Protokol

Ministar Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, gdje je, između ostalog, razmatrana politika otvorenih vrata i Zapadni Balkan, Rusija, politika projektovanja stabilnosti, uključujući i zajednički rad u borbi protiv terorizma, sajber i hibridnih prijetnji, situacija u Avganistanu, kao i tješnja saradnja sa Evropskom unijom.
Ministar Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a
Izvor

Ministar Darmanović je tokom izlaganja istakao privrženost naše države očuvanju vrijednosti Alijanse i ispunjavanju njenih ključnih zadataka, pri čemu je naglasio i kontinuiranu podršku i doprinos glavnim aktivnostima NATO-a.

 

Crnogorski šef diplomatije je ukazao na značaj  posvećenosti NATO-a Zapadnom Balkanu i u tom kontekstu je istakao važnost politike „otvorenih vrata“.    

 

“To je najbolji način da se postigne dugoročna stabilnost, bezbjednost i prosperitet u regionu i odvrate svi spoljašnji destabilizirajući uticaji”,  kazao je Darmanović, ocjenivši da članstvo Crne Gore ima pozitivne implikacije na cijeli region i da može biti podsticaj regionalnim aspirantima za ispunjavanje standarda i sprovođenje neophodnih reformi za pristupanje Alijansi.

 

Jedna od tema ministarskog sastanka bila je i projektovanje stabilnosti van granica NATO-a.  U tom kontekstu, u fokusu razgovora je bilo traženje načina kako da NATO bolje odgovori na izazove koji dolaze iz regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

 

Ministri su razgovarali i o angažovanju NATO i zemalja članica u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIS-om, kao i o misiji  „Odlučna podrška“ u Avganistanu.

 

Sastanku ministara vanjskih poslova prisustvovala je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Federika Mogerini, koja je prenijela punu posvećenost saradnji s NATO-om, u pogledu podrške južnim partnerima.

 

Na marginama sastanka, ministar Darmanović  razgovarao je ministrom vanjskih poslova Mađarske Piterom Sijartom.

 

Tom prilikom, šefovi diplomatija Crne Gore i Mađarske ukazali su na važnost integracije zbog daljeg mira, stabilnosti i properiteta, kao i evropskih vrijednosti, koje vode jačanju institucionalnih veza sa EU.

 

Tokom boravka u Briselu, ministar Darmanović sastao se i sa Edgarsom Rinkevičsom  ministrom vanjskih poslova Letonije.

 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima koji su zasnovani na političkim, ekonomskim i drugim interesima i zajedničkim vrijednostima.

 

Istaknuto je da naše države vezuju sličnosti istorijskih sudbina, a iskazana je spremnost za dalje jačanje političkih kontakata i unapređenje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou.

Portal Analitika