Politika

Građani ne mogu provjeriti ima li zloupotreba potpisa

Građani za predstojeće lokalne izbore u Podgorici i drugim opštinama, zakazanim za 27. maj, ne mogu da provjere je li bilo zloupotrebe njihovog potpisa prilikom davanja podrške nekoj od lista - jer nema aplikacije koja je postojala za predsjedničke izbore.
Građani ne mogu provjeriti ima li zloupotreba potpisa
Dan Izvor

Izborna komisija Glavnog grada nije razvila takvo rješenje i oslanja se na metode koje je ranije koristila Državna izborna komisija u smislu upoređivanja podataka koje dostave izborne liste sa podacima iz biračkog spiska, piše Dan.

Međutim, takva metodologija Državnoj izbornoj komisiji nije pomogla da otkrije "švercovanje" potpisa podrške predsjedničkim kandidatima za izbore 15. aprila, već je tek nakon uvođenja aplikacije utvrđeno da postoji na hiljade falsifikata.

Predsjednik Izborne komisije Podgorice Srđan Raičević kazao je za „Dan” da ta komisija radi sve što može i da ima na raspolaganju podatke iz biračkog spiska na osnovu kojih može da obavlja provjere potpisa.

"Komisija nije uvodila aplikaciju kakvu je imala Državna izborna komisija. Ovdje se radi i o znatno manjem broju potpisa nego za predsjedničke izbore, a mislimo da su nam na raspolaganju opcije da sve adekvatno provjerimo", rekao je Raičević.

Portal Analitika