Kultura

Odlazak glumca izuzetne ekspresije

Istaknuti crnogorski glumac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta Branislav Brano Vuković preminuo je juče u Podgorici u 74. godini, saopšteno je iz CNP-a.
Odlazak glumca izuzetne ekspresije
Nova PobjedaIzvor

-Vuković je bio glumac izuzetne ekspresije i energije, čije su uloge podrazumijevale veliki emotivni angažman i snagu. Ostvario je upečatljive glumačke kreacije tumačeći brojne likove iz domaće nacionalne dramaturgije- saopštili su iz CNP-a.

Branislav Vuković rođen je u Podgorici 20. oktobra 1944. godine. Bio je prvak Crnogorskog narodnog pozorišta, a status doživotnog člana CNP-a stekao je 2013. godine. U matičnoj kući odigrao je više od 100 uloga i ogledao se u svim žanrovima pozorišnog izraza: drami, tragediji i komediji.

U njegovom obimnom glumačkom opusu izdvajaju se uloge Filča u „Operi za tri groša“, Vuka Mandušić u „Gorskom vijencu“, Andrije u „Ognjištu“, Vučka u „Medalji“, Popa Iva u „Dundu Maroju“, Soljonija u „Tri sestre“, Maksima u „Ženidbi Maksima Crnojevića, Hasanage u „Hasanaginici“, Evta u „Letu u mesto“, Baala u „Baalu“, Ilije Rađevića u „Prestupnoj godini“, Vaja Rudaša u „Pomjeranju tla“, Tartifa u „Tartifu“, Šćepana u „Gospodskoj krvi“, Puja u „Snaha je doputovala“, Blaža u „Piscu porodične istorije“, Dantea u „Robespjeru“, Odiseja u „Hekubi“, Krsta Đurkovića u „Hepi endu“, Oca Filarijona u „Izvanjcu“, Koha u „Zločinu i kazni“, Đura u „Kako se ko rodi“, Zahara u „Oblomovu“, Iva u „Udadbi”...Posljednju ulogu u Crnogorskom narodnom pozorištu Branislav Vuković ostvario je u predstavi „Konte Zanović“” 2011. godine, tumačeći lik Đakoma Kazanove.

Vuković je i dobitnik brojnih priznanja, među kojima se izdvajaju: Godišnja nagrada Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore 2000, te godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za 1999. i 2003, kao i nagrada „19. decembar”.

Branislav Vuković biće sahranjen danas u Podgorici, a komemorativni skup biće upriličen u petak 4. maja u 10 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Portal Analitika