Region

Preminuo pjevač narodne muzike Jordan Nikolić

Pjevač narodne muzike Jordan Nikolić preminuo je u petak u Beogradu u 85. godini, a publika će ga pamtiti prvenstveno po pjesmama sa Kosova i Metohije, gdje je rođen. Melos zavičaja ostao je duboko urezan u njegovoj intrepretaciji, sa posebnom emocijom pjevao je “Udade se Jagodo”, “Marijo, deli bela kumrijo”, “Oj, golube”, “E, dragi, dragi” (Kosovski božuri)…
Preminuo pjevač narodne muzike Jordan Nikolić
Portal AnalitikaIzvor

Rođen je u Prizrenu, a na Filološkom fakultetu u Beogradu završio je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Na početku karijere pobijedio je na takmičenju gradova Srbije pjevajući napolitanske kancone, zbog čega je dobio nadimak Jordan Napolitanac. Prve pjesme snimio je 1961. za Radio Prištinu, a 1968. za Radio Beograd. Nastupao je sa Velikim narodnim orkestrom pod upravom Radeta Jašarevića, a kasnije i Ljubiše Pavkovića, kao i sa Narodnim ansamblom pod vođstvom Branimira Đokića. Prvu ploču je snimio za PGP RTB i to sa grčkim pjesmama, a narednu sa numerama iz Srbije i Makedonije u duetu sa Danicom Obrenić.

Jordan Nikolić je kasnije pjevao i snimao isključivo narodne pjesme sa Kosova i Metohije prema zapisima etnomuzikologa Miodraga Vasiljevića. Mada je mogao da ostane u Radio Beogradu, Jordan je odlučio da se vrati u zavičaj. Radio je 18 godina kao muzički urednik u Radio Prištini, u čijoj je fonoteci ostalo 55 kosovskih narodnih pjesama koje se snimio, a u Radio Beogradu 73 numere.

Povodom smrti Jordana Nikolića, telegram saučešća njegovoj porodici uputio je ministar kulture i informisanja Srbije, Vladan Vukosavljević.

“Jordan Nikolić je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar”, navodi se u telegramu.

“Niz najdivnijih starosrbijanskih pjesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije”.

Od Jordana Nikolića oprostio se i dječiji pjesnik Mošo Odalović na “Fejsbuku” uz poruku: “Za dušu Jordanovu, koji dušu dade pjesmi”.

Svom prijatelju posvetio je i crtež psa, humke i crkve u daljini, objavivši pjesmu “U selo kavga golema” u Jordanovom izvođenju, uz riječi da je u njegovom Starom Grackom to bila najvoljenija pjesma:

“Nije bilo svadbe, igranke, ispraćaja u vojsku, a da je svi, na sav glas ne zapjevaju! Vjerujte, i mi smo je kao osnovci, znali napamet. Naknadno smo shvatili tekst, ali svejedno, bila je i trajala dok nas je bilo, kao najpjesma jednog, jedinog, neponovljivog i obožavanog Jordana”.

 

Portal Analitika