Crna hronika

Ulama i Mijović ostaju u pritvoru

Baranin Vladimir Ulama i Podgoričanin Darko Mijović, optuženi za teško ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, ostaće do daljnjeg u Istražnom zatvoru u Spužu, odlučilo je vijeće Apelacionog suda.
Ulama i Mijović ostaju u pritvoru
Nova PobjedaIzvor

Sudije Apelacionog suda nijesu uvažile prijedlog branioca Ulame i Mijovića da se ovi okrivljeni u daljem toku sudskog postupka, koji se protiv njih vodi u podgoričkom Višem sudu, brane sa slobode. Apelacioni sud je kao ispravan potvrdio stav vanraspravnog vijeća Višeg suda, koji je Ulami i Mijoviću pritvor produžio zbog težine krivičnog djela za koje se terete i okolnosti koje ukazuju da bi njihovo puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira.

- Prvostepeni sud osnovano je produžio pritvor okrivljenim Ulami i s obzirom da su osnovano sumnjivi da su izvršili teško ubistvo, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna zatvora od 40 godina. Dakle i kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, to je ispunjen objektivni uslov za produženje pritvora okrivljenima – navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Sudsko vijeće pojašnjava da je zakonom, između ostalog, propisano da se može odrediti, a time i produžiti, kada je djelo posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedice.

- U konkretnom slučaju, postoje teške okolnosti djela, koje krivičnom djelu koje se okrivljenim V. U. i D. M. stavlja na teret daju karakter posebno teškog- smatra vijeće Apelacionog suda.

Oni su podsjetili da se optužnicom navodi da su Ulama i Mijović primijenili silu prema Medinu u trenutku kada on nije očekivao napad.

- Tom prilikom su Medinu nanijeli tjelesne povrede, te ga potom stavili u prtljažnik vozila kojim se dovezao u Virpazar. Sa tim vozilom su ga odvezli u za sada nepoznato mjesto, gdje su oštećenog lišili života na za sada nepoznati način i sakrili njegovo tijelo, dok su navedeno vozilo zapalili u mjestu Jabukov do – navelo je sudsko vijeće.

Apelacioni sud je imao u vidu da se Ulama i Mijović u pritvoru nalaze već 20 mjeseci, ali je našao da je navedena mjera kako svojim trajanjem, tako i svojom težinom nužna i srazmjerna težini krivičnog djela za koje su ovi okrivljeni osnovano sumnjivi da su ga izvršili.

- Ovaj sud vodio je računa ne samo o visini zakonom zaprijećene kazne za to djelo, već i o svim okolnostima konkretnog slučaja, pa i da se svrha zbog koje se pritvor produžava ovim okrivljenim ne može postići nekom blažom mjerom– navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Osim Ulame i Mijovića optužnicom je obuhvaćen i Bogdan Milić, koji se sumnjiči za krivična djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Prema optužnici, Ulama i Mijović ubili su Petrovčanina Nemanju Medina, čiji je nestanak prijavljen 8. jula 2016. godine, i sahranili ga na zasad nepoznatom mjestu.

Prema tvrdnjama tužilaštva, ubistvo su izveli na podmukao način jer je Medin odbio da učini nešto što su od njega tražili.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika