Kultura

Petnaest čuvenih filmskih scena u kojima su ulogu odigrale čarape

Uoči 9. maja i obilježavanja Dana sjećanja na izgubljenu čarapu prisjetimo se važnih gostovanja dragih grijača naših nogu na velikom platnu. Neka od njih su nas žestoko zabavila ili utjerala strah u kosti, a neka lansirala glumačke karijere! 
Petnaest čuvenih filmskih scena u kojima su ulogu odigrale čarape
Objektiv/PobjedaIzvor

Nemamo pojma kuda idu, ali znamo da uvijek nekako nestanu: svi smo mi žrtve ko zna koje sile zbog koje mašina za pranje veša razdvaja naše čarape. „Najtužnija ljubavna priča svih vremena“ ovjekovječena je zilion puta u pop kulturi, a nakon niza stripova, pjesama, gifova, video-klipova i filmova, neko se dosjetio da oda počast izgubljenim saborcima. Oni koji ne sumnjaju u riječi starijih da „sve ide s nogu“ i cijene sve što ovi grijači čine za naše zdravlje, obilježavaju Dan sjećanja na izgubljenu čarapu (Lost Sock Memorial Day).

Svakog 9. maja čarapofili širom svijeta imaju savršenu priliku da ožale onu koju su voljeli i izgubili je. Odlučili smo da im se priključimo ove godine prisjećajući se 15 filmskih scena u kojima su odigrale ulogu možda čak i važniju nego na nogama čuvene Pipi.

Saborkinje koje ste nestale na crnogorskom „peračkom“ frontu i sve ostale čarapomučenice širom planete... Hvala vam na svemu i čuvajte se – gdje god sad bile!

Polubosonogi tvist

Film „Pulp Fiction“ (Kventin Tarantino, 1994) satkan je od niza kultnih scena, ali nema sumnje da najprepoznatljivija prikazuje bosonogu Umu Turman kako „roni“ kroz vazduh dok igra sa crnočarapnim Džonom Travoltom. Uz pjesmu „You Never Can Tell“ Čaka Berija glumački tandem odvrckao je tvist za vječnost!

05-pulp-fiction

Gampov poručnik

U filmu „Forrest Gump“ (Robert Zemekis, 1994) glavna tema prvog susreta našeg heroja (fenomenalni Tom Henks) i Babe (Mikelti Vilijamson) sa poručnikom Denom (nezaboravni Gari Sinis) bile su upravo čarape! „Zapamtite da morate da mijenjajte čarape gdje god stanemo!“ Zbunjeni Gamp i Baba mogli su da učine samo jedno - da poslušaju poručnikovu naredbu.

Lansiran u bijelom

„Risky Business“, režiserski debi Pola Brikmana, lansirao je karijeru dvadeset jednogodišnjeg Toma Kruza 1983. godine. Najčuvenija scena prikazuje ga u košulji, donjem vešu i bijelim čarapama kako klizi po parketu, penje se na sto, „pjeva u svijećnjak“ i „svira“ mašice uz pjesmu „Old Time Rock and Roll“ Boba Segera. Nema tog tinejdžera iz osamdesetih koji nije poželio da uradi isto kada mu roditelji pođu na put i ostave ga da čuva kuću!

03-tom-kruz

Prugasti porođaj

Elen Pejdž pokorila je svijet prčastom ulogom u filmu „Juno“ (Džejson Rajtman, 2007) u kom joj društvo (i bebu!) pravi sjajni Majkl Sera. Zanimljiva pričica o tinejdž trudnoći krunisana je scenom porođaja u kojoj Džuno nosi šarene prugaste čarape!

Češki žderači

Najmanje poznat naslov sa liste daje jedan od mogućih odgovora na pitanje gdje završavaju nestale čarape. U animaciji „The Oddsockeaters“ (Galina Miklionova, 2016) glavni krivci za nestale objekte su čudnjikava bića koja se njima hrane. Ako ga upalite klincima, dobro se pazite – možda se udvostruči broj nestalih čarapa u vašem domu. Nema šanse da djeca ne požele da žrtvuju svoje i vaše čarape da bi probali da namame i upoznaju ove čudne češke žderače!

06-the-oddsocketeaters

Kraj službe

Kad smo već kod čudnih bića... „Dobi... je... slobodan.“ Ima li dirljivije priče o čarapi od one koja je povezana sa dobroćudnim patuljkom u filmu „Harry Potter and the Chamber of Secrets“ (Kris Kolumbo, 2002)? Ovo predivno biće konačno je oslobođeno služenja zloj porodici Melfoj nakon što mu je Hari dao toliko željeni predmet koji u patuljačkom svijetu predstavlja ključ za slobodu.

