Kultura

Od danas četiri svježe rubrike i tri nova saradnika u Objektivu!

Kao što smo obećali, treća sezona Objektiva proteći će u njegovanju starih rubrika, ali i u uvođenju novih likova, podzapleta i „čekalica“. Od ovog broja imamo četiri svježe rubrike – i tri sjajna saradnika
Od danas četiri svježe rubrike i tri nova saradnika u Objektivu!
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Objektiv/PobjedaIzvor

Dragi objektivci,

 

Znamo. I nama je malo krivo zbog penzionisanja Prusta. Mnogi od vas pisali su nam od prošlog broja, kada smo se oprostili od njega. I tačno je: Prustov upitnik jeste izuzetno zanimljiva forma za intervjuisanje, no nekada nije loše skrajnuti i dobre stvari – da ne dosade i da bi se otvorio prostor za nešto slično, ali malčice drugačije. Zbog toga se uzdamo u novi, Prustom inspirisan, ali malo konkretniji upitnik – „33 obrtaja“.

Kad volite nekog umjetnika, uvijek gorite da saznate koji ga filmovi čine srećnim, kakve serije gleda iz cuga, kom muzičaru se divi, koga prezire, uz kakve pjesme voli da pleše i koje bi velike zvijezde odveo na piće poslije lošeg dana... I čudan je osjećaj kada vidite da se vaše mišljenje poklapa ili mimoilazi sa njegovim. U oba slučaja vam se čini da ga poslije te vrste otkrića malo bolje poznajete...

Vođeni tim osjećajem sastavljali smo i kombinovali pitanja za „33 obrtaja“. Poslije prvog, koji možete da pročitate na stranama 32 i 33, nadamo se da će vam postati mnogo bliži onaj koji ga je zavrtio - Mario Knezović, frontmen sjajnog Zostera.

Kao što smo obećali krajem februara u rođendanskom izdanju, treća sezona Objektiva proteći će u njegovanju starih rubrika, ali i u uvođenju novih likova, podzapleta i „čekalica“. Osim „Obrtaja“, od ovog broja imamo još tri svježe rubrike – i isto toliko saradnika!

Na stranama 6 i 7 čeka vas jedna od šizofrenijih i čudnijih rubrika u istoriji crnogorskog novinarstva – ako ne i šire. „Torentino“ otvara prostor za igru pozorišnog kritičara Zorana Rakočevića i grafičkog dizajnera Srđe Dragovića. Kratak opis glasi: „Recenzija filma koji nećete pronaći ni na jednom drugom mjestu“.

02-naslovnica

U okviru „Torentina“ čitaćete Zoranove osvrte na izmišljena ostvarenja sedme umjetnosti. Pravila nema: režiser može da bude Paolo Sorentino, scenarista Franc Kafka i/li Marina Tucaković, glumac Oliver Dragojević, Roberto Benini - ili Branko Micev. No, nekada se u nelogičnosti i bizarnim spajalicama krije velika i smiješna istina. To pokazuje i Zoranov prvi tekst, upotpunjen Srđinim dizajnom postera nepostojećeg Tarantinovog filma o pokušaju kidnapovanja Tita. Nadamo se da ćete uživati u čitanju!

U rubrici „Ili-ili“, publikovanoj na strani 11, navodićemo sagovornike na (ne)moguće izbore. Ovdje ćete moći da vidite koga i zašto cijene više – De Nira ili Paćina, Batu Stojkovića ili Pavla Vuisića, „Breaking Bad“ ili „Game of Thrones“... Pitanja će biti fleksibilna i prilagođena profesiji sagovornika, tako da ćemo „prošvercovati“ i malo teatarskih, likovnjačkih ili književnih opcija, iako je Objektiv fokusiran na oblasti filma, TV-a i muzike. Kako sve to izgleda možete da vidite u tekstu našeg prvog gosta, Miodraga Strugara, stručnjaka za PR i stratešku komunikaciju.

„Listalica“ na stranama 14 i 15 je četvrta novina. U okviru nje prelistavaćemo filmske, TV i muzičke stvarčice koje su povezane sa zvaničnim i nezvaničnim, često bizarnim svjetskim praznicima. Možda nijeste znali da postoje tačni datumi koje ljudi koriste da odaju počast mlijeku, vanzemaljcima, šeširima, slonovima ili izgubljenim čarapama, ali ako ostanete sa Objektivom otkrićete i to i mnogo više čitajući specijalne liste njima posvećene. U ovom segmentu i rubrici „Kalendar“ priključiće nam se Svetlana Višnjić – do sada „samo“ lektorka (čitaj: osma sila!), a od ovog broja i aktivno pero Objektiva.

Četiri nove rubrike objavljivaćemo u specijalnim, produženim izdanjima Objektiva, svakog prvog četvrtka u mjesecu, na 36 umjesto na standardnih 28 strana. Dakle, podižemo ulog za jednu „osmicu“ mjesečno – a jesmo li zaslužili dodatni prostor najbolje ćete procijeniti vi, čitajući i pišući nam utiske.

I da znate samo još jedno... Nova četvorka je samo početak. Peta rubrika je već u fazi konstrukcije, a šesta i sedma se brejnstormuju. I ostaćemo orni da ih smišljamo i stvaramo za vas, sve dok se ovako lijepo čitamo i pišemo.

Lijepo zaglavljivanje u ovom i svim narednim brojevima želi vam

 

Vaša redakcija

Portal Analitika