Kultura

Mladi čuvari pisanih stranica: Obogatili biblioteku „Njegoš“ sa preko hiljadu knjiga

Albert Ajnštajn je jednom prilikom rekao: „Jedina stvar koju zaista treba da znate jeste lokacija biblioteke.“Troje mladih zaljubljenika u knjigu je to dobro znalo i često ''tumaralo'' hodnicima drevnog dvorca, među policama Narodne biblioteke „Njegoš“, gdje ih je bibliotekar puštao da traže onu posebnu knjigu, prelazeći prstima preko starih, pohabanih naslova koji kriju neke davne datume, olovkom podvučene odlomke, potpise, otiske prstiju...
Mladi čuvari pisanih stranica: Obogatili biblioteku „Njegoš“ sa preko hiljadu knjiga
onogošt.meIzvor

Izgubljeni među stranicama, negdje između drugog poglavlja i jave, Nevena Tomić, Radoje Kandić i Aleksa Delibašić poželjeli su da u ovo vrijeme sljedeće godine postanu biblioneri. Tako su u januaru došli na ideju da osnuju NVO Društo prijatelja biblioteke „Njegoš“, koje će prikupljati knjige i iste donirati biblioteci.

Troje dvadesetdvogodišnjaka dobro znaju kako mirišu knjige, a zahvaljujući njihovom predanom radu za manje od četiri mjeseca na policama je zamirisalo 1027 novih naslova.

„Namjera da se pomogne poboljšanju trenutnih uslova, udružena sa plemenitom željom za njegovanjem kulta knjige i promocijom čitalačke kulture, dovela je do ideje da formiramo Društvo.

Osnovalo ga je troje mladih studenata entuzijasta i prvo je i jedino takvog tipa u Crnoj Gori. Mi smo dugogodišnji korisnici usluga Biblioteke, koja nam je pomogla da se formiramo kao ljudi. Imali smo vremena da se upoznamo sa svim njenim blagodetima, kao i da steknemo utiske koji su to gorući problemi u našoj gradskoj biblioteci. Kao rezultat zahvalnosti i poštovanja prema JU Narodna biblioteka „Njegoš“, na čelu sa uvaženom g-đom Renatom Bulajić, a uz posebnu pomoć dragog bibliotekara, Ivana Lješkovića, nastalo je naše malo Društvo. Lokal-patriotizam predstavlja dužnost svakog odgovornog čovjeka, a naročito mladih ljudi, nosilaca napredne misli i entuzijazma, a upravo rad na ovakvim izazovima predstavlja najprikladnije manifestovanje želje da Nikšić učinimo boljim mjestom za život“, kazao je Radoje Kandić, predsjednik NVO Društvo prijatelja bibiloteke „Njegoš“.

Za samo nekoliko mjeseci postojanja poklonili su 1027 knjiga nikšićkoj Biblioteci. Njihovom pozivu za saradnju odazvali su se Centralna univerzitetska biblioteka, Fakultet za crnogorski jezik, Mašinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka iz Čačka, Narodni muzej, Policijska akademija i mnoge druge ustanove. Kao najznačajniji poklon izvdvajaju donaciju predsjednika Filipa Vujanovića od čak 366 vrijednih naslova. Uspostavili su saradnju sa novinskim redakcijama iz zemlje i regiona (Novine Nikšića, Vijesti, NIN), koje će primjerke svojih listova redovno dostavljati na adresu Biblioteke.

Radoje dodaje da su na ideju potpredsjednika Društva, Alekse Delibašića, uspostavili komunikaciju sa najvećim fudbalskim klubovima sa prostora bivše Jugoslavije, pa tako dobili promotivne materijale i monografije od strane NK Osijek i NK Hajduk iz Splita.

„Naročito ističemo da nam je FK Sutjeska, naš šampion, poklonio dres sa potpisima svih igrača u znak podrške našoj misiji, za šta dugujemo zahvalnost treneru prvotimaca, g-dinu Nikoli Pecu Rakojeviću“, ističe on.

Pohvalili su se da im je Biblioteka „Radosav Ljumović“ poklonila nekoliko hiljada naslova iz „Otpisanog knjižnog fonda“ i da su u toku organizacione aktivnosti radi njihovog transporta i preuzimanja, pošto je u pitanju najveći kontigent knjiga do sada. Najviše sluha za njihovu misiju imali su profesori raznih fakulteta od kojih izdvajaju Živka Andrijaševića, Milana Popovića, Jelenu Knežević, Sonju Pravilović, i Bogoljuba Šijakovića.

Voljeli bi da mogu da izračunaju koliko kilograma ima u dobijenim knjigama jer su pored uloženog truda, prolili i koju grašku znoja u transportu ovih vrijednih donacija.

Ponosno ističu da se sada na policama Biblioteke može naći pravi raritet - reprint prvog izdanja „Gorskog vijenca“, zatim komplet od 12 knjiga „Crna Gora u XIX stoljeću u eri kompetitivnosti“, „Pravni zbornik“ i mnogi drugi naslovi iz periodike, dok ljubitelji beletristike sada mogu utonuti u čarobni svijet starih majstora - Bulgakova, Eka, Servantesa, Onore de Balzaka...Malo Drušvo ima velike planove, Radoje izdvaja najvažnije.

„Što se tiče aktivnosti koje planiramo u budućnosti, ističem da smo prije par dana aplicirali za dodjelu sredstava kojima bismo pokrenuli održavanje dječijeg festivala posvećenog Draganu Raduloviću, vječitom dječaku i velikom humanisti. Planiramo i akciju obljepljivanja prometnih mjesta u našem gradu oglasima kojima ćemo pozivati sugrađane da doniraju višak svojih knjiga Biblioteci.

U toku je procedura sastavljanja spiska lokacija, koji ćemo dostaviti Komunalnoj policiji radi dobijanja dozvole“, objasnio je on.

Sekretar Društva, mlada dama Nevena Tomić, smatra da je čitalačka kultura u našem gradu slaba, pa je zato cilj njihove organizacije da kult knjige podignu na viši nivo, dok predsjednik poručuje da je važno istinski se oduprijeti sve agresivnijoj najezdi ne toliko kvalitetnih štiva, prvenstveno se držeći viševjekovno potvrđenih književnih djela, u skladu sa davno iznjedrenom maksimom da je vrijeme majstorsko rešeto, pa je ono ujedno i zlatni standard pri izboru literature i očuvanju mentalne higijene. Na koja god vrata su pokucali, kažu, svi su očekivali starije ljude i bili prijatno iznenađeni da među mladima postoji neko ko se zdušno zalaže za oplemenjivanje životnog ambijenta knjigom.

Zahvaljujući ovim mladim ljudima, biblioteka "Njegoš" puni svoj fond nekim novim naslovima u koje će se budući čitaoci udubljivati, izgubiti i ponovo pronaći. Ukoliko znate lokaciju biblioteke, a među vašim policama postoje neke knjige koje bi rado darivali, pokucajte na njihova vrata jer ne zaboravite da stara izreka kaže: „Naše je samo ono što poklonimo drugima.“

Portal Analitika