Društvo

Crnogorsko veče posvećeno Vojislavu Voju Vuksanoviću

U organizaciji Asocijacije dijaspore Crne Gore održano  je Crnogorsko veče  posvećeno Vojislavu Voju Vuksanoviću, iseljeniku koji od 1964. godine  živi u SR  Njemačkoj Vuksanović  je svojim  patriotskim  aktivizmom  postavio  temelje saradnje  Crne Gore sa svojom  dijasporom. Dobitnik je više priznanja i nagrada od Njemačke, zbog rada na povezivanju i jačanju te države i Crne Gore. 
Crnogorsko veče posvećeno Vojislavu Voju Vuksanoviću
Izvor

Ovo veče je organizovala Asocijacija dijaspore, koja  je u svojim programskim ciljevima  predvidjela  da svake godine organizuje po dvije Crnogorske večeri, posvećene  istaknutim iseljenicima iz  Crne  Gore  koji su  dali poseban doprinos  jačanju veza  sa matičnom državom .

Predsjednica Asocijacije Vera  Kirović  je kazala da  organizovanjem  Crnogorskih večeri u  iseljeničkim sredinama posvečenih istaknutim pojedincima, Asocijacija želi da, zemljaci i prijatelji postanu jedno, i da se izbrišu  godine odlaska iz  Matice , kao  i prostornu  udaljenost  , stapajući svoje emocije  kao jedini putokaz, koji će  sačuvati od zaborava  patriotski  aktivizam istinskih  crnogorskih patriota, kojima je  Crna Gora svetinja , i mjera za sve u životu, lubav i ljepotu , prijateljstvo ,nježnost,  za  dobrotu  uspjeh i budućnost.Sa posebnom emocijom  ,  zahvalila se gospodinu Vuksanoviću .

„ Hvala što ste sve  ove  godine  promovisali  vaš i naš  dom ,  našu Crnu Goru , kao  državu , še se  misao  bez straha izgovara  i glava drži  uspravno. Đe  vjera  u  čovjeka nije polomljena u komade. Đe riječi izlaze  iz  dubine  i istine. Đe  bistra  struja  razuma još nije  izgubila put . Đe  čovjek u čovjeku nalazi čovjeka , brata , prijatelja  poštujući  sve  njihove raličitosti i gradeći  suživot“, naglasila je Kirović. 

Kirović se  zahvalila i svim prisutnima na prepoznavanju i podršci koju  daju  idejama i radu  Asocijacije  dijaspore  kao okviru  prijateljstva  u kojem  je stvoren  kutak  za  čistu  emociju , u kojem će se i oni koji  su  rođeni  u  Crnoj Gori i oni  koji žive  u njoj i njihovi nasljednici uvijek  osjećati kao naši  i svoji.

Direktor   Uprave za dijasporu Predrag Mitrović  kazao je  da  je  Vojo Vuksanović pripada  onima koji su  svojim  djelima  i te  kako  zadužili  Crnu Goru , a  bez koga je nemoguće  zamisliti  crnogorsko iseljeništvo i začetke  organizovanja u  Njemačkoj i Crnoj Gori.

dsc-4561„Vojo Vuksanović  čitav  svoj  radni  vijek u Njemačkoj  posvetio  je  svojoj Crnoj Gori  i dobru njenih  iseljenika. Svoju privrženost , odanost i   ljubav  prema  Crnoj Gori  prenosio je i prenosi  ne samo na svoje  potomke  već i na sve ljude  u njegovom  okruženju bilo da su  oni  Njemci ili  naši ljudi koji je  borba za boljim  životom  dovela u ovu  zemlju“,  naglasio je Mitrović.

Direktor Uprave za  dijasporu je u  ime te  institucije  i ministarstva  vanjskih poslova,  gospodinu Vuksanoviću  uručio prigodan poklon,  što su uradili i iseljenici gospoda  Ele Brčvak i Boško Vukosavović.

Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić je istakao  da je Vojova ruka uvijek  ispružena prema dijaspori i dobrim ljudima.

„ Vojo je uvijek spreman da pomogne svima koji su iz raznoraznih  razloga  napuštili  rodnu grudu  i došli u Njemačku kako bi potražili bolju  budućnost . A svi znamo da je pomoć u tuđini najpotrebnija i da se nikada ne može zaboraviti“, kazao je Karadžić.

Biranim  riječima Vuksanoviću su iskazali  zahvalnost  i  konzul u  Frankfurtu Dejan Vuković, kao i potpredsjednik Saveza Crnogorskih Asocijacija Njemačke Beka Selimanjin.

Članovi  Asocijacije  dijaspore Vuksanoviću su uručili  statuu i zahvalnicu  svjesni da nijedan  iseljenik pa  , svoj patriotski aktivizam ne sprovode  zbog nagrada  i  zavalnica.  Predsjednica  Asocijacije Vera Kirović je tom prilikom izrazila zahvalnost svim iseljenicima  posebno Voju Vuksnoviću  za  očuvanu ljubav i pripadnost  Crnoj Gori.

 „ U ime svih  članova Asocijacije dijaspore , koji su  iseljenici iz Crne Gore  sa svih kontinenata i koji su  mu rekli Hvala za  sačuvanu emociju prema korijenima   duboko  utisnutim u  crnogorskom  kršu i ljubav  utkanu u rastuću  misao i uspješnu  akciju na očuvanju  crnogorskog  identiteta i pripadnosti Crnoj Gori iseljenika i njihovih  nasljednika“, naglasila je Kirović.

Vojislav Vuksanović je zahvaljujući na priznanjima  istakao  da  zasluge  ne pripadaju samo njemu, već  mnogima koji su  dali  doprinos  očuvanju i promociji Crne Gore i njenog  identiteta.

„ To je najmanja zasluga moja, jer da nije  bilo naših građana koji su prihvatili da  budemo  zajedno i  da  skupa  sve  probleme  rješavamo i pomažemo jedni  drugima . To je  vrlo  bitno  da istaknemo ,  ostavimo  i vjeru i politiku i naciju, jer podjele  ne čine  nikome  dobro i moramo da se borimo i izborimo da podjele nestanu.

Članovi  Asocijacije  dijaspore na poseban način zahvalili su se  za lični angažman i nesebični  doprinos  i afirmaciju rada Asocijacije  Osmanu Destanoviću i Miloradu Ćetkoviću.

U svečanom  dijelu programa učestvovali su Branka Šćepanović Popović , Tanja Šeter i Dejan Škuletić.

Portal Analitika