Politika

Đukanović osvojio 53,9 odsto glasova, opozicija bez prigovora na podatke

Prema zvaničnim podacima, kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović osvojio je 180.272 glasa, odnosno 53,9 odsto, saopšteno je na konferenciji za medije u Državnoj izbornoj komisiji, koja je održana sinoć u 23.15 časova, na kojoj su saopšteni konačni rezultati predsjedničkih izbora održanih 15. aprila.
Đukanović osvojio 53,9 odsto glasova, opozicija bez prigovora na podatke
Nova PobjedaIzvor

Mladen Bojanić, kandidat većinskog dijela opozicije, dobio je 111.712 glasova, odnosno 33,4 odsto, a kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović 27.441 glas, odnosno 8,20 odsto.

Marko Milačić, kandidat Prave CG, osvojio je 9.405 glasova, odnosno 2,81 odsto. Hazbija Kalač dobio je 2.677 glasova, odnosno 0,80 odsto. Vasilije Miličković osvojio je 1.593 glasa, odnosno 0,48 odsto, a Dobrilo Dedeić 1.366 glasova, odnosno 0,41 odsto.

- Kandidat Milo Đukanović dobio je 180.272 glasa, što je više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, pa se saglasno članu 16 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore utvrđuje da je Milo Đukanović izabran za predsjednika Crne Gore - kazao je predsjednik DIK-a Budimir Šaranović.

Sinoćnjoj konferenciji za medije prethodila je sjednica DIK-a koja je trajala nekoliko sati, zbog negodovanja dijela članova DIK-a o načinu usvajanja konačnih rezultata izbora.

Kako je saopštio Mersudin Dautović, član DIK-a, bila je stvorena praksa da se glasa o konačnim rezultatima, ali da se sa tom praksom prekida s obzirom da je zakon ne predviđa.

- Zakon to ne propisuje i mi smo noćas odlučili da tu praksu mijenjamo i da stvaramo praksu da se ne glasa o konačžnim rezultatima. Dakle, zakon propisuje da se konačni rezultati utvrđuju, a nigdje ne propisuje da se o njima glasa i zato smo noćas utvrdili novu praksu– da se ne glasa o konačnim rezultatima - rekao je Dautović.

- Članovi opozicije nijesu iznijeli ni jedan jedini prigovor na numerički prikaz podataka u konačnim rezultatima izbora- dodala je Nataša Pešić, član DIK-a.

Na izborima je glasalo ukupno 340.462 birača, od čega je važećih glasačkih listića bilo 334.464.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika