Društvo

CGO: Nema razloga za slavlje

Dan slobode medija se u Crnoj Gori ove godine dočekuje sa nikad lošijim ocjenama u svim relevantnim međunarodnim izvještajima, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), uz napomenu da razloga za slavlje ni ove godine nema.
CGO: Nema razloga za slavlje
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa CGO, Ana Nenezić, podsjeća da ta NVO "godinama ukazuje da mediji djeluju pod direktnim i indirektnim političkim pritiscima koji dovode do duboke polarizacije medija, sve očiglednije autocenzure novinara, ali i tzv. meke cenzure medija usljed urušenog medijskog tržišta".

"U ovakvim uslovima upitna je dalja održivost crnogorskih medija, posebno je izazovna situacija u onim medijima koji uz kritičku notu sagledavaju društveno-politički kontekst. Ovakav kontekst postavlja ograničenja medijima u ostvarenju osnovne uloge - kontrolora nosilaca političke moći, odnosno u objektivnom, blagovremenom i profesionalnom informisanju građana i građanka, uz poštovanje profesionalnih standarda", saopšteno je iz CGO.

Podsjećaju da je proteklu godinu obilježio nikad brutalniji pritisak Vlade i vladajuće partije, uz podršku koalicionih partnera, na Javni servis RTCG, što je, kako su kazali, "pratilo i nezakonito razrješenje nepodobnih članova Savjeta i instaliranje onih koji su po volji vlasti uz ukidanja prava javnosti da zna i ko je podržao neke od tih novih članova Savjeta RTCG".

"Takođe, nema pomaka u istragama napada na novinare, već se napadi, na žalost, i dalje dešavaju a ušlo se i u fazu zastare nekih ranijih slučajeva zbog nevoljnosti institucija da se posvete njihovom adekvatnom rješavanju. Nastavlja se i netransparentno i diskreciono finansiranje medija iz javnih sredstava čime se urušava medijsko tržište. Podstiče se tabloidizacija ne samo medija nego i javne sfere u cjelosti, a mediji bliski vlastima otvoreno postaju poluge te vlasti za razračunavanje sa kritičarima. Ukratko, došlo se do „crvene linije“ uz opredjeljenje vlasti da nastavi urušavanje medijskog ambijenta na ušrb javnog interesa i demokratizacije društva, a zarad partikularnih političkih interesa", saopštila je Nenezić.

Ona je kazala da pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji istinski slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije.

"U javnom je interesu postojanje medija koji mogu ostati nezavisni i istrajni uprkos očiglednom političkom i ekonomskom uticaju i pritiscima, a samim time doprinijeti izgradnji odgovornih institucija. Najširi društveni dijalog uz strateški pristup izgradnje podsticajnog ambijenta za slobodu izražavanja i medija, unaprijeđenje zakonskih rješenja, dosljedna primjena zakona i propisa koji spriječavaju miješanje vlasti u poslovanje medija i njihovo izvještavanje, ali i rad na jačanju profesionalnih standarda i pridržavanja Etičkog kodeksa su ključni za oporavak medijske scene u Crnoj Gori i jačanje medijske zajednice i kredibiliteta medija", navode iz CGO.

Portal Analitika