Crna hronika

Skot odbio da svjedoči, suđenje prekinuto

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra trebalo je da se nastavi danas svjedočenjem Amerikanca Brajana Skota, bivšeg operativca CIA i vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik difens grup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda. Na samom početku suđenja advokatica Ministarstva odbrane SAD-a, Sara Svini kazala je da se svjedok Brajan Skot konsultuje sa advokatom o tome da li da prikaže identitet ili ne. Sutkinja Mugoša je odlučila da do donošenja odluke javnost bude isključena. Nakon duže pauze, predsjedavajuća sutkinja Mugoša je samo kratko saopštila da je svjedok odbio da svjedoči.
Skot odbio da svjedoči, suđenje prekinuto
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

16:54 Današnje suđenje se prekida a nastavlja se sjutra u devet sati.

16:53 Nakon ponovnog uključenja, predsjedavajuća sutkinja Mugoša, konstatovala je da je javnost ponovo uključena te da je na predlog tužilaštva došlo do uspostavljanja video linka. Mugoša je zatim samo rekla da je svjedok Brajan Skot odbio da svjedoči.

15:08 Predsjedavajuća sutkinja Suzana Mugoša pročitala je pravnim zastupnicima zbog čega je pozvan svjedok Brajan Skot. Ona je dodala da će se javnost isključiti iz procesa dok vijeće ne odluči o načinu ispitivanja svjedoka. Prenos se prekida do odluke suda.

15:05 Javila se advokatica Ministarstva pravde SAD-a, Sara Svini i kazala da se Brajan Skot trenutno konsultuje sa svojim advokatom jer želi da se konsultuje da li će se njegov lik prikazati ili biti blurovan

15:00 Uspostavljena je veza sa Amerikom.

Za današnje ročište planirano je da se putem video-linka u podgoričkom Višem sudu, javnosti razotkriju detalji ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine - kako stoji u optužnici.

Prema navodima crnogorskog tužilaštva, Skota je za ovaj posao, septembra 2016. godine, kontaktirao Džozef Asad, vlasnik kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva.

Od Skota je traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a sa platoa ispred Skupštine na sigurnu lokaciju, kada krenu sukobi ubačenih demonstranata i policije.

Oprema koja je tražena od Brajana Skota, radi zaštite okupljanja Demokratskog fronta 16. oktobra, koristi se uglavnom u akcijama špijunsko-diverzantskog tipa: upotreba uređaja za detekciju nadzora i ometače praćenja signala, ali i detaljan plan evakuacije i izvlačenja ekipe iz reona zgrade Skupštine u okolinu Podgorice...

Poznato je da je kompanija Patriotik difens odbila ponuđeni angažman, ali nema preciznih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Iskaz koji je Skot dao pred američkim istražiteljima, odbrana okrivljenih u slučaju pokušaja terorističkog napada je na jednom od ranijih suđenja pokušala da ospori zbog formalnih nedostataka.

Portal Analitika