Crna hronika

„Skener“ za sumnjiva lica

 Nadzor državne granice, provjera dokumenata, kontrolisanje lica i vozila, sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela, samo su dio aktivnosti jedne dvanaestočasovne smjene granične policije. Da je granica pod budnim okom policije i carinika, uvjerila se i ekipa Pobjede prije dva dana.
„Skener“ za sumnjiva lica
Nova PobjedaIzvor

Ekipa Pobjede provela je dio smjene sa pomoćnikom komandira na prijelazu Božaj Draženom Vujovićem, koji već više od deset godina sa kolegama čuva granice naše države. - Tokom dugogodišnjeg rada bilo je raznih situacija. Imali smo slučaj kada su djevojke izašle iz vozila na granici, a iz drugog automobila je izašao momak i ubacio im drogu. Brzom intervencijom policije je uhapšen jer su ga snimile kamere – kaže Vujović.

Našu priču prekida policajac koji preko radio-veze javlja da se iskontroliše bijeli ,,audi“, koji će naići na graničnu provjeru.

- Vaša dokumenta, molim, i kada završimo provjeru, otvorićete gepek. Mladić objašnjava da u vozilu nema ništa osim ličnih stvari i da je krenuo kod rodbine u Skadar. Tako je i bilo, imao je samo garderobu.

KRIJUMČARENJE

Nastavljamo dalje, a pomoćnik komandira Vujović nam priča o susretima sa osobama koje pokušavaju da prokrijumčare drogu, akcizne proizvode, vozila, pa čak i novac. - Osobe koje pokušavaju da prokrijumčare nešto preko granice obično žele da što prije prođu kontrolu. Bilo je slučajeva da dođu do granice, iz vozila bace drogu i počnu da bježe. Međutim, akcijom policije takve osobe budu veoma brzo uhapšene. Preko granice ne pokušavaju samo da prošvercuju drogu, već i druge stvari. Nedavno smo imali slučaj kada je od jednog lica privremeno oduzeto 80.000 eura neprijavljenog novca – priča Vujović.

Obilazimo Granični prijelaz Božaj. Dok pričamo sa Vujovićem, nailazi stariji čovjek u bijelom ,,mercedesu“. Pošto je vidio da je vozač „mercedesa“ dobro raspoložen, pomoćnik komandira Vujović mu je kazao: - Vaša dokumenta i molim Vas, nasmijte se, vidite da nas fotografišu za novine.

- Može, ja volim da se fotografišem, a ako treba i jedan selfi sa novinarima - kroz smijeh priča vozač ,,mercedesa“. Nakon kontrole, kojom je utvrđeno da je sve u redu, poželjeli smo mu srećan put i nastavili razgovor. - Imamo odličnu saradnju sa kolegama iz Uprave carina, koji nam mnogo olakšavaju kada je kontrola sumnjivih osoba u pitanju. Tu su i kamere koje sve snimaju, čak cijelo vozilo prođe kroz ,,skener“ i ako je nešto sumnjivo, onda ide na dalje provjere – navodi Vujović. Dok razgovaramo, kolega sa albanske granice javlja da se mora provjeriti brdo iznad prelaza Božaj jer je dojavljeno da će možda tuda proći dva sumnjiva lica.

PROVJERE

Vujović šalje ekipu, koja je posebno obučena za takav teren. Nakon provjera, ustanovljeno je da nije bilo nikog, ali i dogovoreno da će se taj dio granice kontinuirano pojačano pratiti. Pomoćnik komandira Vujović nam objašnjava da je dosta bilo sličnih situacija tokom njegovog rada na obezbjeđivanju državne granice.

- Bilo je slučajeva kada smo hapsili lica koja su na konjima pokušala preko brda da prokrijumčare drogu i cigarete. Svakodnevno se obilazi i ovaj dio Skadarskog jezera i tim akcijama za tri mjeseca zaplijenili smo 422 kilograma skanka – dodaje Vujović. Obilaskom prelaza Božaj, Vujoviću kolega javlja da svaki kamion koji naiđe na carinu mora da se iskontroliše i detaljno provjeri. Krećemo ka kućicama gdje se elektronski provjerava svaka lična karta, saobraćajna dozvola ili pasoš.

- Dobar dan, molim Vas, Vaša dokumenta na uvid - ljubazno kaže policajac. Mladić u crvenom ,,golfu“ odgovara da nema ništa od dokumenata osim lične karte, prigovarajući zašto ga fotografišemo. - Je li ovo neka dodatna provjera sa aparatom? Nemojte da me slikate, ne volim to – kaže mladić. Naravno da je ekipa Pobjede ispoštovala mladića i nije ga fotografisala.

Pomoćnik komandira Vujović mu objašnjava da je u pitanju novinska reportaža o radu granične policije. Provjerama se uspostavilo da je osoba ranije osuđivana zbog krijumčarenja, pa je izdvojena radi daljih provjera, između ostalog i zato što nije posjedovala vozačku i saobraćajnu dozvolu i zeleni karton. Vraćamo se ka redakciji Pobjede. Policajci se pozdravljaju sa nama uz osmijeh i riječi: ,,Dođite nam opet, da zajedno kontrolišemo i čuvamo granicu“.

Portal Analitika