Sci/Tech

Ratifikovan sporazum kojim Crna Gora postaje punopravni član EMBL i EMBO-a

Skupština Crne Gore ratifikovala je danas Sporazum kojim Crna Gora postaje punopravni član prestižnih evropskih naučnih organizacije za molekularniju biologiju EMBL i EMBO.
Ratifikovan sporazum kojim Crna Gora postaje punopravni član EMBL i EMBO-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, u pitanju je Sporazum o osnivanju Evropske Konferencije za molekularnu biologiju, i Sporazum o uspostavljanju Evropske Laboratorije za molekularnu biologiju. Ratifikacijom ovog Sporazuma stekli su se zakonski uslovi za njihovu punu implementaciju.

- Na ovaj način Crna Gora se pridružila u punopravno članstvo najvećim evropskim institucijama iz oblasti “live sciences” i tjesno povezanih oblasti istraživanja. Pristupanje Crne Gore u punopravno članstvo u EMBC i EMBL ima, pored naučno-tehnološkog, ekonomski, ali i politički značaj, naročito u kontekstu evropskih integracija, boljeg pozicioniranja Crne Gore u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA), jačanju imidža zemlje, kao i boljem pozicioniranju Crne Gore u realizaciji regionalnog Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope – navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Pristupanjem ovim renomiranim međunarodnim institucijama našim istraživačima će, kažu iz tog resora, biti omogućen pristup međunarodnoj naučnoj infrastrukturi, modernoj tehnologiji, kvalitetno istraživanje na evropskom nivou, kao i integrisanje unutar evropske naučne zajednice. Generalni program ovih institucija je u najvećem djelu fokusiran na pružanju širokog spektra programa za mlade ljude, kao što su razne vrste stipendija na doktorskom i postdoktorskom nivou, obuke, kursevi, radionice, te grantovi za startup-ove.

- Mobilnost istraživača i rad u međunarodnim naučnim kolaboracijama će uticati na povećanje konkurentnosti naših naučnika, smanjenu odliva talenata jer će, zbog mogućnosti pristupanja podacima, istraživanja moći da obavljaju iz matičnih institucija, a znanje koje stiču ovim putem će moći da primjenjuju u drugim oblastima i na taj način doprinesu razvoju države – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Portal Analitika