Fudbal

Fudbalski savez može da posluži kao uzor državnim institucijama

Odmah nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, na prijedlog Izvršnog odbora i Takmičarske komisije FSCG, određen sam za delagata  FSCG  za Prvu ligu Crne Gore. Nijesam bio zatečen izborom jer sam i ranije bio delegat, ali u srednjoj regiji FSSR.
Fudbalski savez može da posluži kao uzor državnim institucijama
Nikola Gegaj
Nikola GegajAutor
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Nikola GEGAJ

Moram naglasiti da u ovaj posao nijesam ušao  iz finansijskog interesa već iz ljubavi koju sam gajio i gajim prema sportu uopše, a posebno prema fudbalu. Ja bih ovaj posao obavljao i bez ijednog eura.

Angažovanost u fudbalu: Inače,bio sam igrač FK “DEČIĆ“ koji sam morao prije vremena napustiti zbog toga što su se poklopile časovi na fakultetu i fudbal i treninzi. Morao sam se opredjeliti ili fudbal ili fakultet.

Ipak sam se opredjeljio za fakultetsku diplomu koja je za moje roditelje više značila nego bavljenje fudbalom. Nažalost u moje vrijeme fudbalom su se bavili prvenstveno loši učenici. Tada se pričalo u Tuzima kako je moguće tako da se zaljubljim u fudbal, iako sam u tom periodu bio proglašen najboljim učenikom u Crnoj Gori i bio sam dobitnik nagrade LUČA za prosjek u toku svih 12 godina učenja 5,0 i bio dobitnik TITOVOG FONDA koji mi je omogućio da kao student primam novčanu nadoknadu u visini tadašnje prosječne plate.

A moram iskreno reći iako sam bio primjer učenik nijesam volio više školu od fudbala. Škola i fudbal za mene su bile svetinje.

Odnosi sa predstavnicima klubova i igračima: Imam više nego korektan odnos sa svim klubovima Crnogorske lige. Nikada nije se desilo za ovih 10 godina od kada sam delegat Prve lige da sam bio isprovociran ili da je neko od strane klubova ili igrača govorio pežorativno o meni. Nikada nije bilo ni provokacije na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi ili pak partijskog osnovi od strane klubova, igrača ili navijača.

Naprotiv, bio sam  veoma cijenjen kako na terenu dok obavljam posao delegata tako i van terena kada se slučajno susrijećemo.

Sjećam se jednom prilikom da je jedan navijač FK Budućnosti  na zapadnog strani stadiona Budućnosti rekao u glas: „Gegaj hoćemo da BUDUĆNOST igra na zelenom terenu kao što DPS igra na političkom terenu“. Sjećam se da je bio samo smjeh na tribinama „FK Budućnosti“. Ja nijesam komentarisao jer tu sam bio u svojstvu delegata koji je nepristrasan koji se trudi da svoj posao obavlja savjesno,odgovorno i profesionalno. Naravno da mi se to intimno dopalo.

Pojedine reakcije: Pošto su emocije u fudbalu više dolaze do izražaja nego u drugim oblastima tako da sam u više navrata morao nekim svojim autoritetom i ličnim odnosom sa pojedinim ljudima iz klubova  da pomognem da se strasti smire i da ne dođe do neželjenih scena.

O FSCG: FSCG, po meni,može da posluži kao uzor ne samo ostalim sportskim savezima nego i pojedinim državnim institucijama. Kada ovo kažem mislim na profesionalnost, posvećenost, izdašnost fudbalskoj administraciji tj.

FSCG kao i rezultate koje jedna mala država postiže na svim nivoima fudbalske organizacije. Mi smo bili odmah počastvovani što je jedan od onih koji je doprinio da o našoj državi,  o Crnoj Gori govori samo u superlativu i Evropa i svijet  kao što je doprinio Dejan Savićević prihvatajući da on bude na načelu saveza, imajući u vidu okolnosti i uslove pod kojima je počeo da radi FSCG.

Danas rukovodstvo saveza predvođena Savićevićem, uz pomoć istinskog profesionalca i intelektualva M.Đurđevca i drugih saradnika zaslužuju svaku pohvalu, postižu rezultate koji su za ponos. Takođe moram posebno istaći investicione  projekte koje je FSCG uradio i čini u saradnji sa lokalnim i državnim institucijama u planu infrastrukture.

Uloženi su milioni i milioni eura,takoreći u svim opštinama u Crnoj Gori kako bi se poboljšali uslovi za fubal u Crnoj Gori. Međutim,po meni je neophodno da FSCG ima još snažniju podršku lokalnih samouprava pogotovo u oblasti komunalnih opremanja za izgradnju sportskih igrališta tj.pomoćnih terena. Iz iskustva znam, jer je tako nešto realizovano i u Tuzima, i to dok sam bio predsjednik Opštine Tuzi.

 FK DEČIĆ: Veoma sam ponosan na rezultate koje moram reću u kontinutetu postiže FK Dečić, iako se stalno suočava sa teškom finansijskom situacijom.

Ipak,moram izdvojiti prošlu godinu gdje je FK Dečić postigao istorijski uspjeh i bio na pragu ulaska u evropsku scenu. Međutim, biti peti u ligi gdje je snažna konkurencija i gdje je kvalitet izjednačen je veliki uspjeh. Dečić je ekipa koja okuplja igrače i stručnih štab raznih nacija i konfesija ,takoreći naš fudbalski klub je Crna Gora u malom.

Posebnu zahvalnost zaslužuju igrači, stručni štab kao i rukovodstvo kluba predvođenim predsjednikom Tahirom Dreševićem,  koji  veoma uspješno rukovodi klubom već blizu 10 godina.Očigledno da je ova godina za FK Dečić bila teška.

 

Portal Analitika