Fudbal

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva

U više od 200 gradova širom planete održano je niz događaja koji obilježavaju mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života. Desetine hiljada djece i odraslih učestvovalo je u prijateljskim fudbalskim susretima, otvorenim treninzima, grupnim tematskim okupljanjima i ostalim sportskim događajima.
Međunarodni dan fudbala i prijateljstva
Portal AnalitikaIzvor

Slična manifestacija organizovana je i u Crnoj Gori, koja se ove godine prvi put našla na spisku učesnika pokreta „Fudbal za prijateljstvo“.

Održavanje ,,Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” je premijerno objavljeno 2014. godine od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za djecu ,,Fudbal za prijateljstvo”, zvanično podržanog od strane FIFA i UEFA.

Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrijednostima ovog projekta – kao što su jednakost, poštovanje za kulture drugih i suživot u miru - vezuje oko svoje ruke plavo-zelenu ,,Narukvicu prijateljstva”, simbol projekta. Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

Na Trening kampu FK Budućnost su se sastale najmlađe selekcije Budućnosti i Mladosti. Fudbaleri oba tima su pred početak susreta razmijenili narukvice prijateljstva, a u ime dječijih ambasadora iz Crne Gore obratio se mladi novinar, Luka Jovović.

- Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo što smo po prvi put učesnici globalnog projekta „Fudbal za prijateljstvo“. Radujemo se sticanju novih prijatelja, kao i druženju na terenu i van njega. Današnja prijateljska utakmica između gradskih rivala je dokaz da postoje samo sportski rivali, a da u svakom trenutku treba promovisati vrijednosti koje su glavni oslonac i našeg projekta - rekao je Jovović.

Na kraju, zajedničkim fotografisanjem svih učesnika prijateljskog susreta, završen je Međunarodni dan fudbala i prijateljstva.

 

Portal Analitika