Smeđa zamjena

Još jedna sjajna scena sa čarapama dio je psihološkog trilera „Memento“ (Kristofer Nolan). Lenard (odlični Gaj Pirs) nokautira tipa i počinje da skida njegovu odjeću, kako bi zamijenio svoju. Dok to radi, kapira da obojica imaju iste, tamno smeđe čarape.

 

Pogubne hulahopke

Ako bi vas neko pitao na što vas asociraju riječi „film“ i „čarape“, sigurno biste naveli ostvarenje „The Graduate“ (Majk Nikols, 1967). Oskarom nagrađena romantična komedija obesmrtila je hulahopke! Nemoguće je zaboraviti utegnute noge gospođe Robinson, ali i čuveni sablažnjeni izraz lica Dastina Hofmana dok pada na čari En Benkroft.

 

Modno čudo

Odri Hepbern okretala je svijet mode naglavačke poslije svakog novog filma. Nakon ljubavne komedije „Funny Faces“ (Stenli Donen, 1957) učinila je da svi zavole naizgled sasvim nebitan dio aksesoara – bijele čarape. I to u kombinaciji sa naizgled nespojivim autfitom: crnim kompletom i cipelicama za ples koji su 1958. godine donijeli Oskara za najbolju kostimografiju čuvenom Iberu de Živašiju i Idit Hed.

02-odri

Izbačena sirovina

Bijele čarape odigrale su ulogu i u filmu „Casino“ (Martin Skorseze, 1995), gdje su umalo koštale glave gosta kockarnice Roberta De Nira. Nervozna sirovina izula je cipele i podigla noge na sto tokom pokeraškog dijeljenja, zbog čega je šef izdao naredbu: „Izbacite ga napolje i otvorite vrata njegovom glavom“. I neka to, nego je prebijeno siroče dobilo još jednu porciju batina nakon što je tužakalo. Kukavac nije znao da ga Džo Peši ne voli više od De Nira.

Vještičja posla

Djevojčici, na koju je pala kuća, vire samo noge u crno-bijelim prugastim čarapama i lakovanim, magičnim crvenim cipelama. Zelena vještica sa Zapada poseže da ih uzme, ali cipele nestaju i pojavljuju se na nogama uplašene Doroti. I junakinja filma „The Wizard of Oz“ (1937) dobija novu zlu neprijateljicu nakon što je uspijela da se riješi njene sestre, vještice sa Istoka!

04-carobnjak-iz-oza

Dječja zaraza

Bijela dječja čarapica sa rozim porubom izazvala je haos u Piksarovoj animaciji „Monsters, Inc.“ (Pit Dokter, 2001). Nakon što je uplašilo dijete, jedno od čudovišta vratilo se iz ormara, ne vidjevši da je leđima zakačio „kontaminirani objekat“. Kad ga je unio u svijet čudovišta upalili su se svi mogući alarmi, a na scenu je stupila Agencija za detekciju djece. Čarapa je pretvorena u prah za nekoliko sekundi.

Prebijeni vojnik

Kjubrikov „Full Metal Jacket“ (1987) uposlio je čarape u užasavajućoj sceni. U njoj usnulom vojniku Pajlu zatvaraju usta crnom, a tuku ga gomilom napunjenih bijelih čarapa. I ostavljaju da se previja od bolova u krevetu. Nedugo potom uslijediće kultna scena sa Pajlom u toaletu... Da-se-naježiš.

Pucketavo ime

„Lolita, moj grijeh, moja duša, stoji predamnom četveronoške u jednoj čarapi.“ Film „Lolita“ (Ejdrijen Lajn, 1997) ne može da se mjeri sa istoimenim Kjubrikovim djelom iz 1962, ali Džeremi Ajrons podiže svaku dlaku na tijelu izgovarajući pucketavo, erotično ime objekta svoje želje u više nego slikovitoj uvodnoj rečenici.

Ad hok bomba

U Spilbergovom ratnom masterpisu „Saving Private Ryan“ (1998) Tom Henks ima recept za novu vrstu oružja. Nimalo zabrinut zbog stanja na frontu uprkos manjku ratnih sredstava, savjetuje vojnike da odgovore na paljbu bacajući čarape sa naguranim eksplozivom. Dobija klimanje glavom i rečenicu: „Super, sad moramo da natjeramo sopstvene čarape na predaju.“ I „sticky bomb“ je rođena!

L. M. – M. I.

 

FOTO: pinterest.com / indiewire.com / youtube.com / pinterest.com / imdb.com

Portal Analitika