Društvo

Formiran Odbor za proslavu 100 godina od oslobođenja Budve

Konstitutivna sjednica Odbora za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu 1918-2018, održana je juče u Rafailovićima, na koji joj je jednoglasno usvojen Poslovnik i Program rada.
Formiran Odbor za proslavu 100 godina od oslobođenja Budve
Portal AnalitikaIzvor

"Odbor odbacuje tvrdnje da predstavljenim sadržajem bilo kome upućena neka uvreda. Odbor ne ulazi u tumačenje spornih istorijskih događaja, već poziva na zajedništvo, ukazujući na pozitivne primjere naše istorije", navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su odbacili, kako su naveli, nametnutu politizaciju jubileja i sve napade koji se posljednjih dana upućuju na njihovu adresu.

"Ponavljajući da je isključiva namjera organizovanja obilježavanja jubileja iskazivanje poštovanja prema precima koji nijesu žalili svoje živote, već su se priključili borbi za oslobođenje svih južnoslovenskih naroda od vjekovnih porobljivača. Podsjećamo da su u borbama Velikog rata učestvovali pripadnici svih naroda i svih konfesija sa prostora bivše Jugoslavije te da je naša dužnost da obnovimo sjećanje na njih i ne prepustimo ga zaboravu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Odbor uputiti poziv predstavnicima savezničkih zemalja iz Velike Britanije, Rusije, Srbije, Francuske, Grčke i druge da se pridruže i učestvuju u budvanskim svečanostima.

"Program proslave završiće se velikom svečanom akademijom u danima oko 8. novembra. Na Mitrovdan, Dan oslobođenja Budve u Velikom ratu biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Budva", navode oni.

Program rada Odbora, kako su kazali, sadrži ogroman broj aktivnosti koje će biti sprovođene u toku cijele godine.

Oni su pozvali udruženja, organizacije i institucije da im se priključe ali i da samostalno organizuju proslave u čast velikog jubileja.

 

Portal Analitika