad iIstref Balkani, Nusret Imamović, Dževad Gološ, Fisnik Haziraj, Zećija Ćazimi i Idriz Biljibani, bez obzira upravljaju li trgovinom sa slobode ili iz nekog od evropskih ili regionalnih zatvora. Takozvani povjerenički misionari rade po jasnim pravilima, preciznom cjenovniku i fiksnim cijenama.

Plaća se eurima, dolarima, zlatom, ali i nekretninama, ukoliko se procijeni da su vrijedne, a prenos vlasništva je jednostavan i bezbjedan.

Svaki vid kršenja dogovora plaća se još skuplje, ponakad i glavom, a takvih je primjera bilo u okolini Novog Pazara, Kačanika i Preševa. Ne kažnjavaju se, veoma surovo, samo direktni „prekršioci“, nego i njihove familije…

Kontroverzni misionari

S druge strane su, međutim, neformalne organizacije koje djeluju na drugačiji način i uglavnom su posevećene povratničkim misijama žena i đece. Primjera radi, u posljednje vrijeme, od 10. januara do kraja marta ove godine, prema statistici kontroverzne humanitarke Elme Đ, čija neregistrovana islamska humanitarna organizacija pored prištinske centrale, navodno ima ogranke u Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Tutinu, Plavu i Ulcinju, iz Sirije i Iraka vratilo se 11 državljana Srbije, ali su samo trojica stigla do zemlje porijekla, a ostali su završili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu.

Na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji broj povratnika se, od sredine janura do kraja marta uvećavao iz dana u dan, pa je, prema evidenciji naše sagovornice, na Kosovo stiglo dvadesetak novih povratnika; u Makedoniju i u Albaniju po 15. Pretežno se radi o ženama, đeci i veoma mladim muškarcima.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika