Politika

Proglašeni konačni rezultati predsjedničkih izbora

Državna izborna komisija (DIK) je večeras, nakon višesatne sjednice, utvrdila konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 15. aprila, na kojima je pobijedio kandidat DPS-a Milo Đukanović.
Proglašeni konačni rezultati predsjedničkih izbora
Nada Kovačević
Nada KovačevićAutor
PobjedaIzvor

Rezultati su, kako je saopšteno na konferenciji za medije, usvojeni deklarativno - nije bilo glasanja. Navedeno je i da opozicija nije uputila nijedan prigovor na numerički prikaz glasanja, javlja reporterka TVCG.

Prema zvaničnim podacima, kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, osvojio je 180.272  glasova, odnosno 53,9 odsto – saopšteno je na konferenciji za štampu u Državnoj izbornoj komisiji koja je održana sinoć u 23,15 na kojoj su saoptšteni konačni rezultati predsjedničkih izbora održanih 15. aprila.

dik-press-2804-2018-1

Mladen Bojanić, kandidat većinskog dijela opozicije dobio je 111.712 odnosno 33,4 posto, a kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, 27,441 glasova, osnosno 8,20 posto.

Marko Milačić, kandidat Prave Crne Gore, osvojio je 9.405 glasova, odnosno 2,81 posto. Hazbija Kalač dobio je 2,677 glasova, odnosno 0,80 posto. Vasilije Miličković osvojio je 1.593 glasa odnosno 0,48 posto,  a Dobrilo Dedeić 1.366 glasa, odnosno 0,41 odsto.

- Kandidat Milo Đukanović dobio je 180.272 glasova, što je više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, pa se saglasno članu 16 Zakona o izboru predsjedika Crne Gore utvrđuje da je Milo Đukanović izabran za predsjednika Crne Gore - kazao je predsjednik DIK-a, Budimir Šaranović.

Kako je saopštio Mersudin Dautović, član DIK-a, bila je stvorena praksa da se glasa o konačnim rezultatima, ali da se sa tom praksom prekida obzirom da je zakon ne predviđa.

- Zakon to ne propisuje i mi smo noćas odlučili da tu praksu mijenjamo i da stvaramo praksu da se ne glasa o konačnim rezultatima. Dakle, zakon propisuje da se konačni rezultati utvrđuju, a nigdje ne propisuje da se o njima glasa i zato smo noćas utvrdili novu praksu da se ne glasa o konačnim rezultatima - rekao je Dautović.

- Članovi opozicije nijesu iznijeli ni jedan jedini prigovor na numerički prikaz podataka u konačnim rezultatima izbora - dodala je Nataša Pešić, član DIK-a.

Na izborima je glasalo ukupno 340.462 birača, od čega je važećih glasačkih listića bilo 334.464.

N.K.

Portal Analitika