Politika

Nije korisno govoriti o ratovima na Balkanu

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok veliki je pobornik proširenja EU na Zapadni Balkan. U razgovoru za Pobjedu kaže da bi bio srećan ukoliko naša zemlja postane dio Unije i prije 2025. godine i dodaje da je prošlo vrijeme ratova na ovim prostorima. 
Nije korisno govoriti o ratovima na Balkanu
PobjedaIzvor

– Mislim da nije korisno govoriti o ratovima na Balkanu. Jasno je da postoje napetosti u regionu, ali vjerujem da postoji jaka volja među ljudima da krenu naprijed i da prevaziđu konflikte, koji pripadaju prošlosti. Članstvo u EU može samo pomoći na tom putu i ja sam veliki pobornik proširenja EU na Zapadni Balkan – rekao je Tanok za Pobjedu.

POBJEDA: Evropska komisija nedavno je objavila izvještaj o Crnoj Gori, navodeći da problemi prisutni od ranije i dalje postoje – nedovoljna borba protiv korupcije i primjene vladavine prava, slab napredak na polju slobode izražavanja. Da li bi ovakvi podaci trebalo da zabrinu i Brisel i Crnu Goru, s obzirom na to da nas Evropa doživlja va kao lidere integracija na Zapadnom Balkanu?

TANOK: Evropska komisija temelji svoje izvještaje na osnovu jasnih mjerila i kriterijuma. Oni traže konkretne zakonske reforme, ali isto tako vode evidenciju o sprovođenju tih zakonskih reformi. Crna Gora nastavlja sa sprovođenjem zadatih reformi, ali očigledno je potrebno učiniti još više, a za to je potrebno i dodatno vrijeme.

POBJEDA: Kako bi EU mogla da poboljša stanje demokratije u regionu? Da li bi trebalo da bude oštrija prema vladama Zapadnog Balkana?

TANOK: Mislim da je trenutni pristup, pravi pristup. Evropska unija je pokazala ogromnu posvećenost politici proširenja na region Zapadnog Balkana, koji je posebno naglašen ove godine. Riječ je o ohrabrivanju i pružanju podrške vladama u sprovođenju reformi, kako bi se postigao cilj ulaska u Evropsku uniju.

POBJEDA: Crna Gora je dobila i novog predsjednika Mila Đukanovića. Vjerujete li da za vrijeme njegovog mandata naša zemlja može postati dio Evropske unije, kao što Đukanović tvrdi?

TANOK: Evropska komisija je očigledno govorila o perspektivi pristupanja do 2025. godine, ali ja bih, naravno, bio prvi koji bi poželio crnogorsko pristupanje EU prije tog datuma.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika