Društvo

Preminula profesorka Agni Arvanitis

Prof. dr Agni Vlavianos Arvanitis umrla je 7. aprila u Atini, saopšteno je iz Centra za helenske studije. Prof. Arvanitis bila je, pored ostalog, predsjednik grčkog ogranka Rimskog kluba, predsjednik Međunarodne organizacije za biopolitiku u Atini i veliki prijatelj Crne Gore.
Preminula profesorka Agni Arvanitis
Portal AnalitikaIzvor

Agni Arvanitis rođena je u Atini, a biologiju je studirala na Kolumbija univerzitetu i Barnard koledžu u SAD, kao i na Univerzitetu u Atini, gdje je stekla doktorat iz molekularne biologije. Prioritet njenog naučnog i javnog rada bio je podizanje ekološke svijesti u političkom i poslovnom svijetu, zbog čega je 1985. godine osnovala Međunarodnu organizaciju za biopolitiku, koja je okupila članove iz 165 zemalja svijeta. Za svoj doprinos globalnom razumijevanju ekoloških i bioloških problema, dobila je brojna priznanja, među kojima su nagrada Kraljevske švedske akademije nauka, počasna povelja Vlade Ukrajine za doprinos u otklanjanju posljedica černobilske katastrofe, Albert Švajcer zlatna medalja, i dr. Prvi put je za Nobelovu nagradu za mir nominovana 1995. godine, kada je njenu kadidaturu podržalo više hiljada javnih ličnosti iz preko 100 zemalja svijeta.

Bila je počasni profesor Panteion Univerziteta u Atini, Univerziteta u Sankt Peterburgu, kao i član Svjetske akademije nauka i umjetnosti, potpredsjednik Međunarodnog društva za bioetiku, član odbora Foruma globalnih mislilaca, član Helenskog filozofskog društva, ambasador dobre volje ispred Grčkog društva za zaštitu autističnih osoba, te jedan od osnivača Balkanske akademije nauka. Učestvovala je i u inicijativi Globalnog Maršalovog plana (početkom 90-ih godina), zajedno sa Kofi Ananom i Angelom Merkel.

2804agnisaplemenomkogiukolumbiji

U okviru svoje pedagoške misije, prof. Agni Arvanitis pokrenula je 2004. godine platformu za elektronsko učenje, čije je kurseve besplatno pohađalo preko 10 000 polaznika iz 139 zemalja. Kao autor i priređivač objavila je brojne knjige i studije koje se tiču biopolitike, biodiplomatije, održivog razvoja i ekologije.

U saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i Univerzitetom Crne Gore 2009. je objavila knjigu o održivoj poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, s fokusom na zaštitu voda i šuma i kvalitet zemljišta. Često je dolazila u Crnu Goru, gdje je držala predavanja i učestvovala na konferencijama CANU i UCG, konstantno afirmišući dobre odnose Grčke i Crne Gore.

Osvnovna idelja vodilja njenog rada bila je insistiranje na kulturnom, političkom i naučnom razvoju u cilju očuvanja cjelokupnog života na planeti, te postizanje globalnog mira kroz iskorjenjivanje siromaštva, socijalne nejednakosti i uništenja životne sredine. Svojim briljantnim umom, urođenim šarmom, istinskom dobrotom i ljubavlju prema životu zavrijedila je podršku i divljenje na svim stranama svijeta.

Sahranjena je 10. aprila u Atini.

Portal Analitika