Društvo

Sunčano i toplo vrijeme zaustavilo virus gripa

U toku prošle sedmice Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, laboratorijskim putem, nije potvrđen nijedan novi slučaj infekcije virusom gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Prema podacima sinoptičara, mjesec april je bio najtopliji u istoriji od kada se vrše mjerenja pa tu treba tražiti razloge zaustavljanja virusa gripa.
Sunčano i toplo vrijeme zaustavilo virus gripa
Portal AnalitikaIzvor

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 272. Do sada je, u ovoj sezoni, registrovan jedan smrtni slučaj usljed obolijevanja od gripa.

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, u ovom izvještajnom periodu,  prijavljeno je 10 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 1,6 /100 000 stanovnika.

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 16. sedmici (period: 16.04 ‐ 22.04.2018.g.) je bila na niskom nivou. Od 41 zemlje koje su dostavile podatke u njih 40 je prijavljena aktivnost gripa niskog intenziteta, dok je u jednoj zemlji prijavljena aktivnost gripa srednjeg intenziteta.

Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa  vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:

- sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;

- sve osobe starije od 65 godina; hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstveni radnici i saradnici; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica;

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

 

Portal Analitika