Politika

Demokrate: Carević ovako neće imati našu podršku

Komunalna policija Budve uklonila je pano sa zidina Starog grada, na kojem je napisano „1918. sto godina ponosa i slave 2018.“, jer ne postoji kompletna dokumentacija potrebna za postavljanje reklamnog materijala.
Demokrate: Carević ovako neće imati našu podršku
PobjedaIzvor

- Ustanovljeno je da ne postoji sva dokumentacija i pano je uklonjen – kazao je za Antenu M Aleksandar Mijatović, načelnik budvanske komunalne policije. Postavljanje bilborda u Budvi povodom obilježavanja stogodišnjice „oslobođenja“ Budve izazvalo je oštre reakcije javnosti, struke, Minstarstva kulture, pa i premijera Duška Markovića koji je rekao da „Vlada neće dozvoliti prekrajanje istorije“. Zbog Odbora za obilježavanje sto godina „oslobođenja“ Budve juče su se, putem saopštenja, posvađali Demokrate i Demokratski front.

SUKOB

Demokrate su kritikovale Marka Bata Carevića, predsjednika budvanskog DF-a i predsjednika Odbora za obilježavanje stogodišnjice „oslobođenja“ Budve da ne zna nadležnosti i obaveze onih koji obavljaju najviše funkcije u opštini. Oni su pitali Carevića da li će i u naredne dvije godine voditi opštinu i „preduzimati ovakve i slične protivzakonite radnje, poput nekih DPS predsjednika opština“ i poručili „da podršku Demokrata neće dobiti“.

- Tužno je i porazno da neko ko sebe kandiduje da vodi opštinu ne zna nadležnosti, prava i obaveze nosioca visokih funkcija, kao što su predsjednik Skupštine i predsjednik opštine. Gospodin Carević ne razumije da predsjednik Skupštine može formirati šta god hoće na ovome svijetu, ali da to tijelo ne može preduzimati pravne, niti radnje koje preduzima mogu proizvoditi bilo kakvo pravno dejstvo. Savjetodavna tijela, radne grupe, komisije, odbore i slično mogu formirati isključivo predsjednik opštine i Skupštine opštine, nikako predsjednik parlamenta, kažu Demokrate.

Poručili su Careviću da „odgovori da li je on lično, uz prethodni dogovor i po uputima Marka Kentere, donio kod predsjednika Skupštine gotovo rješenje o formiranju „odbora“, koje je gospodin Vujović samo trebalo da potpiše i plasira ga kao svoje rješenje“. Kritikuju što se u tom Odboru „nije našlo mjesto za predsjednika opštine, ali jeste za Marka Kenteru, čovjeka koji je sarađujući sa DPS-om u posljednih 13 godina oštetio opštinski budžet.

Naveli su da podržavaju stav predsjednika opštine Dragana Krapovića, te da se njihovo saopštenje odnosi „isključivo na trojac Marko Carević, Milo Božović i Marko Kentera i njihovo kontinuirano djelovanje na urušavanju, te bezuspješnim pokušajima kompromitacije vlasti u Budvi, kojoj, čudno, i sami pripadaju“. DF je Demokratama poručio da „javnost Budve, ali i cijela Crna Gora, konačno može da vidi da vama smeta DF kao najbrojnija članica vlasti u Budvi, kao i najveća proslava u Budvi u posljednjih 50 godina. -Na istoj strani ste sa tzv. CPC, vašim premijerom Duškom Markovićem, Ministarstvom kulture i ostalim antisrpskim histericima, poručuje DF uz napomenu da Demokrate napadaju Front u času kada se protiv njih ,,vode najogavniji sudski sporovi u crnogorskoj istoriji, zato jer mi ne prodajemo vjeru za večeru“. Iz Demokratskog fronta ističu da će se za nekoliko nedelja ili mjeseci jasno potvrditi da iza napada Demokrata stoji - ,,gola želja za opstankom na funkcijama“.

MATICA

Reagujući na aktuelna dešavanja u Budvi, Matica crnogorska ocjenjuje da bilbordi mogu da se uklone ili da se na mjesto sadašnjih poruka postave reklame krema za sunčanje ili sapun. Međutim, kažu u Matici crnogorskoj, ,,nema tog sapuna koji može oprati namjere lokalne vlasti u Budvi da naruši nacionalni sklad i vrati duh devedesetih godina“. - Stvaranje zajedničke države Južnih Slovena mogao bi biti razlog za slavlje kad ne bi bilo gorkog istorijskog iskustva Crne Gore koja je na kraju tog rata, iako članica pobjedničke koalicije, pripojena Srbiji, kao druga „srpska država“, što se u ovim porukama ističe - navodi se u saopštenju. Ističu da se slaveći sa „ponosom“ sto godina nestanka države Crne Gore, nastoji aktivirati amnezija za period kad je antifašistička Crna Gora bila ravnopravna republika federativne Jugoslavije.

- U ovom pokušaju prepoznaje se namjera centrala nekih opozicionih partija da preko svojih lokalnih organaka testiraju reagovanje javnosti na pripreme jesenje „proslave“ godišnjice Podgoričke skupštine koja je završena ukidanjem crnogorske države i parolom „Od danas više nema Crnogoraca.“ Time su samo pokazali šta bi tek radili da vode državu?!– dodaje se u saopštenju koje potpisuje Dragan Radulović predśednik Matice crnogorske.

Portal Analitika