Svijet

ISTORIJA: Lideri dvije Koreje preskočili granicu držeći se za ruke

Kim Džong Un postao je prvi sjevernokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podijeljeno ratom iz 1953. godine.
ISTORIJA: Lideri dvije Koreje preskočili granicu držeći se za ruke
Portal AnalitikaIzvor

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Sjeverne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se "cijela Sjeverna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obje strane granice demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Sjevernu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vrijeme držeći se za ruke. 

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu. 

korejeKim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine, nakon čega su imali privatni sastanak u Kući mira u kojoj je primirje potpisano. 

Lider Sjeverne Koreje je rekao da se spreman da posjeti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, kao i da mu "sve vrijeme srce bije kao ludo", dok je Mun rekao da ima mnogo ljepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsjedničkoj rezidenciji. 

Mediji prenose i da je sto za kojim su Kim i Mun sjedeli napravljen tako da ih razdvaja tačno 2.018 milimetara tokom razgovora iza zatvorenih vrata, a da je taj njihov sastanak trajao tačno 100 minuta. 

Osim toga, AP ističe i da je nekoliko stotina južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dvije papirne sjevernokorejske zastave sa likom Kima, njegovog oca i djeda, tokom mitinga u blizini sela u kojem je samit. 

Podsjećamo, pre samo nekoliko mjeseci odnosi između dve Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dvije zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju. 

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Sjeverna i Južna Koreja i tehnički i dalje u ratu.
Portal Analitika