Društvo

Prihvatljivo im da CGO uređuje Javni servis

U sklopu Programa medijskog profesionalizma, Evropska unija obezbjeđuje grantove usmjerene na izgradnju kapaciteta medija i pospješivanje njihove profesionalnosti – saopštili su juče iz Delegacije Evropske unije u Podgorici komentarišući ugovor nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje i Radio Televizije Crne Gore u okviru granta EU, a prema kojem CGO ima pravo uređivanja određenih emisija na Javnom servisu. Prema dokumentu koji je Javni servis, u sklopu projekta „Činjenice su važne - objektivno i inovativno novinarstvo za EU“, potpisao sa CGO, ova nevladina organizacija dobila je pravo da odlučuje što će biti emitovano u emisijama „Replika“, „Okvir“ i „TV Magazin“.
Prihvatljivo im da CGO uređuje Javni servis
PobjedaIzvor

 ISTRAŽIVAČKI KAPACITETI Vrijednost ugovora koji najvećim dijelom finansira Delegacija Evropske unije u Podgorici je 124.309,49 eura. Iz Delegacije EU portalu CDM juče su kazali da u EU posebno ističu značaj uloge civilnog društva, koje može da doprinese većem stepenu profesionalnosti.

- Smjernice za medije Evropske unije izričito navode partnerstva medija i nevladinih organizacija radi unapređivanja istraživačkog novinarstva na Zapadnom Balkanu - rekli su oni. Istakli su da je u okviru drugog ciklusa Programa medijskog profesionalizma CGO dodijeljen grant usmjeren na dalje unapređenje istraživačkih kapaciteta RTCG. Grantse ostvaruje od februara 2018. godine, nadovezujući se na prethodne projekte medijskog profesionalizma kroz koje je EU pomogla da se uspostavi istraživačka redakcija u okviru Javnog servisa. - Uspjeh ovog TV programa finansiranog od EU nedavno je dobio priznanje najavom da će primiti naročitu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju CIRCOM 2018 - naglasili su iz Delegacije EU. Podsjetili su da je Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za prošlu godinu ocijenio da nije bilo napretka u oblasti slobode govora. - Izvještaj je naznačio da je nedavno političko miješanje u nacionalni javni servis RTCG razlog za ozbiljnu zabrinutost, te da izazovi u razumijevanju same uloge slobodnih medija i dalje postoje - naveli su iz Delegacije EU u Podgorici.

NEPRIMJEREN UTICAJ Povodom ugovora CGO i RTCG juče se oglasio i potpredsjednik Pokreta za promjene Koča Pavlović koji je u saopštenju medijima naveo da je ovaj aranžman Javnog servisa i CGO, kojim je toj NVO data mogućnost da de fakto uređuje veliki i veoma značajan dio informativnopolitičkog programa, neprimjeren i potpuno neprihvatljiv za svaki javni radio-difuzni servis u Evropi. - Nesporno je da takav ugovor ima snažnu koruptivnu notu i može se smatrati primjerom nedozvoljene trgovine političkim uticajem. Legitimno je da neka NVO ili „zainteresovani građanin“ (poput Soroša, Đukanovića, Šarića, Mićunovića) u dogovoru sa vlasnicima, finansira pa onda i uređuje talk-show na nekom privatnom mediju. Ali je slična praksa sasvim neprihvatljiva i protivna duhu zakona i javnom interesu, za bilo koji javno-servisni medij.

Zar neko misli da je moguće da Soroš može na BBC-u da (preko neke svoje NVO) uređuje bilo koji segment programa? Ili da to može Evropska komisija? Uostalom, i laički i logički gledano: vlasnik i finansijer javnog servisa RTCG su građani Crne Gore, a to nije direktor tog medija, pa da on može da bilo kome prodaje „politički uticaj“ TVCG-a - ocijenio je Pavlović. Prema njegovim riječima, u čitavoj ovoj priči razočaravauće je postupanje Evropske komisije, ali ga, kako navodi „ni ovo njihovo posljednje ‘crnogorsko tumaranje’ nimalo ne iznenađuje“.

- U tom smislu nameće se prosto pitanje: Zašto EK nije direktno finansijski pomogla i „ohrabrila“ TVCG da radi emisije iz oblasti obuhvaćenih dvadeset trećim,  dvadeset četvrtim i ostalim pregovaračkim poglavljima? Zašto je to uradila preko neke NVO? Čije su novinarske/uredničke reference nepostojeće. Osim ako, možda, EK i g. Orav ne smatraju da se beskrajno pojavljivanje CGO vlasnice i njenih sljedbenika, na svim medijima i po svim temama, može tumačiti kao značajno novinarsko-uredničko iskustvo - naveo je Pavlović.

On je kazao da se pitanje „honorarnog angažovanja“ zaposlenih u javnim servisima, kao i pitanje „iznajmljivanja uticaja“ javno-servisnih medija - kao dva potencijalno ozbiljna koruptivna mehanizma - moraju jasno definisati u Zakonu o javnim servisima.

ZADOVOLJNI U Javnom servisu, kako smo već objavili, smatraju da se realizacijom ovakvih projekata ne utiče na nezavisnost ove medijske kuće. Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija rekla je za Pobjedu da se radi isključivo o partnerskom odnosu i da ni civilnom sektoru ni partijama ne bi dozvolila da utiču na njihove odluke. I koordinator projekta i koordinator za razvoj u CGO Damir Nikočević za Pobjedu je tvrdio da ta NVO ne krši princip samostalnosti novinara Javnog servisa, ne utiču na sadržaj televizijskih priloga i tekstova za portal, niti su uključeni u proces izrade priča, iako daju pisano odobrenje da bi novinari i urednički tim RTCG emitovali pripremljene priloge.

Za razliku od njih, predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije i generalni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kazao je Pobjedi da je samo u Crnoj Gori moguće da Delegacija Evropske unije bude sponzor otvorenog miješanja jedna nevladine organizacije u uređivačku politiku javnog servisa. Pobjeda je imala uvid u ugovor CGO i RTCG i, kako smo ranije objavili, u dokumentu piše da ova NVO ima pravo da kontroliše koji prilozi će biti emitovani, a koji ne.

Navodi se, pored ostalog, da CGO učestvuje u dijelu zajedničkog definisanja tema, da ima puni uvid u proces pripreme i produkcije uz kontrolu konačnih priloga prije njihovog emitovanja. Naglašeno je i da CGO odobrava emisije, odnosno „daje pisano odobrenje kao nosilac projekta nakon kojeg isti mogu biti objavljeni“.

Piše i da CGO koordinira programom organizaciono, finansijski i administrativno, pa ima mogućnost da odredi ko će da bude na čelu projekta, ko će biti asistent i finansijski menadžer, kao i pravni savjetnk. Ta NVO će birati i mentora koji će pratiti grupe dok budu radile istraživačke članke i izvještaje. 

Portal Analitika